Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 12:44 - Бежанският поток ще се засили, ако не бъде спрян до края на годината
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
0



 Длъжни сме да обръщаме сериозно внимание на риска, че сред бежанците, които идват у нас, има много млади мъже, който, най-вероятно, са добре обучени войници, казва бившият заместник-директор на Националната служба за сигурност полковник от резерва Чавдар Петров, председател на Национална асоциация „Сигурност” и заместник-председател на СОСЗР.

 

-          Г-н полковник, Вие участвахте в конференцията „Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност”, организирана от Института за стратегии и анализи. Подкрепяте ли позицията, че трябва да се премахне първопричината, за да се реши бежанската криза?

-          Действително, първо трябва да се изчисти причината. Тя е войната в Сирия, която е резултат от геополитическите интереси на няколко страни. Специално американците искат газопроводи и нефтопроводи от Саудитска Арабия и Катар да минат за Европа през Турция, но Сирия не допуска това. И то не го допуска по искане на руснаците. За мен това е основният сблъсък. Всяка страна гони свои интереси. От друга страна е очевидно, че САЩ подпомагат ИДИЛ.

-          А българската държава?

-          Ние разполагаме с непроверена информация, че до преди известно време нашата държава също подпомагаше ИДИЛ. Първата конференция на сирийската опозиция беше в България. Събра ги бившият външен министър Николай Младенов. Изнасяше се българско оръжие за ИДИЛ. Най-вероятно все още се изнася. Сигурна ни е информацията, че до миналата година инструктори от ИДИЛ се обучаваха в наши школи. Не зная дали това продължава и сега.

-          Това има ли отношение към навлизането на бежанци у нас?

-          Това, което казах преди малко, го знаят и сирийците. Една от причините да не влизат в България, е и тази. Страх ги е, че ние сме, едва ли не, помощник на „Ислямска държава” и ги очакват същите репресии. Втората причина да ни заобикалят е, че създадохме т.нар. горещи точки, които всъщност са пунктовете за регистриране. Вземаме им отпечатъците на пръстите и ги разпределяме, според изискванията. Те не искат това.

-          Решение ли е предложението на българския и турския премиер за създаване на зона за сигурност?

-          Смятам, че това е едно добро решение. Става дума за създаване на зони за сигурност и лагери на територията на Сирия. Необходимо е да се намеси и ООН, разбира се. Ако се спре войната, Европа, вместо да хвърля милиарди за бежанския поток, би могла да помогне за възстановяване на икономиката на Сирия. Така ще се създадат условия днешните бежанци да се върнат по родните места.

-          Към границите ни обаче идват не само сирийци.

-          Вярно е това. Другият голям проблем са афганистанците. Те са на второ място по многочисленост в бежанския поток. Нашата прогноза е, че ако до края на годината потокът не се спре, той ще се засили през следващата година. И то много. Тези хора комуникират със своите близки и приятели, казват им, че в Европа животът е много по-добър. Засиленият поток няма да бъде само от Сирия и Афганистан. Трябва да имаме предвид и бежанците от Ирак.

-          Какво показва статистиката по пол и възраст на идващите у нас бежанци и на какви мисли Ви навява тя?

-          Според Държавната агенция за бежанците голямата част от идващите у нас са мъже от 18 до 50 години. Вярно е, че трябва да се обръща сериозно внимание на хуманитарната страна. Като хора, обаче, които са били в службите, разсъждаваме и по друг начин. Това са хора, които в даден момент, могат да станат войници. Те са обучавани там да се бият. Ако някой им даде оръжие, което може да стане лесно, не се знае какви ще бъдат последиците. Някои казват, че това са хипотези. Ние, обаче, сме длъжни да сме готови за такива предизвикателства. Това е работата на специалните служби и на Министерството на отбраната – да предвиждат такива рискове и да вземат мерки, за да не се случи. Предполагам, че го правят.

-          В последно време се чуват добри думи за работата на ДАНС. Какво е Вашето мнение?

-          Аз съм на същото мнение. Изборът на Димитър Георгиев за председател на ДАНС е едно много добро попадение. Той е професионалист. Мина по цялата стълбица. Запознат е с проблемите и възможностите на всяко едно от звената. Няколко години беше директор на ИНТЕРПОЛ. Това му даде възможност да установи връзки с другите служби от партньорските държави. В разговорите ми с полицейски представители на страни от ЕС – Франция, Румъния и Германия и др., му дават много висока оценка.

-          Като неправителствена организация, как Национална асоциация „Сигурност”, се включва в усилията за предотвратяване на рисковете за България от бежанския поток?

-          При нас членуват отлични професионалисти, които десетки години са работили в службите за сигурност. Това ни дава възможност да даваме компетентни становища и да правим конкретни анализи. Предаваме на съответните служби и сигнали, които идват при нас. Нашата организация има структури в страната, което е предпоставка да получаваме доста информация. Удовлетворени сме, че се обръща внимание на становищата, анализите и сигналите ни.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404533
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930