Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2015 13:22 - След три дни: Военнослужещият придобива прлаво да получава и пенсия, и заплата
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
-1



 В днешния брой на Държавен вестник са публикувани промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). След три дни влизат в сила два текста, които имат пряко отношение към пенсионирането на лицата по чл. 69, т.е. на военнослужещи, полицаи и други служители в сектор „Сигурност”. За първи път те придобиват право да получават и заплата, и пенсия. И второ – влиза в сила разпоредбата за тригодишния гратисен период.

От Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

§ 49. Лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението.

§ 50. Лицата по чл. 69, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират независимо от възрастта им до 31 декември 2018 г.

Коментар

По време на гласуването в Народното събрание на 28 юли т.г. нямаше оспорване на предложения от правителството текст, според който лицата по чл. 69 на КСО, т.е. военнослужещите, полицаите и другите служители в сектор „Сигурност”, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, да могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно – уволнение или прекратяване на правоотношението. Тогава за „Отбрана.com” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин уточни, че разпоредбата трябва да се приема в буквалния смисъл. Това означава, че военнослужещият ще има право в определен момент от своята кариера да получава и заплата, и пенсия. Разбира се, ако е ценен кадър за системата, допълни министър Калфин.

Според народния представител Христо Гаджев, член на Комисията по отбрана, идеята на Щаба на отбраната била този текст да се ползва за кадри, които са много ценни и няма подготвени, които да ги заменят. Става дума например за инструктори, особено за летателния и водолазния състав. Като цяло, казва той, концепцията не е за масово практикуване на тази възможност, а по-скоро за определени длъжности, за които няма подготвени специалисти.  И уточнява, че Законът за отбраната и Въоръжените сили дава възможност на министъра на отбраната да контролира и да управлява този процес.

Основната промяна

От началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите са две: възраст – 52 години и 10 месеца и осигурителен стаж – 27 години, от които две трети изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. От 31 декември 2016 г. обаче, изискуемата възраст ще расте с по 2 месеца на година, за да стигне 55 години. За летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав възрастта е по-малка с  10 години, а прослужените години на тези длъжности остават 15. Необходимата възраст за придобиване право на пенсия при тях също ще расте с по 2 месеца, за да стигне до 45 години. 

Право на пенсия по чл. 69 имат и лицата, които са служили по Закона за отбраната и Въоръжените сили, т.е. не е необходимо да са военнослужещи в момента на пенсионирането. Важното е да отговарят на изискванията. Така отпадна правото на военнослужещите, полицаите и другите служители от сектор „Сигурност” да се пенсионират независимо от възрастта. Промяната стана юридически факт с гласовете на 86 народни представители. Петима бяха против, а двама се въздържаха.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402903
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031