Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 00:16 - Петър Велчев: Военноинвалидите и военнопострадалите получиха тъжна новогодишна честитка
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1551 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Посегнаха на парите ни, никой не чу нашите аргументи, казва председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите у нас младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев.

 -          Здравейте, г-н Велчев. Честита Нова година! С какви очаквания военноинвалидите и военнопострадалите посрещнаха 2015 г.?

-          Всяка нова година идва с големи очаквания. Тази също, макар че имаме достатъчно поводи да не бъдем големи оптимисти. Жалко е, защото това се случва в годината, когато ще отбележим един век от създаването и 25 години от възстановяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и ни предстои провеждането на 32-я конгрес. Много тъжна е коледната и новогодишната честитка, която получихме от управляващите.

-          Какво имате предвид?

-          Ако трябва да бъдем конкретни, става дума за промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха направени с приемането от Народното събрание на Закона за бюджета на ДОО за 2015 г. Те лишават голяма част от военноинвалидите от средства, които за някои, например депутати и министри, са скромни, но за нас – жизнено необходими.

-          Какво се случи?

-          Чл. 101, ал. 3 “а“ на КСО регламентираше „При право на повече от една пенсия се получава по избор една от пенсиите в пълен размер и 50 на сто от останалите. Когато една от пенсиите е социална пенсия за инвалидност, тя се изплаща в размер 25 на сто.“ Промяната, която направиха депутатите доведе до отпадане на второто изречение. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настояваше това изречение да остане. Изразихме нашата позиция до председателя на Народното събрание, неговите заместници, председателите на парламентарни групи, до Омбудсмана, но не бяхме чути. Надявахме се на защита от държавиня глава. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите изпрати писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който е и патрон на нашата организация, в което настоявахме да бъде наложено вето на приетия от Народното събрание Закон за бюджета на ДОО за 2015 г. Същата позиция с писмо до президента изрази и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. Отново нямаше резултат. Има и още един момент, който е важен, независимо, че е технически. НОИ трябва да издаде нови решения за пенсиите на потърпевшите и те следва да си ги получат от 7 януари - тъй като от тогава ще се изплащат пенсиите за новата година, защото поправката в КСО вече е влязла в сила.

-          Какви пенсии получават днес военноинвалидите в България?

-          Това са пенсии, които ги поставят на най-долното стъпало на социалната стълбица. Ето и данните, те сами говорят. Военноинвалиди със степен на неработоспосоност от 50 до 70.99 процента имат пенсия от 129, 95 лв., от 71 до 90 процента – 158, 20 лв. и над 90 на сто – 169, 50 лв., а наследствените военноинвалидни пенсии са около 120 лв. Сега им вземат около 30 лв. Сами преценете колко са бедни.

-          Имате ли данни колко военноинвалиди ще бъдат ощетени?

-          От поправката ще бъдат ощетени, както следва съгласно стр. 15 от Бюлетина на НОИ, 8 таблица „Брой на личните пенсии за инвалидност по видове пенсии и процент на намалена работоспособност към 30. ІХ. 2014 година: Военноинвалиди с над 90% - 331; от 71 до 90%  - 883 или общо 2014 живи за сега военноинвалиди и при 32 лв. за една година ще им бдат отнети общо  466 176 лв. Ние, обаче, се борим против отнемането на правата на  всички българи.

-          Какви са Вашите данни, колко българи са засегнати от това решение?

-          С над 90% увреждания са  267 347 души, а от 71 до 90% - 471 774 души, като в тези бройки влизат и военноинвалидите, за които вече стан адума. Така подложените на геноцид български граждани стават 739 121. За една година те се лишават от над 280 млн. лв. Посяга се на символични за държавата, но, както вече стана дума, от съществено значение за хората, суми. Всеки инвалид с над 71 процента увреждания ще бъде лишен средно от 32 лв. на месец. Това определя и нашата сдържаност в началото на годината, що се отнася до пожелания и очаквания. Нашите хора, народът ни са изстрадали много. Държавата обаче не уважава това. Ще цитирам част от писмото ни до държавиня глава: „Дали сме всичко за страната си, разбираме тежкото положение и продължаваме да даваме всичко, но политическата класа иска да ни отнеме всичко и най-дребното за оцеляване и го отнема с настоящето решение на най-бедните хора с увреждания – това демократичен геноцид ли се нарича.”

-          Какво предлагате?

-          Да се преразгледа тази промяна. Ние сме убедени, че пари държавата има. Ето, излизат информации за 1 млрд. лв. за саниране на панелките. А за нас няма. Пак ще попитам: „Къде е държавата?” Мисли ли тя за хората с увреждания? Дали този милиард няма да отиде в небитието, каквито примери имаме достатъчно. Скоро потънаха мииларди в КТБ. От този милиард без проблем биха могли да се заделят средства за 2015 г. в размер на 280 милиона, а и в дълбочина по изискванията на финансирането за 2016 и 2017 г. Нека да не забравяме, че под ударите на тази поправка попадат хилядите запасни военнослужещи с придобити ТЕЛК - решения за инвалидност след пенсионирането, както и военнопострадалите, и гражданските лица, работили в система на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и на другите силови структури.

-          Какво съветвате вашите структури?

-          Първо им изпращаме писма, с които да ги уведомим за промяната, за да не останат изненадани при получаване на първите за годината пенсии. Второ ги мотивираме да изразяват своето несъгласие от решението пред всички възможни инстанции. Трето, ако уважаемите господа от управляващите не се осъзнаят в първите дни на 2015 г. да са наясно, че им искаме „Оставка на правителството и Народното събрание”. Ще добавя, че ние сме страшно отговорни, но сегашната ситуация премина всякакви нормални човешки граници. Нека да се поставят господата и дамите от правителството и Народното събрание на наше място и да кажат чистосърдечно, как биха постъпили. Ние винаги сме се поставяли на тяхното, разбира ли сме отговорността и затова сме правили и продължаваме да правим саможертви, верни на 100 - годишния ни девиз „Всичко за България”. Защо, например, не премахнат субсидите от държавния бюджет на партиите, а вземат нашите 32 лева. Така че нашите хора, както се казва, са на бойна нога.

-          По закон трябва да функционира Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Във връзка със Световния ден на хората с увреждания – 3 декември, поискахте среща с министъра на отбраната Николай Ненчев, който е и председател на този съвет, за да поставите своите проблеми. Имахте ли такава среща и кои от проблемите намират решение?

-          За съжаление, такава среща не се състоя. Получихме едно писмо с отговори на нашите въпроси. Лично аз не съм удовлетворен. Ако Консултативният съвет работеше, бихме могли да обсъдим този проблем, за който говорихме досега и да излезем с определено становище. Да се надяваме, че министърът все пак ще ни обърне внимание. За да бъда коректен, ще съобщя, че Комиисята по материално подпомагане към МО отпусна на заседанието си на 1 декември м. г. еднократни помощи по 65 лв. на 1502 военноинвалиди с трайно намалена работоспособност над 90 на сто, на родители и на преживелия съпруг (съпруга) на български граждани, загинали при и по повод изпълнение на наборна военна служба. Средствата в размер на 97 630 лв. се изплащат чрез Централното военно окръжие и неговите териториални структури. Надяваме се обаче на конкретна съвместна работа с министъра на отбраната. Дано новата година се окаже по-добра в това отношение от миналата. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404211
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930