Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 00:31 - Проектът на Калфин оставя без право на пенсия повече от половината армия
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Редно е вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да влезе във връзка с колегата си Николай Ненчев и предлагайки промените в КСО да заложи изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили, така че армията да не остане най-неоправданата.

Въвеждането на възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите от 52 години и 10 месеца, както предвиждат подготвените от Министерството на труда и социалната политика промени в КСО, „удря” повече от половината армия. Според Закона за отбраната и Въоръжените сили пределната възраст за военна служба на войниците и матросите е 50 години, а на сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери (лейтенанти, старши лейтенанти и капитани) – 52.

Ако не се промени военният закон и се приемат тези поправки в КСО, споменатите категории военнослужещи остават без право на пенсиониране. Дори и да имат 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили. От социалното министерство ще кажат, че създават условия това да стане като навършат 52 години и 10 месеца или 55 години впоследствие. Да, но все пак ще им се наложи да излязат от армията без право на пенсия и да чакат навършването на възрастта. Тези военнослужещи няма да могат да се възползват и от правото, което ще дадат предвижданите промени, в един момент да получават, като военнослужещи, и заплата, и пенсия.     

Вярно е, че ще има гратисен период от три години. Но и той не решава въпроса, защото много малко от военнослужещите от редник до капитан могат да се възползват от него. Причината е, че нямат необходимите 27 години общ осигурителен стаж.

Не е нормално да имаме професия „войник” „сержант” или „офицер”, а упражняването й да не дава възможност за пенсиониране. В този смисъл, ако все пак се въведе възраст, удачно е предложението на Министерството на отбраната, тя да бъде 50 години за всички военнослужещи. В противен случай излиза, че пенсионната реформа ще бъде в интерес на по-малката част от армията, т.е. старшите и висшите офицери.

Редно е вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да влезе във връзка с колегата си Николай Ненчев и предлагайки промените в КСО да заложи изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили, така че армията да не остане най-неоправданата. Защото този проблем го няма за полицаите и другите служители в сектор „Сигурност”. В МВР служебното правоотношение се прекратява при навършваен на 60 години. Ако това не стане, оставаме с впечатлението, че законодателството ни се прави на парче, което не води до добри резултати.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403884
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930