Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2015 17:03 - Министър Ненчев: Проектът за нов боен самолет ще бъде готов до март
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
0



 В правителството и Народното събрание ще бъде внесена „Национална програма за отбранителна политика до 2020 г.” Нагласата е за нов, направо от завода, самолет, става ясно от думите на председателя на Комисията по отбрана генерал от резерав Михо Михов. Българската армия и ВВС не бива да се превръщат в заден двор за стара техника на други държави, е посочил началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В последно време има сериозно раздвижване по въпроса за необходимостта от закупуване на многоцелеви изтребител. В четвъртък на годишния анилиз командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев апелира за спешни решения, ако не искаме да спрем бойното дежурство. Стана ясно, че от 1 май може да останем само с два самолета, които да изпълняват задачата по Air Pоlicing. Изчерпват се и възможностите за удължаване на ресурса на машините със собствени сили и средства.

Потвърждаваме нашите намерения за придобиването и въвеждането на въоръжение в Българската армия на нов боен самолет, който да замени сегашните морално остарели и скъпи за поддръжка МиГ-ове, заяви на следващия ден по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отговори на въпрос на народния представител и бивш военен министър Ангел Найденов. Дори му благодари за свършеното от неговия екип по придобиването на нов изтребител.

Нещо повече. От отговора на министър Ненчев, стана ясно, че се подготвя национална програма за отбранителна политика, за което той беше поздравен от Ангел Найденов. Проектът за придобиването и експлоатацията на такъв самолет, заяви Николай Ненчев,  ще залегне в „Националната програма за отбранителна политика до 2020 г.”, която до март ще предоставим за одобрение от българското правителство и народните представители. (Това предполага най-малкото ревизиране, ако не отмяна, на приетата от служебното правителство на проф. Георги Близнашски „Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”)

Министър Ненчев не се ангажира с отговор дали проектът за самолета ще стартира през настоящата година. Мога да кажа само, посочи министърът на отбраната, че проектът е в своята заключителна фаза и ще бъде готов през идния  месец, т.е. февруари. От там нататък, поясни той, всичко зависи от българските институции, от възможностите за финансиране и, разбира се, от преговорите, в които ще търсим най-добрите условия за придобиването на новия боен самолет.

Нов или втора употреба изтребител? Най-вероятно това ще разберем от обещания проект. Засега завесата е открехната малко от началника на отбраната. На съвещанието в четвъртък за анализ на изпълнението на задачите вицеадмирал Румен Николов, както личи от информацията на сайта на ВВС, е бил категоричен, че проектът за придобиване на нов боен самолет е от изключително значение. Той заявил, че Българската армия и ВВС не бива да се превръщат в заден двор за стара техника на други държави. Т.е. – нов изтребител.

Нов изтребител, и то от завода. Тази позиция изрази председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов. Впрочем, още в сряда, завесата, за която стана дума е била отворено повече, но само за военните медии. Тогава депутатите от Комисията по отбрана проведоха т.нар. изнесено заседание в сградата на МО, където се срещнаха с Щаба на отбраната и командирите на видове въоръжени сили. От интервюто на генерал Михов за в. „Българска армия” научаваме, че всичко онова, което е необходимо като изследване, като съпоставки, дори и аналогии, е направено и от ВВС, и от Щаба на отбраната. Министерството трябва да има пълния кураж да внесе проекта и заявката към Министерския съвет, за да се вземе крайното решение – закупуваме нов самолет, казва председателят на комисията. И още една новина от него „На нас не ни трябват 4 или 8 самолета, както се говореше преди години. Трябва ни пълнокръвна ескадрила – не по-малко от 12 и достатъчно – 16.”

Друга информация, с която разполагаме е, че ангажираността на председателя и членовете на комисията, не се ограничава само с въпросното изнесено заседание. Вече се работи конкретно по реализиране на заявените намерения. Няма съмнение, че при тази политика на рестрикции по отношение на отбраната, както предупреждава и Ангел Найденов, има реална опасност проектът да остане само на книга. Необходима е и по-убедителна информационна политика, за да се изясни на обществото защо Българската армия се нуждае от нови самолети. Разбира се, на първо място трябва да се спечелят депутатите и партиите, което следва да направи най-вече Комисията по отбрана. А министърът на отбраната трябва да бъде достатъчно убедителен пред премиера Бойко Борисов и членовете на правителството.  В противен случай каузата е загубена.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404199
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930