Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2014 19:00 - Десет първи предизвикателства пред новия министър на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



 На 25-ата година от промените в България на лидера на БЗНС Николай Ненчев се падна да спре или да продължи непрестанната военна реформа. Като имаме предвид, че партията му е коалиционен партньор в Реформаторския блок, който е управляващ с ПП ГЕРБ,  е логично да очакваме нова реформа. Какво и как ще се промени, предстои да видим. В коалиционното споразумение е записано, че до месец, т.е. до 7 декември, трябва да бъде готова програмата за управление на правителството на Бойко Борисов. Там ще прочетем за близкото бъдеще на Въоръжените сили.

Новият министър на отбраната вече декларира, че неговият предшественик Велизар Шаламанов му е оставил много добро наследство и той ще се придържа към него. Летвата, действително е много висока, що се отнася до заявени политически позиции и амбиции. Николай Ненчев ще се нуждае от твърде голяма подкрепа и много дипломатичност в този състав на парламента, за да не я свали надолу. И още нещо, той ще трябва да оправдае не само очакванията на НАТО, но и на военнослужещите от Българската армия, т.е. да чуе и техните конкретни, включително и лични, тревоги. За какво става дума?

Военният бюджет за 2015 г.

Най-напред и преди всичко ще трябва да се пребори в държавния бюджет за 2015 г. разходите за отбрана да бъдат 1,5 процента. В противен случай се нарушават рзчетите в приетата от служебната правителство и очевидно подкрепена от новия министър на отбраната Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Няма да бъде лесно. Колегата му Владислав Горанов вече прогнозира свръхдефицит в бюджета за 2015 г.

Заплатите на военнослужещите и цивилните служители

Новото политическо ръководство на МО трябва да има предвид, че освен в сумите, които се отделят за военен бюджет, военнослужещите и техните семейства надничат и в другите разпоредби на закона. От там искат да разберат дали е променена базата за определяне възнагражденията на военнослужещите, т.е. за тяхното увеличаване, което не е правено от години. И още – ще се изравни ли паричното обезщетение на безработните съпруги или съпрузи на военнослужещи, които са на мисии зад граница, с минималната работна заплата. 

Пенсионирането на военнослужещите

В интерес на Въоръжените сили и тяхната окомплектованост с подготвени кадри е, колкото се може по-скоро, министър Николай Ненчев да заяви своята позиция по предложенията на служебното правителство за промяна на режима за пенсиониране на военнослужещите. От неговото становище зависи до голяма степен дали ще спадне напрежението в армията. От програмната декларация на новите управляващи прозира прогнозата, че пенсионната реформа ще бъде доведена докрай, като това ще се случи в рамките на 2015 г. Позицията на МО обаче трябва да бъде ясна и котегорично още днес. За съжаление, тя не бе приоритет на служебния министър на отбраната.

Модернизация и превъоръжаване

Служебното правителство със своето решение за приемане на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” сложи министър Ненчев на финала на модернизацията на Българската армия. Министърът на отбраната трябва да подготви в шестмесечен срок решения на Народното събрание за приемане на проекти за инвестиционни разходи за придобиване или модернизация на въоръжение и техника, когато стойността на всеки от проектите надвишава 100 млн. лв. и съответно за правителството – при стойност на проектите между 50 и 100 млн. лв. И още нещо, което е много важно „Финансирането на проектите, бе регламентирано от служебното правителство, е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната в рамките на разходните тавани, определени за съответните години.” Така че освен ревизия на изразходваните 2 млрд. лв. през последните 10 години, за което министърът вече намекна, той ще трябва да търси пари и за предстоящото превъоръжаване. Срокът тече, както се бе изразил веднъж Велизар Шаламанов. Остават по-малко от пет месеца. Разбира се, тук има един доста важен нюанс. В началото на септември т.г. Бойко Борисов каза пред един столичен всекидневник: „Повече пари за оръжие не давам, който поема ангажименти за разходи, да мисли първо за народа”. 

