Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2015 14:20 - Модернизацията и реформата на армията се отлагат, актуализация на военния бюджет няма да има
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ясно и точно казвам на всички партньори, посочи премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, първо пенсиите, инфраструктурата, образованието и за 2016 г. с парите, които събираме с всички мерки, които сме взели в борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията.

Дългоочакваното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, което трябваше да обсъди състоянието и перспективите за развитие на Въоръжените сили, завърши. От думите на държавния глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев стана ясно, че препоръките, които са получили широко съгласие без това на БСП и Атака,  са за скорошно приемане на разработената от МО Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. и след това на План за развитие на Въоръжените сили. Актуализация на военния бюджет обаче през тази година няма да има. За отбраната годината е нулева, заяви категорично премиерът Бойко Борисов. Просто през 2015 г. държавата има други приоритети. Същото каза и министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти, обграден от негови съпартийци, които бяха дошли пред президенството, за да го подкрепят.

Предложените в програмата приоритетни проекти за модернизиране на отбранителните способности, каза президентът, следва да се насочат към намаляване на технологичното изоставане на нашата армия и повишаване оперативната съвместимост със съюзниците. Членовете на съвета, продължи той, подкрепят принципа за ненамаляване бюджета за отбрана, като процент от БВП спрямо нивото от 2014 г. и плавно увеличаване за достигане на 2 процента в рамките на едно десетилетие.

Трите препоръки на КСНС:

1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. На основата на приетата програма правителството да разработи нов План за развитие на Въоръжените сили.

2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана, като процент от БВП, спрямо 2014 г. и плавното му увеличение до достигане на 2 процента от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

3. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Ясно и точно казвам на всички партньори, посочи премиерът, първо пенсиите, инфраструктурата, образованието и за 2016 г. с парите, които събираме с всички мерки, които сме взели в борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията.

И още от Бойко Борисов: „Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение. Все едно са купувани риболовни траулери. Или са купувани вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. За това 2015 г. е нулева, от 2016 г. нагоре до 2024 г. ще влезем в рамките. Всички знаят това, никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3,5 милион сега. Така че тази година, толкоз. Имаме по-големи приоритети в момента. Изтребителите? Когато имаме пари, тогава ще ги купим. След една, две, три години. Тогава. Не нарушаваме обещанието в Уелс за 2 процента от БВП за отбрана. Който е обещал, трябва да ми каже – вземи от образование, от здравеопазване, от инфраструктура или от къде. Парите са общи за всички. И всички го знаят. За това се обединихме върху тези четири текста, които са ясни. Освен това, Министерството на отбраната има толкова имоти с отпаднала необходимост. Да си ги продаде, да си направи търгове. Парите, които идват от тях ще бъдат заделени за преоборудване на армията. Години наред са се купували безумни неща – „Кугар“-и, „Пантер“- и, най-скъпите вертолети в света, без един пистолет вътре в тях да има. Видяхте „Кугар“-ите, които са уж за спасяване на хора, нямаха никакво оборудване. Влаковете „Сименс“ не са плащани от 2006 г. Кое да платя. То не е да не искаме. Искаме. От днешния съвет едно трябва да знаят българските военни и нашата армия. Държавата ще направи всичко необходимо те да имат достойни условия на труд.“  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403894
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930