Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2015 22:18 - Пенсионната реформа изправя пред тежко изпитание резерва на Въоръжените сили
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министерството на отбраната ще трябва да си назначи на щат няколко десетки фокусника, за да реши въпроса с попълването на резерва на Въоръжените сили. За да не останат празни военните формировани, за които има решение на Народното събрание, трябват не само пари. Средствата, разбира се, са много важни, което, очевидно трябва да се разбере, включително и особено от финансовия министър, когато се предлага военният бюджет за следващата година. За резерва и запаса, което по същество е още една армия, трябва да се мисли не само от Министерството на отбраната, но и от всички ведомства и институции. Особено, когато се променят закони.

Тревожен, в случая, е въпросът с промените на Кодекса за социално осигурване, които съвсем скоро, с гласовете на депутатите, ще постановят нов модел за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Въвеждането на възраст и нейното последователно нарастване изправя пред тежко изпитание резерва и органите, които отговарят  за него. Как и колко време един войник или сержант ще бъде използван в доброволния резерв, след като е напуснал армията на 55 години? Ако погледнем сега действащия закон – нито ден . Що се отнася до офицерските кандидати и офицерите, пет години, т.е. до 60. Не по-добро е положението със запаса. Там пределната възраст е до 63 години. Нали си представяте един войник на пенсионна възраст от трета категория труд! Така се губят подготвени кадри, а в същото време се налага да се инвестират много средства за обучение на други, които дори не са минали през казармата. Т.е. пенсионната реформа ликвидира възможността Българската армия да се възпроизвежда в интерес на своя военновременен щат.

Това е сложен проблем, който не би трбвало да бъде отминаван заради реформаторски амбиции или трупане на партийни, особено с оглед на гласове на избиратели, дивиденти. Той дори поставя и то съвсем основателно въпроса дали режимът за пенсиониране на военнослужещи от една страна и от друга -на служители в МВР, Министерството на правосъдието и службите за сигурност трябва да бъде един и същ.  Защо, например, за армията да не бъде по-специфичен и в самостоятелен текст на КСО?

Има интересни предложения на експерти в това отношение. Например, войниците да имат право да се пенсионират при 20 години осигурителен стаж, от които две трети изслужени по закона. И да получават определен процент от пенсията, задължително над 50, до навършване на определена в КСО възраст, за да вземат целия размер. Това ще даде шанс след 40-годишна възраст да им бъдат внемени определени задължения в резерва и запаса. А и по-голям брой българи доброволно ще минат през военна служба. В този аспект би могло да се мисли и за останалите категории военнослужещи.

Парламентът е на път да сложи минимална възраст за пенсиониране на военнослужещите от 52 години и 10 месеца с перспектива до 55. За съжаление тази промяна не бе обект на широко обсъждане с участието на военни експерти. Отчетено бе мнението само на специалистите в осигурителната система. А фактите, които чертаят картинката на резерва и запаса са доста тревожни. Над 85 процента от вписаните на военен отчет са на възраст над 35 години. 40 на сто от войниците са по-възрастни от 45 години. Тази възраст са преминали 67 на сто от офицерите и 52 процента от сержантите. Близо 100 процента от командирите на взводове са над 35 години.

Причината е отпадането на задължителната военна служба. Така е. Няма я, обаче, не само тя. Няма ги и школите за запасни офицери. Капакът на всичко това е недокрай обмислената пенсионна реформа. С фокуси проблемът с резерва на Въоръжените сили няма да се реши. Дали трябва със старци да ходим на война, също е интересен въпрос. По-скоро нещата бяха докарани до тук, заради липса на стратегическа мисъл. Нямаше я у тези, които преди 8-9 години тотално закриха наборната служба и не оставиха вратичка дори за доброволна. Няма я и сега. Промените в КСО, отнасящи се до военнослужещите, дори не бяха обсъдени в Комисията по отбрана. Получава се така, че вместо да улесни решаването на проблема с изграждането на резерва и запаса на Въоръжените сили, законодателят по предложение на правителството, го затруднява в максимална степен. Макар че депутатите би трябвало да бъдат наясно с материята. Освен ако не са гласували със затворени очи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2014 г. Там фактите са красноречиво доказателство за тревожността на проблема. Към декември 2014 г. доброволният резерв е комплектуван едва на 17%. През 2014 г. са планирани само 61 резервисти (12 % от всички с договор) за включване в подготовката на военните формирования. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403817
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930