Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 00:10 - Рухват надеждите за по-висок военен бюджет
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
0



 Всички предложения на депутати за увеличаване на парите на Министерството на отбраната за 2015 г. не са подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Очаква се това да се случи и в пленарна зала.

Докладът на Комисията по бюджет и финанси за второто четене на Закона за държавния бюджет за 2015 г. е готов. От него става ясно, че очакванията за повече разходи за Министерството на отбраната остават неоправдани. Не получават подкрепа надеждите на министъра на отбраната Николай Ненчев да се увеличи бюджетът от предвидените средства за операции зад граница и от продажбата на имоти и излишно въоръжение и техника.

Все пак трябва да отдадем заслуженото на депутатите, които се постараха и направиха предложения между двете четения, с които поне малко да се решат проблемите на Българската армия. Това са Ангел Найденов от БСП, Михо Михов от АБВ, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров, Юлиян Ангелов и Милен Михов от Патриотичния фронт, Янко Янков от ДПС, Кънчо Филипов от БДЦ и Петър Славов от Реформаторския блок. За съжаление нито едно от предложенията им не е подкрепено от Комисията по бюджет и финанси, което предполага, че няма да бъде прието и в пленарна зала.

Какви са неподкрепените от Комисията по бюджет и финанси предложения?

Ангел Найденов от БСП предлага разходната част в бюджета на МО да се увеличи от 954, 589 млн.лв. на 984, 153 906 млн. лв. Според него парите за персонал трябва да нараснат от 693 млн. лв. на 755, 080 млн. лв., а капиталовите разходи - от 56, 682 млн. лв. на 66, 246 564 млн. лв.

Не е подкрепено и другото предложение на Ангел Найденов, което е и на Михо Михов и Янко Янков, т.е. министърът на финансите по предложение на министъра на отбраната да има право да извършва промени в бюджета на МО за 2015 г. за сметка на постъпления от продажба на имоти и излишно въоръжение, техника, боеприпаси и имущества, намалени със съответните разходи за реализирането им, като увеличава разходната част за капиталовите разходи за придобиване и поддръжка на въоръжение и техника.

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров и Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт предлагат бюджетните взаимоотношения на МО с централния бюджет да се увеличат от 954, 964 млн. лв. на 1, 002 368 млрд. лв. Като парите за отбранителни способности нараснат от 892, 509 млн. лв. на 957, 304 млн. лв., а в областта на съюзните и международни дейности – от 62, 080 млн. лв. на 64, 171 млн. лв.

Михо Михов от АБВ и Янко Янков от ДПС предлагат текст към закона, който да позволи осигуряване през второто полугодие на 2015 г. допълнителни средства за персонал от 65 млн. лв., а за бойна подготовка и бойна готовност на Видовете въоръжени сили – 20 млн. лв.

Петър Славов от Реформаторския блок, Михо Михов от АБВ, Красимир Каракачанов, Милен Михов и Кънчо Филипов от Патриотичния фронт предлагат сумата за приходи, помощи и дарения в бюджета на МО да се увеличи от 30 млн. лв. на 50 млн. лв., така разходната част на военния бюджет ще се увеличи с 20 млн. лв., които да се използват за текущи разходи. Същите депутати настояват за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която да даде възможност допълнителните разходи за операции и мисии зад граница да бъдат за сметка на централния бюджет. Това бе и едно от очакванията на министъра на отбраната, но и то не е подкрепено.

Няма никакво предложение по отношение на текст, на чиято основа се определят възмагражденията на военнослужещите, което предполага, че няма да има увеличение на военните заплати.

Известно е, че МО не съгласува проекта на бюджет, който бе одобрен от правителството. В съгласувателната справка беше написано: „Ако условно се приеме определеният от МФ Проект на разходи за персонал на МО за постигането му (вместването в тази рамка намаление със 77 000 хил. лв. спрямо 2014г.) от министерството следва да бъде освободен допълнително личен състав от около 4 600 души спрямо списъчния към настоящия момент.” На този етап промяна от това, което реши финансовото министерство няма. Още по-лошото е, че в армията има 2-3 хиляди вакантни места и не могат да се обявят конкурси за тях, защото няма средства за заплати. Няма да има пари и по разходите за самите съкращения.

От тук нататък няма да бъде лесно министър Ненчев да изпълни коалиционното споразумение на управляващите да не се намалява числеността на Българската армия. Още повече, че, нарочно или не, този документ не дава гаранция за другите структури и формирования на Въоръжените сили, извън Българската армия. Не е е взето под внимание и становището на Комисията по отбрана при първото четене на законопроекта. Не бяха чути и призивите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за по-голям военен бюджет.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404126
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930