Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 12:05 - Ще променят наредбата за изпращане на военни аташета
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предстоят промени в подзаконовата нормативна уредба  за изпращането на служителите на задгранична работа. Става дума за Наредба Н-13 за Службата на военните аташета. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев на въпрос на народните представители Методи Андреев и Петър Славов.

Според авторите на въпроса за значителна част от назначенията зад граница в последните години нямали адекватно обяснение. Поводът, посочват те, е конкретен случай от последната мандатна комисия. Двама служители, които били назначени в Служба „Военна информация“ преди 1991 г., щели да бъдат изпратени на задгранична работа. Освен това, им предстояло да бъдат пенсионирани по време на мандата, а за единия имало съмнения, че името му трябвало да бъде обявено от т.нар. Комисия по досиетата. Тази практика спирала развитието на младите кадри, пишат депутатите на министъра.   

Министърът на отбраната се солидаризира напълно с позицията на народните представители. Той смята, че в Служба „Военна информация“ има порочни практики, свързани с назначенията на военни аташета. В тази връзка, посочва министър Ненчев, нееднократно съм изисквал информация от директора на службата Веселин Иванов и „съм го приканвал да изпълни задължението на МО и да предаде на Комисията по досиетата пълния набор от архивни единици, отнасящи се до периода преди 16 юли 1991 г.“ Също така, продължава отговорът, „съм разпореждал многократно службата да изпрати в Комисията по досиетата списък на своите служители, които съгласно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (ЗДРДОПБГДСРБНА) са заемали публични длъжности по смисъла на чл. 3 от закона и съответните подлежат на оповестяване, ако са принадлежали към комунистическите тайни служби“.

За съжаление, продължава по-нататък министър Ненчев, „с моето търпение бе злоупотребено и което е по-лошото, от страна на ръководството на службата бяха направени редица опити да бъде оспорван цитирания по-горе закон и отделни разпоредби в него“. По тази причина направих единствено възможното – от 9 март 2015 г. освободих от длъжност директора на службата, подчертава министърът. Според него този административен акт създава възможности законът да бъде прилаган без уговорки, в т.ч. и институтът на предварителната проверка.

Министърът на отбраната уверява народните представители, че ще разпореди на изпълняващия длъжността директор на службата Светослав Даскалов да бъде извършена проверка на всички служители, които предстои да бъдат изпратени на задгранична работа, както и на онези, които са били назначени през последните няколко години. Освен това, той е разпоредил на временно изпълняващия длъжността директор да подготви и да внесе в Комисията по досиетата, при това във възможно най-кратки срокове, списъка на служителите по чл. 3, ал. 1 т.16 на закона за досиетата. Всички по-нататъшни кадрови решения за изпращане на задгранична работа на служители на Служба „Военна информация“ ще бъдат поставени в пряка зависимост от информацията, която съгласно закона комисията ще направи публично достояние, е категоричен министър Ненчев.

***

Чл. 3, ал. 1 т.16 от  закона за досиетата, че публични длъжности по смисъла на този закон са директорът, заместник-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в служба "Военна информация" и служба "Военна полиция" към министъра на отбраната, директорът, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на секции в Националната разузнавателна служба, началникът, заместник-началниците, началниците на отдели и началниците на сектори в Националната служба за охрана, председателят, заместник-председателите, и държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност".

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404105
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930