Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2015 18:22 - От социалните мрежи атакуват политическото и военното ръководство на МО
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1006 Коментари: 0 Гласове:
0



 Разпространеното изказване на командващия на американската армия в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис (на снимката) за агенция Ройтерс, че Вашингтон планира да настани 150 танка и бронирани машини в Полша, Румъния или Балтийските страни, но без да споменава България, породи интересни мнения във Фейсук.

"До краят на… 2015 г. ще имаме оборудване за екипирането на бригада, което означава три батальона плюс разузнавателен ескадрон, артилерийски щаб, инженери и всичко това ще остане в Европа", каза още Ходжис. С разполагането на техника на САЩ в Европа няма да има нужда американските войски, идващи на обучение, да носят допълнителни оборудване. Това обаче може да означава и че Вашингтон ще може бързо да подсили Източна Европа в случай на спешна нужда, коментира агенцията.
Командващият на американските въоръжени сили в Европа допълни, че се очаква поне една трета от това оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част има вероятност да бъде разпределена в Полша, Румъния и Балтийските страни, ако те се съгласят на това. Според Ходжис в момента САЩ имат на територията на Европа приблизително 30 000 военни, както и подобно число въздушни сили и флот.

Ако това е истина, коментира Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебнотоправителстов ан проф. Георги Близнашки, ще е сериозен стратегически пробив във външната ни политика. Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район с доста тежки последици за развитието на армията и държавата. Ограниченото използване, продължава Велизар Шаламанов, на съвместните съоръжения в Ново село и наоколо, отпадането им от Плана на действие за готовност на силите е пряк удар върху подготовката и развитието на въоръжените сили. И още един много актуален извод: „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за Българската държава.” И очакванията, зад които най-веорятон се крие критиката: Дано новата година ни донесе промяна в тази сфера със силно лидерство, базирано на визия, вяра, воля и възможности за ефективно управление на промяната чрез истински проекти за развитие на отбраната. Дано! Успех за България!”

Властват хора без елементарни познания по анализи на геополитическата среда за сигурност, смята генерал-майор от запаса д-р Стефан Димитров, почетен председател на СОР „Атлантик”, без знания за започване и водене на военни действия, на новите способи и форми на въоръжена борба, на съответствие между изискванията на съвременната война и строителството на армията.

Според генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов, министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов от 2010 до 2013 г., а сега съветник на премиера повъпросите на отбраната, Велизар Шаламанов е прав. Неговият коментар продължава така: „Но какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано НЕ. Добре поне, че прозира надежда в думите ти, но едва ли може да стане реалност подобна надежда сега и в близко бъдеще.”

Дипломатът и бивш постоянен секретар на МО Николай Милков е лаконичен: „За по-голям ангажимент от САЩ тези страни (Полша, Румъния) се борят със зъби и нокти. С дипломатически и когато трябва с икономически средства. У нас обикновено се чака да ни се поиска нещо. И ако не се поиска, чувството е на облекчение - размина ни се с други думи. Така позиции в НАТО не се печелят.”

Генерал-майор от запаса д-р Стефан Димитръв уточнява накъде е насочена атаката: „Учудвам се, че някой не знае какво да прави след изказването на висшия военен за танковете. ...Нима в тази държава няма министър на отбраната, премиер и президент, които да не знаят своите правомощия? Нима са съгласни с казаното от вицето? А какво правят експертите/съветници около тях ? (Някога мен ме питаха: Ти защо си там? А аз мога спокойно и сега с факти да кажа защо съм бил там)”

Ще припомним една информация от Министерството на отбраната от 15 декември 2014 г.: ”Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и заместник-началникът на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната генерал-майор Константин Попов проведоха работна среща с делегация на Въоръжените сили на САЩ, водена от бригаден генерал Джон Хорт - заместник-началник по операциите на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европa. В състава на американската военна делегация са включени представители на командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и от посолството на САЩ в България. От българска страна в срещата участваха още заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, директорът на дирекция „Отбранителна политика“ Росица Димитрова, полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ и председател на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия, представители на дирекции от Министерството на отбраната и на командвания от Българската армия.

На срещата бяха обсъдени резултатите, постигнати по време на редовните заседания на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, проведени в периода 11-12 декември 2014 година. 
Двете страни потвърдиха провеждането на мероприятията от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година“ на територията на Учебен полигон „Ново село“.

Заместник-министър Кюмюрджиев, генерал-майор Попов и бригаден генерал Джон Хорт изразиха убеждение, че планираните през 2015 г. съвместни учения и подготовки ще са от полза и за двете държави, както и за НАТО в настоящата среда на сигурност. Подготовката и планирането на съвместни учения с участието на български и американски лекопехотни и механизирани формирования, както и формирования от Силите за специални операции, продължават и ще допринесат за повишаване нивото на подготовка, за оперативната съвместимост на въоръжените сили на двете страни и за една по-силна Европа.”

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403736
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930