Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2014 00:10 - Пак обидиха военните
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0



 Днес министърът на отбраната и най-старшият военен у нас ще бъдат от 10 ч. в сградата, където, според президента на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, работят „стари полковници, в чиито кратуни още гърмят залповете на "Аврора" и са с мисленето на московската "Фрунзе". От там Николай Ненчев и вицеадмирал Румен Николов ще поздравят с настъпващите празници миротворците ни по света и ще им благодарят, че градят авторитета на България и нейната армия. Според доктора това е базата на МО до ”Пирогов”. Според други МО-2.  Всъщност там са командванията и най-старшите щабове на Съвместното командване на силите, на Сухопътни войски и ВВС.

Този път лидерът на един от двата големи синдиката оценява българските офицери не по БНР, от където преди няколко дни те научиха, че са „торбари-тъпанари”, а в писмено интервю за столичен всекидневник. Сега на мушката са полковниците. Защото не давали път на младите. И още „Защото те телом са в НАТО, а духом – във Варшавския договор”. Заключението на д-р Тренчев е категорично и стряскащо: „Това не може да продължава, защото на нас никой не ни вярва и ще бъдем първата страна-член на НАТО, на която НАТО ще наложи мониторинг.”

Стратегията за пенсионната реформа в армията е начертана. И то, както става ясно от думите на Константин Тренчев, в разговор не с кого да е, а с премиера. Разбрали се за хората в отбраната. „На пръв поглед те са еднакви, но всъщност не е така. Едните дремят в кабинетите и само се чудят коя секретарка да закачат и колко кафета да изпият, за да не им се разлупа сърцето, а другите обикалят като малоумни по студа или ходят на мисии, от които може и да не се върнат.” И ето каква е въпросната стратегия: „Тези, които са на терен, трябва да се пенсионират рано, а тези, които дремят по кабинетите - много по-късно.” Тази философия е малко мътна, но да се надяваме, че до 31 март следващата година, както обещават управляващите, ще се избистри.

Въпросите са по-скоро други. Какво толкова са му направили военните на д-р Тренчев, че използва такъв аругантен език против тях? Как така интелигентен човек, като него, си позволява да разпространява неверни данни? Знае ли, че академия „Фрунзе” я няма от 15-16 години, а последните българи, които са я завършили отдавна са пенсионери? Известно ли му е, че когато България излезе от Варшавския договор днешните полковници бяха по на 25-30 години и командваха взводове и роти, за разлика от други, които днес хвърлят необосновано кал върху тях? Не му ли се струва, че по въпроса за пенсионирането на военнослужещите, би могло да има хора с по-висока компетентност? А за това, че никой не ни вярва в НАТО, нека да дойде на днешната видеоконферетнта връзка в тази същата сграда, където са въпросните полковници, и да го каже на националните ни командири в Афганистан, Косово, Мали и на операцията “Active Fence“ в Турция.

Крайно време е политическото ръководство на МО и лично министър Николай Ненчев да изразят своя позиция по изявленията на д-р Тренчев спрямо Българската армия и хората, които служат в нея. Дори и да са съгласни с него, но да се знае. Защото, когато нарече военнослужещите „торбари-тъпанари” реагираха, и то много достойно, началникът на отбраната, главният инспектор на МО, Сдружението на жените военнослужещи и военно-патриотичните организации. Битката с финансовият министър беше загубена. Гласуван бе крайно недостатъчен военен бюджет. Трябва ли МО да губи още една? Или ще замълчим на принципа „Всяко чудо за три дни”.   

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404491
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930