Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2015 22:33 - Срокът за внасяне на проектите за модернизация на армията мина. И не само той
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



 Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов се надява след Великден проектите за модернизация на армията да получат подкрепа от правителството. В профила си във Фейсбук той припомня, че срокът за внасяне в Министерския съвет от министъра на отбраната на пакета от проекти е …3 април. Прав е! Срокът е записан в приетата от служебното правителство на проф. Георги Близнашки Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” на 3 октомври м.г. Документът и правителственото решение към него са в сила. Не са отменяни. За съжаление, това няма да бъде първият срок, който днешните управляващи си поставят в областта на отбраната, но не успяват да изпълнят.

На 10 февруари след срещата си с висшето военно командване президентът Росен Плевнелиев изрази тревога по отношение на липсата на политически консенсус за състоянието на армията и каза, че ще свика по този въпрос Консултативния съвет за национална сигурност през март. Ако правителството има готовност, бе неговото условие. Март мина, очевидно готовност няма. На същата проява министър Ненчев каза, че срочно се подготвя доклад до Съвета по сигурността към МС и Президента на Република България за последствията от последователното намаление на военните разходи през 2014 и 2015г. Очакваме докладът да получи подкрепа от правителството и президента и настоящият бюджет да бъде коригиран още в рамките на тази година, посочи той.

На 30 януари от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на народния представител Ангел Найденов каза, че очаква до 24 февруари предложението на Консултативния експертен съвет, т.е. „вариант за промяна на реда за пенсиониране на българските военнослужещи“. Кратка информация за дългоочаквания документ, който засяга много съдби във Въоръжените сили, стана известна едва на 2 април.

На 20 февруари в писмен отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев министърът на отбраната Николай Ненчев съобщава, че с негова заповед са назначени работни групи, които до 9 март трябва да разработят мерки за оптимизиране на разходите на МО. Намаляването ще бъде до размера, утвърден с годишния закон за държавния бюджет. Все още не са ясни мерките. На пресконференцията на ръководството на МО на 23 февруари бе посочено, че министерството се е превърнало в тежка административна машина, основен проблем е лошата практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности, вместо на тях да се назначават по-млади хора,  предстои 10-процентно съкращаване на администрацията, намаляване на някои проценти по специфични дейности в МО, като известните наредби 15 (за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите) и 18 (за условията и реда за изплащане на еднократно обезщетение при преместване на служба в друго населено място на военнослужещите и на членовете на техните семейства), ще се намали т.нар. порцион и т.н. Самият министър очакваше яснота по тези въпроси до средата на март. Логично е военнослужещите и цивилните служители да питат какво става.

На 23 декември 2014 г. пред журналисти в МО-2 министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че МО ще има готовност с новия План за развиите на Въоръжените сили до средата на януари т.г. Известното забавяне той обясни с орязания бюджет за отбрана. Все още план няма. Появи се кратка информация, че Съветът по отбрана е одобрил Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили да 2020 г., която да замени Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. След обсъждането й, което се планира, тя ще влезе в правителството и от там в парламента за приемане. Според т.нар. пътна карта, обявена от министъра, план ще има най-рано един месец, след като депутатите гласуват споменатата програма.

Според законодателната програма на правителството за първото полугодие трябваше през март МО да внесе за съгласуване, а през май за обсъждане в Министерския съвет, на законопроект за военното разузнаване. Това изобщо няма да се случи. Този законопроект, заедно с останалите три, отнасящи се до сектор „Сигурност”, бе внесен в парламента не от законодателната власт, а от политически сили, което е на-малкото странно. От доклада на Комисията по отбрана за първото четене стана ясно, че МО няма дори официално представено становище по законопоректа за военното разузнаване. За сметка на това член на политическия кабинет на МО разсъждава в социалните мрежи кое би било по-добро за този проект. Получава се, като приказката да изпуснеш питомното и да гониш дивото.

Все пак, ако априлските надежди на Велизар Шаламанов се сбъднат, ще бъде добре. Само, че какви инвестиционни проекти за модернизация, след като правителството и депутатите не са си казали думата по Програма за развитие на отбранителните способности. А Бойко Борисов и Владислав Горанов дори не дават знак, че са чули призивите на президента и министъра на отбраната за актуализация на бюджета на МО.

 

 

 

 


 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402762
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031