Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2015 22:19 - Министърът на отбраната Николай Ненчев отговаря във Фейсбук на „приятелския огън" на уважавани от него военни експерти
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
1



 Считам, че „приятелският огън„ от уважаваните от мен военни експерти ген. Аню Ангелов и други е напълно ненужен. Няма и не може да има при това политическо ръководство на Министерството на отбраната отклонение от избрания стратегически курс на активно участие в структурите на НАТО и ЕС за осигуряване на сигурността на страната. 

Публикуваната информация в първите дни на новата година, че САЩ са се отказали да разполагат военна техника у нас и за липсата на планирани съвместни учения между българската и американската армия за 2015 г. е абсолютно невярна.

Напротив! В изпълнение на Споразумението на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната бяха подписани планове за съвместна подготовка и съвместни учения за 2015 г. Тази година се предвижда не само значително увеличение на съвместните мероприятия, осъществявани не само на територията на Република България - по- специално на учебния полигон „Ново село“, авиобаза Гр. Игнатиево и летище Балчик, но и съвместни тренировъчни учения в центровете за обучение на армията на САЩ в Германия и други страни членки на НАТО. За първи път от прилагането на Споразумението съвместните учения и подготовки започват още от първия месец на календарната година и ще се провеждат целогодишно на УП Ново село.
В този смисъл, не мога да не определя като спекулации подобни информации за липса на сътрудничество и промяна в плановете относно изпълнението на Споразумението. Като доказателство за абсолютната безпочвеност и произволност на тези информации мога да посоча съвместната констатация от срещата от 15.12.2014 г. на заместник- началника на щаба на командването СВ на САЩ в Европа бригаден генерал Джон Хорт и зам. Министър Димитър Кюмюрджиев за отличното военно сътрудничество между двете страни в рамките на подписаните правни актове.

Само мога да гадая за какъв отказ от разполагане на американска военна техника е разбрал журналистът въз основа на изказването на ген.лейтенант Бен Ходжис – командващ американските въоръжени сили в Европа. След като се запознах с достъпния текст на интервюто на генерала, не намирам никакво основание за подобен извод. САЩ не само ще увеличават приноса си за осигуряване на сигурността на Европа в новите геополитически реалности, констатирани от ръководителите на държавите членки на НАТО на срещата от 05.09.2014 г. в Уелс, но ще сложат началото на нова инициатива на многостранна основа в рамките на НАТО. Целта е да се предоставят повече гаранции на съюзниците от Централна и Югоизточна Европа за тяхната сигурност и териториална цялост.
Конгресът на САЩ одобри през м. декември 2014 г. новата Инициатива (ERI), с финансова рамка около 1 млрд. щатски долара. Предвидено е част от тези средства да бъдат предназначени за подобряване на военната инфраструктура на територията на Република България. Вече са в ход разговори с американските ни партньори за конкретизиране на американския принос в укрепване на отбранителните способности на страната.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404291
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930