Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2015 13:40 - Военните и полицаите пак останаха излъгани, можело да има пенсиониране независимо от възрастта
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0



 Привилегировани ще бъдат държавните служители в Държавна агенция „Разузнаване” и офицерите и сержантите в Национална служба за охрана. Поправката в Кодекса за социално осигуряване вече е внесена в парламента с одобрението на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

 

Що се отнася до специалните ведомства, пенсионната реформа у нас продължава да ни озадачава. От няколко години до преди месец експерти, политици и държавници ни убеждаваха, че не може военните и полицаите да придобиват право на пенсия независимо от възрастта. Преди лятната си ваканция Народното събрание прие поправките в Кодекса за социално осигуряване и въведе възраст, като изискване за пенсиониране на военните и полицаите, от 52 години и 10 месеца и с последващо нарастване с по два месеца на година до достигане на 55 години. Остана и условието за 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по съответните закони.

Убеждаваха ни, че това е европейско изискване и не може за едни българи да има възраст за пенсиониране, а за други да няма. В края на краищата се оказва, че военните и полицаите пак останаха излъгани. Най-вероятно през следващата седмица ще бъде приет на второ четене Законът за Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР). Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения е готова с доклада си, който вече е внесен за обсъждане в пленарна зала. Точно този документ показва, че военни и полицаи са били излъгани.

По предложение на депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Любомир Христов, Петър Петров и Стефан Дедев комисията е подкрепила чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДАР да се направят съществени промени в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване.  Така държавните служители от Държавна агенция „Разузнаване“ ще придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция „Разузнаване“, на военна служба или по законите за отбраната, министерството на вътрешните работи, ДАНС и други специални закони. Комисията е подкрепила аналогична поправка на кодекса, според която и  офицерите и сержантите от Националната служба за охрана ще придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Националната служба за охрана, на военна служба или по споменатите закони.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 ноември т.г. На практика тази промяна на КСО ще бъде своеобразна покана към подготвени кадри в армията и полицията да продължат службата си в ДАР и НСО, защото там ще могат да се пенсионират независимо от възрастта си, като досегашният им стаж ще се има предвид. След подобно решение на Народното събрание може да бъде зададен въпросът каква е разликата между военния разузнавач – военнослужещ в Служба „Военна информация” на МО и цивилния, наречен държавен служител в ДАР, за да се въвеждат облекчени условия за придобиване право на пенсия от втория. Или защо сержантите и офицерите от НСО ще бъдат привилегировани спрямо военнослужещите от Въоръжените сили или полицаите от МВР. Третият въпрос е „Къде е становището на Министерството на отбраната?” Защо военнослужещите нямат политическа подкрепа, за разлика от служителите в ДАР и НСО? Въпроси, които почти сигурно ще останат без отговори. Все пак чувството, че си останал излъган, трудно се преглъща.   






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404240
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930