Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 14:44 - Министерството на отбраната ще приема концепция за военния спорт
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
0



 За подобряване на физическата подготовка на военнослужещите се обсъжда въвеждането на американската система

Очаква се на едно от следващите си заседания Съветът по отбрана да приеме документ за развитие на военния спорт. В МО е разработена Концепция за физическата подготовка и спортно-състезателната дейност в армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Това стана ясно преди няколко дни на заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, в което участваха заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и изпълняващият длъжността директор на дирекция „Социална политика” Николай Икономов.

Според заместник-министър Исмаилов целите, които МО си поставя с тази концепция са свързани със създаването на програми и проекти в областта на военния спорт за организирането, подготовката и провеждането на мероприятия, заложени във ведомствения спортен календар; разширяване на международния спортен обмен и сътрудничество и ефективно използване на знанията, уменията и опита на военнослужещите и цивилните служители от Центъра за високо спортно майсторство.

Отговаряйки на въпроси на членове на комисията, заместник-министър Исмаилов информира, че е уведомил с докладна записка министърът на отбраната за необходимостта от спешно подобряване на условията за спортуване на военнослужещите и цивилните служители. Това е станало след посещенията му във Военна академия „Георги С. Раковски”, трите факултета на НВУ „Васил Левски” – във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, както и във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. Неговата констатация е, че в момента МО не отделя необходимите средства за осигуряване на условия за спортуване на военнослужещите. Той поиска подкрепа от депутатите на намерението му да настоява за допълнителен бюджет за изграждане са съвременни и модерни спортни бази в армията, по примера на тази в американската част на полигон „Ново село”.

В момента има 25 спортни клуба с около 6 хиляди членове, обединени във Национална военна спортна федерация, съобщи Николай Икономов. Една от идеите за тяхното разрастване е формирането на детски отбори по футбол, тенис на корт, тенис на маса и други спортове. Във военната детска градина в столичния квартал „Банишора” вече има треньор по плуване, каза г-н Икономов. Що се отнася до финансирането, Министерството на младежта и спорта предоставя средства на федерацията. За спортния календар на МО, обявен със заповед на министъра, парите идват от бюджета.

За подобряване на физическата подготовка на военнослужещите се обсъжда въвеждането на американската система. Тя нямала задължителен характер, но 70 на сто от оценката за кадровото развитие на военнослужещия зависели от изпита по физическата подготовка. Подобно изискване ще бъде заложено в бъдещата концепция. Смята се, че така военнослужещите ще бъдат мотивирани сами да тренират.

Председателят на комисията Иван Чолаков от ПП ГЕРБ препоръча в един гарнизон на 100-300 военнослужещи да има щатен специалист, който да се занимава със спортната дейност. Проф. Вили Лилков от Реформаторския блок смята, че трябва да се развива тясно сътрудничество между военните спортни клубове и общините. Според него армейският клуб може да бъде гръбнакът на общинския спорт в градовете и другите населени места, където има дислоцирани военни формирования. Във връзка с това той препоръча в концепцията да се разработи и раздел „Партньорство с общините”. Проф. Мариана Георгиева от ДПС, бивш министър на младежта и спорта, постави въпроса за административното уреждане на статута и ползването на спортния комплекс „Червено знаме” в столицата. Когато собствеността премине изцяло към Министерството на младежта и спорта, ще може да търсим отговорност от него за поддържане на базата, посочи председателят на комисията Иван Чолаков.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403808
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930