Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 16:47 - Майори и подполковници подават рапорти и се уволняват
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



 Министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ в Народното събрание. Той не е голям оптимист, че още през следващата година в държавния бюджет ще бъдат заделени 1,5 на сто от разходите за отбрана, стана ясно от неговите думи на Третата годишна конференция на Софийския форум за сигурност, която се провежда днес и утре в ЦВК.

 

През последните два месеца в Сухопътни войски има три пъти повече рапорти за уволнение от военнослужещи, отколкото през цялата 2013 г. Това показва нашият анализ, каза с тревога командирът на войските генерал-майор Андрей Боцев пред журналисти на полигон „Сливница“ по време на традиционните стрелби в навечерието на празника на Сухопътните войски. Тенденцията е много негативна, смята той. Особено за средния ешелон, т.е. за майори  и подполковници, който са подготвени и както казва командирът те трябва да ни сменят в близко бъдеще.

Причината за желанието да се напусне армията са очакваните решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се предлага да се въведе възраст, като второ изискване, освен осигурителния стаж, за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Ние, казва командирът, не подкрепяме подаването на рапорти за уволнение, но това е личен избор. Нашите призиви са да не бързат, докато не се вземе конкретното решение, каза още генерал-майор Боцев.   

По това време новият министър на отбраната Николай Ненчев бе в ЦВК на Третата годишна конференция по сигурността. Проявата се организира от Софийски форум за сигурност. Министърът говори в панела „Бъдещето на НАТО и Трансатлантическата връзка след Срещата на върха в Уелс“. Той благодари на своя предшественик Велизар Шаламанов за доброто наследство, което му оставя и отново подчерта, че ще работи за честта на пагона, ще се стреми към изравняване статуса на българските военнослужещи с този на колегите му от НАТО и залага като приоритет превъоръжаването на армията. Министърът е удовлетворен, че е при визитата на  Върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав у нас е получил подкрепата на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Ще внеса в Народното събрание Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ , каза министър Ненчев. Документът бе одобрен от служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Според Николай Ненчев, негови колеги министри силно подкрепят програмата. През следващата седмица той ще се срещне с парламентарните групи, за да представи акцентите на програмата.

Що се отнася до бюджета за отбрана, положението е трагично, посочи министър Ненчев. И то меко казано, уточнява той. Наследството, продължи министърът, е ужасяващо. Смята, че много трудно ще бъде приключена годината. Пропуснати са, подчерта министърът, огромни ползи от страна на правителството на Орешарски. На конкретния въпрос на генерал-майор от запаса д-р Съби Събев, председател на СОР „Атлантик“, дали в новия бюджет ще бъдат отделени 1,5 на сто от разходите за отбрана, той отговори: „Не съм много голям оптимист в тази посока, но в никакъв случай не се отказвам. Ще продължа по най-категоричен начин да настоявам бюджетът на МО да бъде в заложените параметри от нас. Като, разбира се, изпълнявайки нашите ангажименти, ще се стремим в близко време той да достигне 2 процента от БВП.“

Освен с представители на парламентарните групи, през следващата седмица министърът ще има срещи и с командирите на Видове въоръжени сили. Не обичам да вземам бързи и емоционални решения, каза той по повод на някои журналистически въпроси. Днес от 16, 30 ч. министър Ненчев ще бъде в Карлово, за да участва в изпращането на 28-ия контингент на Въоръжените сили за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Сертификацията на контингента приключи успешно, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402941
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031