Нов план за развитие на въоръжените сили

В правителството трябва да бъде внесен проект, подписан от министъра на отбраната Николай Ненчев, на План за развитие на въоръжените сили от 2015 до 2020 г. Сегашният изтича до края на годината и едва ли може да се мине с някакви поправки. Велизар Шаламонов определи провеждания в продължение на половин година Преглед на структурата на силите за неуспешен. Насрочи нов със срок до 10 декември. След това трябва да има план. Ще легне ли той на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” или ще варира между програмите на двете политически сили в управляващата коалиция. Ще припомня, че в предизборната програма на ГЕРБ беше записано: „Придържане към основните принципи в отбранителната политика, определени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили от 2010 г. и запазване на числеността на въоръжените сили. Поддържане на съществуващите и постепенно развитие на нови отбранителни способности.” От своя страна Реформаторския блок спечели част от избирателите със следното обещание „Нова структура на въоръжените сили: армия, предназначена за решаване на най-вероятните бойни задачи, свързани със съюзни експедиционни операции.” Дали неговото изпълнение ще бъде в основата на новия План за развиите на Въоръжените сили?

Възстановяването на батальона във Враца

Ще открие ли на 1 декември възстановеното военно формирование във Враца, е другият въпрос, който стои пред министър Ненчев. Известно е, че с Постановление на Министерския съвет № 5/21.01.2014 г. за изменение и допълнение на ПМС № 333/29.12.2010 г., се формира отделен механизиран батальон в град Враца. Т.е. не става дума за личен ангажимент на един министър на отбраната, както бе казал един друг министър на отбраната. Замислено е военното формирование да има отговорности и по трите мисии на Българската армия – отбранителна, подкрепа на международния мир и сигурност, принос към националната сигурност в мирно време. Планирано е от 1 декември 2014 г. формированието да бъде възстановено и да пристъпи към изпълнение на задачите си.

Бонуси за Коледа

Министърът на отбраната трябва да бъде готов и с отговор на въпроса дали ще има допълнително материално стимулиране в края на годината  за военнослужещите и цивилните служители. Почти сигурно е, че в другите ведомства ще има коледни бонуси. Това си е традиция. Не са една или две обаче годините, в които хората в армията се надяват, но не получават. Няма да бъде добър знак, ако отново се използва оправданието, че трябват пари за модернизация.

Бъдещето на военното разузнаване

Докато служебното правителство правеше военна реформа без закони, защото нямаше това право, редовното, очевидно, ще се захване и с тази дейност. Вече стана ясно за бързото внасяне на пакета от закони за националната сигурност и спецслужбите. На министър Ненчев ще се наложи да защитава самостоятелността на военното разузнаване. Неговият коалиционен партньор, който се очаква да стане председател на вътрешната комисия в парламента генерал от запаса Атанас Атнасов вече заяви предстоящото създаване на Държавна агенция „Разузнаване”, която ще обедини цивилното и военното разузнаване. Министърът на отбраната ще трябва да намери аргументи срещу становището на генерала от МВР: „В 7-милионна България има две разузнавателни служби. В Турция и Гърция има само по една. Често двете служби работят по едни и същи случаи, а нездравата конкуренцията между тях трябва да бъде ликвидирана”. Разбира се, ако самият Николай Ненчев, не е решил, че трябва да бъде закрита служба „Военна информация”.

Нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната

Нормативните промени са от първите точки в дневния ред на всеки нов министър. Обикновено се започва с нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната и структурите, които са на пряко подчинение на министъра на отбраната. Това се прави с мотива, че трябва да се повиши ефективността на работата на администрацията, т.е. с по-малко хора да се върши повече работа. Един от моментите в програмата за управление на ГЕРБ, която бе огласена в предизборната кампания, бе оптимизиране на администрацията на МО през 2015 г. до нивата в края на 2012 г.

Общественият съвет по отбранителна политика

Любопитно е дали министър Ненчев ще възстанови работата на Обществения съвет по отбранителна политика. По време на служебното правителство на проф. Георги Близнашки той бе „замразен”. Най-малкото не е логично политики и проекти да се обсъждат само с експерти, които са на едно мнение. Съветът се роди при служебния министър Тодор Тагарев и продължи активно при министъра на отбраната Ангел Найденов.

За честта на пагона

При приемането на високата длъжност „министър на отбраната” пред висшето военно командване Николай Ненчев обеща да защитава честта на пагона. Историята показва, че според конкретната ситуация тази фраза има различно значение. Стигало се е дори до крайни лични решения. Много наблюдатели са на мнение, че днес, когато някой я произнесе, означава, че има намерение да спасява армията и престижа на военната професия. От днес нататък ни предстои да разберем какво съдържание влага новият министър на отбраната в сакралната фраза „За честта на пагона”. 

  

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403900
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930