Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2015 09:15 - Ще бъдем част от стратегията на НАТО за отговор, но как?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
0



 Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев използва срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да призове за актуализация на военния бюджет. Правителството обаче не казва нищо по този въпрос. Напротив!

България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор.

Това бе една от новините от вчерашните разговори на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас. Тя дойде от информацията за срещата му с министъра на отбраната Николай Ненчев. По-конкретно: Генералният секретар на НАТО Столтенберг и министър Ненчев обсъдиха и развитието на Плана за действие за готовност (Readiness Action Plan), който беше приет по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналата година като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността. Това е основата за засилване на способностите на съюзниците за бързо реагиране на непредвидени ситуации. 

Преди това темата е била обсъдена на срещата с президента Росен Плевнелиев. Предприетите от НАТО мерки за повишаване на сигурността в Източна Европа, като присъствието на повече патрулни кораби в Черно море, имат изцяло отбранителен характер, заяви Йенс Столтенберг. Предстои в Източна Европа да бъдат установени шест многонационални елементи за Командване и управление на НАТО, чиято цел е да планират провеждането на съвместни учения и да подобрят координацията между националните командни центрове и командните структури на Алианса. Още на срещата на върха в Уелс стана ясно, че елементи на тези командни структури ще има и у нас. Готови сме да предприемем необходимите мерки за да можем да защитим всичките си съюзници срещу всякакви заплахи, бе категоричен Йенс Столтенберг.

Само преди няколко дни по време на посещението си у нас държавният секретар Джон Кери потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО, в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Той оцени високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море. И тогава не бе уточнено какъв ще бъде приносът на Българската армия в този отбранителен потенциал.

Направи впечатление, че президентът Росен Плевнелиев използва срещата си с генералния секретар на НАТО, за да призове националният бюджет за отбрана да бъде актуализиран през 2015 г., с което България да отговори на поетия ангажимент на Срещата на върха в Уелс за повече инвестиции в отбранителните си способности. За това той настоя и на пресконференцията си по повод на третата годишнина, откакто пое поста на държавен глава. Впрочем президентът коментира силно намалените разходи за отбрана, което е отстъпление от поетите ни ангажименти в рамките на НАТО, още при обсъждането на проекта на държавния бюджет. Той обаче не върна закона, макар че от очакваните най-малко 1,5 на сто от БВП пари за Въоръжените сили, средствата бяха сведени на 1,13 процента. А ангажиментът е до 2020 г. да стигнем 2 на сто от БВП, което не се потвърждава и от актуализираната средносрочна прогноза на държавния бюджет до 2017 г.

Очакванията са за актуализация на държавния бюджет, с която да се дадат 60-70 млн. лв. на МО. Макар че тези пари няма да свършат работа за увеличаване на отбранителния ни потенциал, защото са взети от издръжката на персонала. Песимизмът се подсилва и от факта, че призивите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили не отекват в изпълнителната власт. На срещата си с генералния секретар на НАТО премиерът Бойко Борисов е поставил акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата, предвидени за отбрана, за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени въоръжени сили, съобщава правителствената информационна служба. За актуализация не става дума, а за предвидените вече средства.

По-всичко личи, че за резултатите от срещите на генералния секретар на НАТО у нас ще научим по-късно. Същото се отнася и за визитата на държавния секретар на САЩ. Засега е ясно, че е има тревога от това, което се случва в Близкия изток и от ситуацията с „Ислямска държава“. Както и от това, което става в Черно море, според думите на министъра на отбраната Николай Ненчев. И че България трябва да бъде част от стратегията на Алианса за отговор. Но, как?

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404521
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930