Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2015 13:15 - Николай Ненчев уволнява кадри на ГЕРБ
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1470 Коментари: 1 Гласове:
0



  

 

Прави впечатление, че въпреки анонсите, които МО даваше за недоверие към директора на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов, решението за уволнение идва прибързано или под натиск, който сварва министъра на отбраната неподготвен.

За някои изненадващо, за други – съвсем не, министърът на отбраната Николай Ненчев вчера подписа заповед за уволнение на шефа на военното разузнаване. Веселин Иванов бе назначен за директор на Служба „Военна информация“ по време на първото правителство на ГЕРБ от тогавашния министър Аню Ангелов. В началото на мандата на кабинета „Борисов 2“ той бе освободен.

От официалното съобщение на ведомството трудно може да се прогнозира какво точно пише в заповедта за уволнение. Очевидно военното разузнаване си е вършило работата, защото това се признава както от партньорските служби зад граница, така и от самия министър Ненчев в негови изявления. Не би могло да се говори и за злоупотреби. От МО съобщават за нередности, но не и за извършена проверка, на чиято основа да са направени тези изводи. А и кой ли не се изреди в последно време да проверява Службата!

Интересен е и аргументът на министъра: „С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.“ Логично е г-н Ненчев да очаква постигане на консенсус след тази кадрова промяна, т.е. 39 на сто от ръководния състав на Службата да бъде освободен. Нещо, което според експерти, е в неговите правомощия и той можеше да го направи в последните сто и няколко дни, откакто е на този пост.

Прави впечатление, че въпреки анонсите, които МО даваше за недоверие към Веселин Иванов, решението за уволнение идва прибързано или под натиск, който сварва министъра неподготвен. В противен случай той щеше да назначи титуляр за директор, а не изпълняващ длъжността. Още по-логично бе, което се и очакваше, кадровите промени в Службата да станат след приемането на закона за военното разузнаване. Очевидно и в този случай има място въпросът „Кой?“

Не е тайна, че върху министъра на отбраната в правителството на Орешарски Ангел Найденов също имаше натиск за уволнението на Веселин Иванов. Той можеше да стори това и с мотива, че директорът е назначен от правителството на ГЕРБ. Не го направи. Не последва подобна заповед и от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, макар че имаше изявления в този смисъл. Най-вероятно двамата министри са преценили, че службата работи добре, а и в напрегнатата международна обстановка, едва ли това е най-добрият ход. Може да им се доверим, защото министърът на отбраната има непрекъсната информация за работата на военното разузнаване. Още повече, че тези двамата, за които стана дума, не могат да бъдат упрекнати в липса на познания за развитие на системата на отбраната, включително и на разузнаването.

По всичко личи, че мотивът е друг, който всички го знаят, но не се съобщава от МО. Той, най-вероятно, не е намерил място и в заповедта за уволнение. Става дума за предаване на архивите на службата в т.нар. комисия по досиетата. И по-конкретно – писмената информация за чужди граждани сътрудници на българското военно разузнаване. Според Веселин Иванов и разузнавателната общност у нас законът не третира тази материя, той се отнася само за български граждани. Може би за това, както твърди бившият вече директор, нито един министър, включително и Николай Ненчев, не е отдал заповед Службата да предаде на комисията досиетата на чужди граждани.

Атаката от страна на ръководството на МО започна непосредствено след избирането на правителството на Бойко Борисов. За нейната подготовка и реализиране бе привлечен и парламентарният секретар на МО Пламен Даракчиев, което сам обяви в личния си профил във Фейсбук. Той трябваше да бъде посредник между службата и комисията по досиетата. Неочаквано обаче прекрати информациите си в социалната мрежа и не стана ясно какво точно е свършил. За сметка на това с въпроси по време на парламентарния контрол, на които отговаряше министърът, бе продължена въпросната кампания.

От тук нататък въпросите са няколко. Какви са аргументите на управляващите за тоталната смяна на шефове в сектор „Сигурност“? Кога ще последват новите кадрови промени в Служба „Военна информация“? Как ще продължи изпълнението на закона за досиетата? Подобна промяна на върха на военното разузнаване не е ли благоприятна предпоставка за закриване на службата с приемането на законопроекта на ПГ на Реформаторския блок за обединяване на „Военна информация“ и НРС под формата на Държавна агенция „Разузнаване“? И най-важното – как ще се подобри работата на Службата в интерес на Българската армия и съюзническите ни ангажименти?




Гласувай:
0



1. raders - В борбата за кокал всякакви хватки ...
10.03.2015 13:39
В борбата за кокал всякакви хватки са разрешени
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402828
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031