Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 12:48 - Финансовият министър постоянно отказва на колегата си в отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0




Отпускането на допълнителните средства за Министерството на отбраната са забранена тема за правителството. Или почти, ако имаме предвид ония 260 хил. лв., които преди няколко дни бяха дадени на Националната гвардейска част. Финансовият министър Владислав Горанов постоянно отказва на колегата си в МО Николай Ненчев, връщайки проектите на постановления за допълнителни разходи.

За обезщетенията

Вече стана ясно, че 77-те млн. лв., които бяха отрязани от военния бюджет за тази година, няма да бъдат наваксани до края на годината. Напротив, повече от половината ще продължат да тежат на МО. Лошото е, че това създава социален проблеми. Недостигат пари за заплати и обезщетения, за тези които ще се уволняват. Още повече, че напускащите военната професия не правят това само по разчетите на ведомството, а, както самият министър казва, непланово. Впрочем, това се очакваше, защото социалната защита на военнослужещите, не се вписва политиката на министър Ненчев. За разлика от колегата си в образованието, например, той не е вдигнал нито веднъж глас за увеличаване на заплатите на хората, които работят  под негово ръководство. Не само това. В мерките му за съкращаване на административните разходи е включено намаляване размера на някои допълнителни възнаграждения, за което той лично потвърждава в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров.

На МО му трябват 29 млн. лв. до края на годината за да реши проблема с обезщетенията. Става дума за прогнози, което предполага и по-голма сума. В бюджета за отбраната тези милиони ги няма. През юни МО изготвило проект на постановление на Министерския съвет за допълнителното осигуряване, но, както сам признава Николай Ненчев, министърът на финансите отказал подкрепа. Към август от бюджета на МО са изплатени 21 млн. лв. за обезщетения. Т.е. за една година около 2500-3000 военнослужещи ще напуснат армията. Като прибавим официално обявените 14 процента неокомплектованост и липсата на конкурси за прием на войници, е трудна да си обясним как министър Ненчев ще изпълни правителствената програма за запазване числеността на Българската армия.

За сградата на военното разузнаване

През юли т.г. е изготвен проект за разглеждане и внасяне на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на отбраната за 2015 г. и за периода 2016 – 2018 г. за нуждите на Служба „Военна информация“. И той не е съгласуван от министъра на финансите. А става въпрос заизпълнение на сключените договори и допълнителни споразумения към тях с цел укрепване на сградата и осигуряване на безопасни и нормални условия на труд за изпълнение на възложените задачи на Службата „Военна информация”. За следващите три години са необходими малко над 14 млн. лв. Засега финансовият министър казва „Оправяйте се сами!”

За утилизацията на боеприпаси

Отговорът отново е отрицателен. През тази година в Българската армия има 5002 тона излишни боеприпаси за утилизация. Както си му е редът Министерството на отбраната изготвило проект на Постановление на Министерски съвет за целево отпускане от държавния бюджет на 6,6 млн. лв. Владислав Горанов пак не уважава искането на Николай Ненчев. За следващата година е заявена необходимост от 2 млн. лв. допълнително. Познайте какъв ще бъде отговорът на финансовия министър. А според Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили трябват 114 милиона. Лошото е, че за този нерешен от години въпрос, се сещаме, когато гръмне някой склад с боеприпаси, което, за нещастие, напоследък се случва доста често.

Не е тайна, че финансовият министър скочи и срещу проекта на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. Има реална опасност военният бюджет за следващата година да не бъде съобразен с нея, защото все още не е  приета. Само за доизграждане на единната стационарна комуникационна мрежа и освобождаване на радиочестотни ленти, например, е  необходимо да бъдат извършени до 2024 г. доставки и дейности, които възлизат на обща стойност от 87, 667 млн. лв. И тук ключова роля ще има министърът на финансите. Ако, разбира се, министърът на отбраната е достатъчно убедителен.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404619
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930