Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 16:18 - Депутати от ГЕРБ предлагат актуализиране на пределната възраст за военна служба
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 934 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента все още не е готова с доклада си за второто четене на измененията и допълненията на Кодекса за социално осигуряване.

За второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване народните представители от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев, Владимир Тошев, Пламен Манушев, Валентин Радев, Мариана Тодорова и Светлана Ангелова, са направили писмено предложение, с което настояват до шест месеца след приемане на поправките Министерството на отбраната да предложи законодателни промени за актуализиране на пределната възраст за военна служба. Става въпрос за чл. 160 на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

За войниците, сержантите и младшите офицери

С въвеждането на минимална възраст за придобиване право на пенсия 52 години и 10 месеца от военнослужещите, която  от първия ден на всяка следваща календарна година ще се увеличава  с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст, войниците, сержантите (старшините), офицерските кандидати, младшите офицери, майорите и подполковниците, остават, образно казано „под летвата” и на теория не могат да придобият право на пенсия. По сега действащия Закон за отбраната и въоръжените сили тяхната пределна възраст за военна служба варира от 50 до 54 години. На първо време проблемът е особено неприятен за войниците,  сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери, чиято пределна възраст за военна служба е съответно 50 и 52 години.

Очакванията, че Министерството на отбраната ще предложи подобна промяна паралелно с поправките в КСО и въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите, не се сбъднаха. Известно е, че във военното ведомство има сформирани работни групи по изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили и Закона за резерва, които, най-вероятно, имат предвид и този въпрос.

За запазване на сегашния режим

Корнелия Нинова и още 20 народни представители от ПГ на „БСП лява България” предлагат заложените в законопроекта промени в режима за пенсиониране на военнослужещите и другите служители в сектор „Сигурност” да отпаднат, т.е. да останат в сила сега действащите текстове, които позволяват придобиване право на пенсия, независимо от възрастта.

За стажа, като резервисти на активна служба

Христо Гаджев и още пет депутати от ПГ на ГЕРБ смятат, че за осигурителен стаж по член 69 на КСО на военнослужещите трябва да се брои и времето, в което са били резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Подобно предложение има и независимия Велизар Енчев.

За пенсиониране без уволнение

Що се отнася до текста:От 1 юли 2015 г. лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно – уволнение или прекратяване на правоотношението”, който оправдано интересува военнослужещите, единственото предложение е от същата група народни представители от БСП. То е за отпадане на тази разпоредба, но се обяснява с основното желание на социалистите да не се променят сегашните условия за пенсиониране на тази категория български граждани.

За гратисния период

Вносителите са записали, че лицата по чл. 69, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират без оглед на възрастта до 31 декември 2018 г. Тук депутатите от БСП Кирил Добрев и Мая Манолова предлагат промяна на текста, като го обвързват само със служителите в МВР. „Държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи могат да се пенсионират без оглед на минималната възраст по чл. 69 до 31 декември 2018 год., като в този срок се въведе промяна на нормативната уредба за диференциране на длъжностите в това министерство, съобразно характера и особените условия на труд и с оглед ползване на права за ранно пенсиониране."

За диференциране на длъжностите

Освен за отпадане от страната на групата депутати от БСП, няма други предложения по текста, който разпорежда в  6-месечен срок от влизането в сила на този закон ръководителите на ведомствата, за чиито служители е приложим чл. 69 от КСО, да направят пред Министерския съвет мотивирано предложение за промени в нормативната уредба за диференциране на длъжностите по съответните закони, съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента все още не е готова с доклада си за второто четене на измененията и допълненията на Кодекса за социално осигуряване. По този въпрос вчера имаше заседание. Обсъждането ще продължи следващата сряда. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404602
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930