Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2015 17:24 - Заповядаха на военното разузнаване да сдаде архива на Комисията по досиетата
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1128 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев новоназначеният директор на Служба „Военна информация” Йордан Бакалов е задължен да предаде архива на военното разузнаване на т.нар. Комисия по досиетата. Това стана ясно днес на специална пресконференция в МО. Освен заповедта министърът е подписал и споразумение с комисията. Той призна, че е имал противоречия с предишния директор Веселин Иванов и затова сега приключва този процес. Според председателя на комисията Евтим Костадинов, те не искат досиетата на чужди граждани, сътрудничили на службата, а само на български.  Гаранция, че това няма да се случи са законът, той и досегашната практика. Трябва да се предадат над 30 хиляди архивни единици за вревето от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г.

Николай Ненчев: В това решение е интересът на българското общество

Министърът на отбраната Николай Ненчев: „Днес, с моя заповед задължих  служба „Военна информация” и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем. Но през 2015 г., 26 години след промените, ние трябва да продължим напред – свободни от тайни зависимости. В това решение, вярвам е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни, като Полша, Германия и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви.

Комисията по досиетата е създадена със закон, гласуван от Народното събрание, именно с тази цел – да разкрие тайните на онзи период. Аз нямам в какво да се съмнявам. Нито в професионализма на членовете на комисията, нито в народните представители и в Народното събрание, което е приело този закон. Започва процедура веднага, след като е назначен директорът на службата. Не искам да чакаме повече. Защото искам тази тема да бъде затворена и законът да бъде изпълнен в цялост.

Искам с предаването на тези досиета шумът около служба „Военна информация” да приключи. Службата има важни задачи и както ръководството, така и служителите й, трябва да продължат спокойно и професионално да работят по темите, които са им поставени. Без всекидневно да са в полезрението на медиите. Тази служба е една затворена система, която, обаче, има нужда от промяна. Сегашният директор, според мен, съчетава две неща: добре познава спецификата и същевременно не е толкова тясно обвързан със системата, че да не може да я промени. Както казах вече, той е публична личност с високи професионални и най-вече морални качества.”

Имахме известно противоречие с бившия директор на службата, исках новият директор на поеме изцяло тази отговорност. Така министърът на отбраната отговори на въпрос защо чак сега отдава тази заповед. Той не се притеснява, че неговата заповед може да бъде атакувана по някакъв начин. Според него тя не противоречи и на приетия на първо четене Закон за военното разузнаване.

Евтим Костадинов: Нито искаме, нито имаме право да коментираме досиетата на чуждите граждани

Евтим Костадинов, председател на  Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия: „Благодаря на министъра, че стигнахме до това споразумение, което е на основата на закона. С него поставяме началото на края на предаването и приемането на архивните документи от служба „Военна информация”. Започнали сме още от 2007 г. да приемаме документи, но останаха около две трети, които ние сме длъжни да приемем по закона, настоявахме и днес подписахме това споразумение. Считам, че при създадената организация, както се казва военна, с военна дисциплинираност, в много кратък срок трябва да изпълним тази задача.”

Според председателя на комисията, служба „Военна информация” е в правото си на основание на чл. 32 от закона да направи своите мотивирани предложения. Той обеща да не се засяга интересът на чужди граждани, които са сътрудничили на службата. Гаранцията били законът, той и досегашната практика. И още едно обещание – много по-тържествено ще бъде обявяването на края на предаването на архива.

Евтим Костадинов заяви още, че законът е за българските граждани и комисията няма да приема документи за чужди граждани. Досиетата на чуждите граждани, допълни той, нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме.

За мен този ден е исторически, каза народният представител от ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров. Според него хората непрекъснато питат защо няма смелост да бъдат отворени комунистическите досиета докрай. Във връзка с това той поздрави персонално министър Ненчев.

 




Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Лошо, Седларов, лошо!
27.05.2015 17:26
Сега вече ще ни разконспирират- нас, старите и верни кадри на РУМНО...
цитирай
2. vencivaleri1951 - Поредната глупост!
27.05.2015 18:35
Пилотите на разузнавателни самолети, част от десантчиците, целият ми взвод УКВейци прихващаши предавания, грами и проче по радиото , пресоналът обслузващ числен състав и техника, всичко това беше подчинено на Военното разузнаване. С този смешен и жалък закон приравниха към жалки "клепачи" от сорта на Коритаров, Георги Марков/юристконсула, не писателя/, Инджев истински мъжаги -с "топки" и сърце
Ето сега се сещам за един политик чието име ще цъфне наред с доносниците, а той беше колега школник и водеше взвод барети. Има десетки скокове при най различни по трудност и риск условия. Най накрая се намери директор на военното разузнаване който да даде досиетата. Вгледайте се добре в този човек...Ако е служил то физическите му данни не позволяватистински строева служба-я лафкаджия, я обущар или караулкаджия. Този абсолютен палячо и умствено и физически "осакатен" човечец ще ръководи днес разузнаването.
Имах честа и щастието да познавам генерал Зикулов. Почина зимата и има късмета този блестящ офицер кой седи днес на неговия стол и какво се твори в ресора му.
Паркетни генерали доунищожават започнатото от тях-ликвидират армията...Не е трудно да се досетим защо. Достатъчно е да погледнем какво се твори в съседна ни Македония
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404669
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930