Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2015 20:43 - Правителствен документ определя МО като предизвикателство за изпълнение на държавния бюджет
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Препоръката е спешно да се реализират активни мерки за ограничаване на разходите за персонал и спазване на одобрените годишни лимити. Т.е. още съкращения? От тези констатации става ясно, че редукцията на администрацията с промените в Устройствения правилник на МО от 1 юли т.г, не е достатъчна.

Проблеми се очертават основно по бюджетите на министерствата на  вътрешните работи, отбраната правосъдието. Това е записано в Доклада за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за полугодието на 2015 г., който правителството прие на последното си заседание и внесе в Народното събрание.

Въпросът опира до наличието на проблеми при реализиране на структурни и други мерки за ограничаване на разходите за персонал до одобрените със Закона за държавния бюджет за 2015 г. годишни лимити. Правителството отчита, че основната част от първостепенните разпоредители с бюджет са предприели необходимите действия за спазване на заложените годишни параметри, но проблеми се очертават основно по бюджетите на три министерства – на вътрешните работи, отбраната и правосъдието.

Някои от посочените министерства, се посочва в доклада, изостават в реализацията на реформите и своевременното предприемане на мерки за повишаване ефективността на разходите. В тази връзка и в контекста на реализирането на планираното ограничаване на разходите за персонал, смята правителството, е необходимо тези администрации спешно да реализират активни мерки за ограничаване на разходите за персонал и спазване на одобрените годишни лимити. Т.е. още съкращения? От тези констатации става ясно, че редукцията на администрацията с промените в Устройствения правилник на МО от 1 юли т.г, не е достатъчна.

Докладът посочва, че МО е в челото и на ведомствата с просрочени задължения.В някои министерства и ведомства се отчита увеличение на размера на просрочените задължения спрямо края на миналата година, като най-голямо то е в МВР, МО, МЗХ, МП и други.” Според правителството, нарастването на просрочените задължения говори за потенциален риск от неспазване одобрените максимални размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2015 г. Същото се отнася и за максималния размер на ангажименти за разходи, които могат да бъдат натрупани през тази година.

Към края на юни МО има просрочени задължения в размер на 108,1 млн. лв. (увеличение с 11,6 млн. лв. спрямо края на 2014 г.), в т.ч.107,3 млн. лв. са просрочените задължения на Военномедицинска академия, които  представляват основно задължения към контрагенти. Правителството изисква активни мерки от министерството за редуциране на тези задължения. МВР има 44,4 млн.лв. просрочени задължения. Вътрешното министерство отчита увеличение на просрочените задължения спрямо края на 2014 г. с 41,4 млн. лв. В по-голямата си част те са задължения към доставчици.

Все пак МО и МВР, според доклада на правителството, не са най-основното предизвикателство за изпълнението на бюджета. На първо място е поставена тревогата от концентрирането на значителни по размер плащания по програмите и фондовете на ЕС в последното тримесечие на годината. Прогнозата е, че поради това изместване на разходите по оперативните програми и фондовете на ЕС, съществува риск голяма част от тях ефективно да бъдат възстановени от ЕК на България в началото на следващата година, което съответно ще доведе до формирането на дефицит на касова основа по сметките за средства от ЕС през настоящата. Посочен е и изходът от подобна рискова ситуация. Надеждата е в доброто изпълнение на приходите по националния бюджет, които може да осигурат буфер, за да се компенсира потенциално превишение на дефицита по сметките за средства от ЕС и други бюджетни системи. Има се предвид главно бюджетите на общините.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404234
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930