Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2015 13:14 - Все още министърът на отбраната и ГЕРБ не говорят на един език
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1001 Коментари: 0 Гласове:
0



 Призовават за повече разходи за отбрана, но разликата е във формулата на решаването на проблема. Не са се разбрали чия численост ще запазват – на Въоръжените сили, като цяло, или само на Българската армия.

В последно време прави добро впечатление вниманието към проблемите на отбраната и Въоръжените ни сили. Едно от обясненията, разбира се, е отежнената международна обстановка и заплахите за националната ни сигурност. Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Николай Ненчев засвидетелстваха своята загриженост пред висшето военно командване по време на двудневната конференция на началника на отбраната. Веднага след това ПГ на ГЕРБ излезе с официална декларация (http://gerb.bg/bg/news/)

,в която аргументира девет истини, които целят да покажат фактите и да разсеят вълненията в общественото пространство, които, в интерес на истината, се люшкат в двете крайности.

Все още обаче министърът на отбраната и ГЕРБ не говорят на един език. Има, разбира се, в много голяма степен покритие на позициите. Не може, обаче, да не се забележи разминаването по два ключови въпроса при внимателното прочитане на изказването на министъра на конференцията на началника на отбраната ((http://www.md.government.bg/bg/ministry_minister_speeches.html)

и декларацията на ГЕРБ.

Няма спор, че главният проблем пред МО е недостатъчното финансиране. Разходите за тази година са сериозно намалени, дори в сравнение с миналата. Самият министър признава, че България не изпълнява един от ангажиментите си към НАТО, т.е. постепенно нарастване на средствата за отбрана. В последните три месеца президентът поне четири пъти на официални форуми призовава изпълнителната власт да реши този въпрос. Подходите обаче, като че ли, са различни. Министърът очаква актуализация на бюджета за отбрана. В този смисъл по негова заповед срочно се  разработва доклад до Съвета по сигурността към МС и президента за последствията от последователното намаление на военните разходи през 2014 и 2015г. Очакваме, подчертава той, докладът да получи подкрепа от правителството и президента и настоящият бюджет да бъде коригиран още в рамките на тази година.

Какво четем в декларацията на ПГ на ГЕРБ? „Бюджетът на МО за 2015 г. е съставен с разбирането, че тежкото икономическо състояние на държавата трябва да бъде споделено и от МО. Запазена е, обаче, потенциалната възможност за пълното компенсиране на намалението на бюджета от 66 млн. лв. при добро управление, чрез възползване от разрешената по-голяма задлъжнялост от 56 млн. лв. за 2015 г., както и от над 30 млн. лв. от собствени приходи.“ За актуализация или за коригиран военен бюджет в рамките на тази година не става дума.

Не може да не се забележи разминаването и по отношение на евентуалните съкращения на личен състав. Пред висшето военно командване министър Ненчев заявява: „Съществува ясно заявена политическа воля числеността на Въоръжените сили да не се намалява, въпреки че не всички мероприятия по План 2014 са изпълнени. Това е заложено във философията на правителствената програма в сектора „Отбрана“. В декларацията на ГЕРБ обаче се говори за запазване числеността само на Българската армия, т.е. на една част, макар и по-голямата, от Въоръжените сили. В това отношение управляващата политическа сила последователно отстоява своите предизборни тези. Нещо повече, в един от приоритетите на програмата за управление на правителството до 2018 г. е записано: „ Запазване числеността на Българската армия, създаване на условия за висока мотивация и професионален подбор.“

Предстои да видим кой ще излезе прав. На първо време това ще стане с обещаната национална програма за отбраната и новият план за развитие на въоръжените сили.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402870
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031