Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 21:58 - Азбука на военната 2015 година
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1496 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В интерес на истината тази година е много трудна за прогнозиране, относно военното й съдържание. Има доста причини за това. Вината не е само в международното положение, което често пъти ни е служило за оправдание, макар че съвсем не е за подценяване. Бюджетът за отбрана е така орязан, че не се знае за какво ще стигне. Все още няма План за развитие на Въоръжените сили, а старият изтече в края на миналата година. Правителството на Бойко Борисов няма програма за управление, независимо че това трябваше да се случи, според коалиционното споразумение, преди месец. Все още няма потвърждение от управляващите ще изпълняват ли и доколко приетата от служебния кабинет Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Все пак да направим опит.

***

Афганистан. В края на миналата година започна новата мисия на НАТО, наречена „Решителна подкрепа”, в която участваме със 110 военнослужещи. Първите информации от там са, че нашите се адаптират добре в обстановката.

***

Батальонна бойна група.  Продължава подготовката за сертифицирането на Шестата батальонна бойна група, което ще стане през първата половина на годината на полигон „Ново село“. Тя е формирана на базата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада.

***

Въоръжени сили. Планът за развитие на Въоръжените сили приключи в края на 2014 г. Обещанията на министъра на отбраната Николай Ненчев са новият да бъде готов през януари. Причината за забавянето, според него, са необходимите промени в предварителния замисъл заради недостатъчното финансиране на армията, което парламентът гласува с Бюджет 2015.

***

Годишнини. През 2015 г. ни предстои да отбележим 70 години от края на Втората световна войни и 100 години от Първата световна война. За двете годишнини има сформирани национални комитети под ръководството на министъра на отбраната. Засега това не е направено във връзка със 130 години от Сръбско-българската война.

***

Досиета. Предстои по-нататъшното развитие на комуникацията между Служба „Военна информация” на МО и т.нар. Комисия по досиетата. Последната настоява да получи 33 хиляди архивни единици, които имат отношение към чуждите граждани, сътрудничили на българското военно разузнаване. Министърът на отбраната и неговия парламенатрен секретар публично обявиха, че това трябва да се случи. От средите на военното разузнаване виждат в това риск за националната ни сигурност.

***

Европейски пари. МО ще кандидатства по всички възможни европейски програми. С това ще се занимава специално обучена група. Това заяви министър Николай Ненчев при обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана.

***

Жилища. Министърът на отбраната Николай Ненчев се ангажира с опростяване на процедурата за картотекиране на военнослужещите и цивилните служители, нуждаещи се от жилища.

***

Заплати. С Бюджет-2015 бе увеличена базата за определяна размера на най-ниското основното месечно възнаграждение на военнослужещите и държавните служители от 376 на 380 лв. Остава да видим как това ще се отрази на заплатите в армията.

***

Изтребители. Пари за отдавна чаканите многоцелеви изтребители няма да има и през тази година. Остава да разчитаме на МиГ-21 и МиГ-29 за защита на родното небе и изпълнение на съюзническите ангажименти. Хубавото е, че министърът на отбраната чу аргументите на командира на ВВС и обеща да бъдат купени два леки самолета, за подготовка на военните пилоти на бъдещите изтребители, които все някога трябва да бъдат доставени.

***

Йордановден. На 6 януари – Богоявление, ще се извърши водосвет на бойните знамена. Традиционен ритуал, който трябва да ни зарежда с преклонение към заслугите на Българската армия за съществуването на България.

***

Криза. НАТО ще разиграе мащабно учение по сценарий, идентичен с украинската криза през март. Това стана ясно по време на планиращата конференция, която се състоя в София. Нашите правителства трябва да засилят фокуса върху дейностите от кризисния мениджмънт, нужно е да създадем по-добро разбиране за начина и подхода към проблемите, заяви в словото си при откриването на форума заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Представители на 33 държави участваха в конференцията. Освен екипи от 28-те натовски страни се включиха и техни колеги от Австралия, Финландия, Япония, Швеция, Украйна.

***

Личен състав. Още през 2015 г. се постига частично попълване с личен състав основно на военните формирования от Сухопътни войски, рязко подобряване на нивото и на условията за провеждане на бойна подготовка, спиране на процеса на декапитализация на ВС и частично възстановяване на въоръжението и техниката. Това е според Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Следват обаче доста въпросителни.

***

Модернизация. Под въпрос са амбициозните намерения в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” за превъоръжаване и модернизация на Въоръжените сили. Все още не е отменено решението на служебното правителство на проф. Георги Близнашки от 3 октомври 2014 г., което задължава министърът на отбраната по основни проекти за превъоръжаване да изготви в шестмесечен срок проекти на решения за инвестиционни разходи, които да бъдат внесени в правителството и Народното събрание. Засега е ясно, че  Бордът за управление на портфолио от проекти, като управляващ орган по Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“, е одобрил 8 проекта за превъоръжаване и изграждане на отбранителни способности за включване в портфолио от проекти.

***

Ново село. В края на миналата година бе потвърдено провеждането на мероприятията от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година“ на територията на Учебен полигон „Ново село“.

