Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 23:37 - Близо половината от българите не биха се сражавали за родината си
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0



 От гледна точка на отбраната седмицата изтича под знака на задграничните командировки на министъра Николай Ненчев, по-точно в очакване на информация къде ще ремонтираме нашите изтребители. Дебатите около 16-милиардния дълг  ни накараха да забравим за всичко друго. Продължаващото обсъждане на предвидената пенсионна реформа разбуни духовете. Повече от любопитни са данните от изследването на „Галъп интернешънъл“ за стоте дни на правителството. 48 на сто от българите нямат доверие в НАТО. Близо половината от нашите сънародници не биха взели оръжие, за да се сражават за родината си.

Полският военен министър внесе яснота за ремонта на изтребителите ни

Най-напред, по официален път, разбрахме, че по време посещението си в Полша министър Ненчев е обсъждал „конкретни форми за засилване на двустранното военно сътрудничество в областта на военното обучение, съвместната подготовка и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените сили на двете страни.” Акцент е бил поставен на изпълнението на решенията от Срещата на Върха на НАТО в Уелс. 

Малко по-късно неговият домакин Томаш Шемоняк даде по-конкретна информация. „България желае да ремонтира нейните изтребители МиГ-29 в полски заводи. Ние разговаряхме на тази тема и сме готови да извършим тези дейности”, съобщи полската информационна агенция РАР, цитирайки Шемоняк след разговорите във Варшава. Полша успешно модернизира своите МиГ-29 в авиоремонтния завод в Бидгошч, инсталирайки нова авионика, шина за база данни, съвместима с тези на НАТО, се уточнява в информацията. 

Това, което каза полският военен министър, се очакваше. Преди да замине за Варшава министър Ненчев посочи, че ще отдели средства за ремонт на четири изтребителя. И не отрече, че един от вариантите е Полша. Сега остава да разберем повече подробности, включително и какви средства ще бъдат изразходвани за ремонт.

Министрите на отбраната са загрижени за бюджетите си

Европа не може да си позволи да намали отбранителните си разходи. Около това се обединиха министрите на отбраната на страните членки на НАТО на неформалната си среща в Рига, Латвия. Остава да ги послушат и финансовите министри. Поне засега в България не е така. Военният бюджет за 2015 г. бе силно намален и то не преди, а след като се взе решение на форума на НАТО в Уелс за постепенно увеличаване на разходите за отбрана от 1,5 до 2 на сто от БВП. Независимо от нарасналите заплахи и рискове за националната ни сигурност от север и юг, това н есе случва.

Пенсионната реформа отива към по-лошо

Обсъждането на вариантите за бъдеща пенсионна реформа в социалното министерство отново разбуни духовете. Една от работодателските организации – АИКБ, в официално писмо до министъра на финансите поиска „Работещите пенсионери, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да заплащат данък върху общия размер на всички свои доходи, или алтернативно да получават по свой избор заплата или пенсия.” Повод за пореден път да се скочи срещу военните. Дори един известен коментатор, сега съветник в икономическото министерство, припомни, че това било отдавнашно негово предложение. Военните се пенсионирали рано, вземали големи пенсии, били здрави и получавали високи заплати, като пенсионери. Защо пък, да не е така! След като са кадърни, ще им плащат. Подобно решение само ще доведе до увеличаване на сивата икономика.

Суматохата около Координациониня център на НАТО и мобилизацията поутихна

Дебатите и скандалите около 16-милиардния заем, изместиха приказките около изграждането на Координационен център на НАТО у нас и т.нар. мобилизация.  Появата на няколко повиквателни предизвика паника сред населението. Вярно е, че бяхме забравили що е то военен отчет на запасните и резервистите. Колкото и близко да е Украйна, войната ни се вижда доста далеч. Скочихме дори, когато военните окръжия решиха да си свършат работата. Дали с такава страст ще вдигнем глас на недоволство, ако се окаже, че половината от запасната ни армия е зад граница и едва ли е обхваната от същия ентусиазъм, с който нашите деди идваха от различни краища на света, за да се включат във войската по време на Балканските войни преди повече от столетие. Сигурно е, че няма да стане.

Само 25 на сто от българите са готови да се сражават за родината си. В Близкия Изток и Северна Африка – 77 процента

Във връзка с горното ще припомня част от Годишното глобално изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“. Въпросът е „Би ли се сражавал за страната си?” В глобален мащаб, отговорът е: 60% - твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание.

Западноевропейците се оказват най-сдържани в желанието си да се сражават за родината - със скромните 25% желаещи, докато повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си. Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%.

В САЩ – 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция – 29% и Германия – 18%. Въпреки добре известната склонност към неутралитет на швейцарците, 39% заявяват, че са готови да тръгнат на война за защита на родината си. За италианците се оказва, че нямат голямо желание да грабнат оръжието – 68% заявяват, че биха отказали да го направят.

В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили. 

Недоверието към НАТО е почти 50 процента

Показателно или не, но е факт, че 48 на сто от българите нямат доверие в НАТО. Това сочи изследване на същата социологическа агенция във връзка със стотте дни на правителството, което бе огласено през тази седмица. Алиансът се радва на доверие сред 33 процента от сънародниците ни. Сред членовете на някои от политическите сили данните за доверие в пакта са следните: ГЕРБ – 50 на сто, БСП – 30 на сто и ДПС – 35 на сто. В същото време 63 процента от българите са на мнение, че ни грози опасност от терористична атака. Агенцията не е попитала за рейтинга на Българската армия. От изследването обаче става ясно, че 6 на сто от българите вярват на министъра на отбраната Николай Ненчев, а 37 на сто са категорични в своето недоверие.

Като че ли, от гледна точка на отбраната на страната и участието й в системата на колективната сигурност на НАТО, нещата не стоят добре. Подобна ситуация не само не би трябвало да се подценява, но тя, очевидно, налага да се вземат определени решения и мерки.

 



 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402839
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031