Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2014 23:49 - Ивайло Калфин: Няма натиск от наша страна за спешни промени в пенсионирането на военните
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0



 От 1 януари 2015 г. няма да се въвежда възраст, като второ изискване, освен необходимия осигурителен стаж, за придобиване право на пенсия от военнослужещите.

Еднократното парично обезщетение при уволнение, което е в зависимост от броя на прослужените години, но не повече от 20 заплати, не се предвижда да бъде намалявано, включително до 8, както се говори в последно време и кара военнослужещите да подават рапорти за напускане.

Това са двата основни извода, които си направих, като участник в качеството си на член на ръководството на СОСЗР, във вчерашната срещата с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, организирана по иницатива на председателя на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов. (Пресцентърът на социалното министерство веднага разпространи информация, която Отбрана.com публикува в пълен размер.)

Направи впечатление откритостта и убедеността, с която говориха по тези въпроси началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев и главният инспектор на МО генерал-майор Петър Петров. Отчитайки напрежението, което се създава в армейската общественост, от несигурността и съмнителната перспектива, те подчертаха и конкретните последици върху военните ни способности. Това се свързва най-вече с опасността още веднъж след есента на 2012 г. Въоръжените ни сили да се лишат от подготвен състав, главно от средния ешелон, а и не само от него, което много трудно и то в доста продължителен период може да се компенсира. Има се предвид и недостатъчната окомпектованост с офицери и войници. И още нещо – не бива да се пипа „на парче”, всяка промяна в режима за пенсиониране следва да бъде съпроводена с изменения в нормативните документи, с подобряване на условията на труд и бит за военнослужещите и т.н.  

По време на срещата представителите на висшето военно командване не са предлагали конкретни варианти за модел на пенсиониране на военнослужещите с въвеждане на възраст, каквито запитвания имаше през последните два дни. Стана ясно, че Консултативният експертен съвет към министъра на отбраната за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите, който се ръководи от главния инспектор на МО генерал-майор Петър Петров, продължава работа и ориентировъчно ще има готовност към края на февруари.

Няма натиск от Министерството на труда и социалната политика за спешно решаване на този въпрос, заяви Ивайло Калфин. Самият той е син на полковник от Българската армия и е добре запознат с тежестите на военната служба и проблемите, които се пораждат от несигурността. Както и друг път е казвал, търси се дългосрочно решение. В този смисъл той очаква в резултат на по-широк диалог да има общо съгласие до първата половина на следващата година по пенсионната реформа, така че тя да бъде поносима за хората. Най-общо – намерението е по-бързо да се намери най-доброто решение, което да се изпълни плавно. И да не разстройваме системата, допълни министърът.

Що се отнася, образно казано, до идеята за въвеждане на различни категории труд в армията, в зависимост от определени по някакъв начин критерии, с които да бъдат ощетени служещите в по-горните щабове, впечатлението е, че не се приема. Смята се, че подобно решение би създало и сериозни кадрови проблеми за попълване на старшите командвания и щабове. Тук би могло да се допълни, че по принцип подобно разделяне на военнослужещите на категории, не е нормално. Както не се възприема да има различни степени полковници, например. Разбира се, това се отнася и до другите офицерски звания.  

Представителите на неправителствените организации генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР, и полковник от резерва Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, също изразиха опасенията си, че необмислени решения могат да доведат до сриване на отбранителни способности и призоваха към успокояване на личния състав.  

От срещата става ясно, че социалното министерство гледа много сериозно на ситуацията в армията, която би се създала от едно необмислено решение. Показателно е, че в разговора участваха и двама замесетник-министри – Николай Николов, който е по пенсионната реформа и Гълъб Донев. Очевидно подходът е нов. Това впечатление не е само заради проведената среща. За евентуални промени в пенсионния режим Ивайло Калфин заяви „Нямаме готово решение”, т.е. нещата ще се обсъждат и занапред. Що се отнася до приказките за намаляване на 20-те заплати, той каза „От мен такова нещо няма да се постави”.  

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404211
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930