***

Охрана. От 1 март Министерството на отбраната ще подпомага с логистика и техника охраната на българо-турската граница, като поеме и транспортирането на патрулите по зелената граница със специални машини. Това беше решено в последния работен ден на миналата година  на оперативно съвещание, инициирано от министър-председателя Бойко Борисов по повод необходимостта от координирани мерки за охраната на границата. Дали ще има съвместни патрули, както иска вътрешният министър Веселин Вучков, предстои да видим.

***

Пенсиониране. Очаква се до края на март да бъдат уточенени параметрите на пенсионната реформа у нас. В т.ч. моделът за пенсиониране на военнослужещите. По този въпрос в МО работи експертна комисия под ръководството на главния инспектор генерал-майор Петър Петров.

***

Разузнаване. Бъдещето на военното разузнаване ще бъде определено от приемането на законопроектите за специалните служби. Единият вариант е запазването на Служба „Военна информация” на подчинение на министъра на отбраната. Вторият, който е заложен във внесен законопроект от ПГ на Реформаторския блок, предвижда обединяване на двете разузнавания в Държавна агенция „Разузнаване”.

***

Съкращения. Според министъра на отбраната Николай Ненчев предстоят съкращения в администрацията на МО. Той смята, че там има раздути щатове. В този смисъл се очаква нов Устройствен правилник на МО. Чувствително съкратеният военен бюджет обаче подсказва, което е регистрирано в писмено становище на МО до МФ, за по-големи съкращения, включително до 4600 души. По всичко личи, че отново няма да има средства за попълване на 2-3 хиляди свободни места за военнослужещи.

***

Тренировки и учения. Чувствителното съкращаване на състава ни, който е на мисии и операции зад граница, насочва вниманието към по-голям брой многонационални треинровки и учения за подготовката на армията и подобряване на нейната оперативна съвместимост. Това се приема като приоритет от Щаба на отбраната и командванията на Видовете въоръжени сили.

***

Утилизация. На МО се падна отговорната и рискова операция да утилизира намерените над 190 хиляди противопехотни мини във взривения завод в Горни Лом. На заседание на правителството министър Ненчев заяви, че ТЕРЕМ има такава възможност. Трябва обаче да бъде закупена нова технология от Германия за 4 млн.лв., която може да утилизира около 1000 мини на ден.

***

Финанси. През 2015 г. за МО са определени разходи в размер на 954, 589 млн. лв. при 1, 021 475 млрд. лв. за 2014 г. Текущите разходи са 897, 907 млн. лв. при 969, 081 млн.лв. за миналата. Парите са разпределни за две основни политики: в областта на отбранителните способности – 892, 509 млн.лв. (за 2014 г. – 959, 304 млн.лв.) и в областта на съюзната и международна сигурност – 62, 080 млн.лв. (за 2014 г. – 64, 171 млн.лв.) Намаленият военен бюджет може да е едно от обясненията на това, което министър Ненчев каза в Плевен. Що се отнася до реформите, той посочи, че те са задължителни и очевидно ще бъдат тежки в някои сфери. 

***

Хората в отбраната. 7 ноември 2014 г.: За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната, каза пред генералите, адмиралите, офицерите и служителите Николай Ненчев при приемането на длъжността. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки от вас, продължи той, честта на пагона и честта на Министерството на отбраната. 2015 г. ще бъде показателна за тежестта на министерската дума.

***

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия очаква Народното събрание да приеме разработените от МО поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да се създаде правна възможност международна организация на територията на страната, каквато е той, да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България.

***

Честване. Ще бъдат отбелязани 70 години, откакто НВУ носи името на Васил Левски.  След промените в България на 9 септември 1944 г. днешният университет се нарича Народно военно училище, а със заповед № 45 от 18 февруари 1945 г. на министъра на войната генерал-лейтенант Дамян Велчев за негов патрон е определен Апостола на свободата Васил Левски.

***

Шаламанов. Името на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов ще продължи да се споменава и през 2015 г. При приемането на длъжността наследникът му Николай Ненчев благодари на г-н Шаламанов, който „направи толкова много за тези три месеца, дава ми едно изключително добро наследство, към което по най-ясен и категоричен начин ще се придържам.”

***

Щабът на отбраната навършва 125 г. Имат се предвид различните му реорганизации и наименования: Генерален щаб – 1890-1895 г.; Щаб на армията – 1895-1899 г.; Генерален щаб – 1900-1903 г.; Щаб на армията – 1904-1930 г.; Генерален щаб – 1930- 12 май 2009 г. и Щаб на отбраната – от 12 май 2009 г. За 25 г. – 48 началници. Първият е капитан Рачо Петров.

***

Ъ Двадесет и седмата буква от българската азбука. В старобългарската кирилица се нарича „йеръ”.

***

Ь Двадесет и осмата буква от българската азбука, без звуково съответствие. Знакът се употребява само в средата на думата за означаване на мека съгласна през гласна „о”. Например – сапьор.

***

Юли. През последните години структурните промени във Въоръжените сили ставаха от 1 юли. От тогава влизаха в сила и повечето генералски и адмиралски назначения. Може би и през 2015 г. ще бъде така. Въоръжените сили обаче все още нямат план за развитие, за да отговорим на този въпрос.

***

Януари. Открива се учебната година в Българската армия.



Тагове:   армия,   отбрана,   прогноза,   2015 г,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403677
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930