Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2015 13:27 - В армията върви процес на пенсиониране без уволнение
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1855 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Определено хората с пагони предпочитат да вземат цялата си пенсия сега, отколкото след 10 или 20 години, казва финансистът полковник от резерва Ваньо Мишев, консултант по пенсионните въпроси.

Полковник от резерва Ваньо Мишев е роден на 4.09.1964 г. в София. Завършил е 22-ра гимназия, математическа паралелка.  След ШЗО „Христо Бетов” служи в Симеоновград. След като се уволнява от казармата, учи във ВИИ „Карл Маркс“, специалност икономическо планиране. По-късно постъпва в армията и става кадрови офицер. Служи, като финансист в продължение на 20 години в Българската армия, като доситга до заместник-началник на финансовия отдел на Генералния щаб. От 6 години е консултант по пенсионните въпроси.

- Г-н полковник, смятате ли, че в последно време е голям интересът към придобиване на право на пенсия от военнослужещи и полицаи?

- Определено е така. В армията интересът е голям, но без напускане. Докато в  полицията тенденцията е повечето да минат през уволнение, заради несигурността, относно запазването на т.нар. 20 заплати при уволнение.

- Има разлика в подходите?

- В армията не се колебаят. Идват и се пенсионират без да напускат.  И в двата случая те се пенсионират, но законът позволява от 15 август до 31 декември т.г. да се пенсионират без уволнение. (Б.р. - На основание § 49 от ПЗР на ЗИДКСО лицата по чл. 69 от КСО, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението.)

- Това право може да се ползва единствено до края на тази година?

- Така е. На 1 януари влиза в сила § 22 и § 49 става нулев.

- А § 50 от ПЗР на ЗИДКСО?

- Той е в симбиоза с § 22, с който се въвежда възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещи, полицаи и други служители в сектор „Сигурност”. Защото § 50 от ПЗР на ЗИДКСО просто указва, че създава гратисен период за лицата по чл. 69 от КСО, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Те могат да се пенсионират независимо от възрастта си до 31 декември 2018 г. Целта е да не се стресират и да не тръгнат да напускат масово.

- Имало ли е друг такъв случай в годините назад?

- Това на практика е повторение от 1 януари 2000 г., когато влезе в сила Кодексът за социално осигуряване и бе отменен старият закон за пенсиите. Тогава също имаше гратисен период от три годни. Тези, които бяха придобили право да се пенсионират по стария закон, имаха възможност да останат да работят, като имаха право да се пенсионират до 2003 г. по старите условия на закона за пенсиите.

- От 1 януари ли ще имат право да се пенсионират тези, които са напуснали армията и в момента не са военнослужещи?

- Те могат да се пенсионират след 1 януари 2016 г. при условие, че отговарят на изискванията на чл. 69 от КСО, т.е. да имат 27 години осигурителен стаж, от които 18 прослужени на военизирани длъжности, но вече се изисква и възраст. На практика тях ги приравняват с категорийните работници. Става дума за тези, които работят при първа категория труд, като пилоти, стюардеси, миньори.

- На каква база се изчислява тяхната пенсия?

- Взема се всичко, което е работено. Тръпката е в това, че ако един военнослужещ напусне армията, трудно би намерил работодател, който да го осигурява на такъв висок осигурителен доход. Ниският осигурителен доход натежава напред във времето, намалява коефициента, който е основният фактор за определяне на размера на пенсията.

- Например?

- Един полковник на 45-46 години, ако се уволни и след това се осигурява на 800-900 лв., а в армията е бил на 2000, коефициентът му рязко тръгва надолу. Такава практика имахме с бивши работници от комбината в Кремиковци. Преди 2-3 години там имаше масови съкращения. Съветвахме ги да изчакат възрастта, да съберат 100-те точки без да работят. За да не им пада коефициентът, респективно, пенсията.

- Излиза, че този полковник, вече в запаса или резерва, трябва да работи в т.нар. сив сектор, за да изчака до необходимата възраст, за да не му падне пенсията. Ако един военнослужещ е съкратен без право на пенсия, може ли на отиде на трудовата борса?

- Ако е съкратен, има право. За военнослужещите това е приложимо още от 1990 г. В началото за тях нямаше осигуровки и беше прието обезщетението да се плаща от поделението, в което са служили, а не от Бюрото по труда, както при всички останали. Сега си отиват на борсата по общия ред.

- Пример?

- Да вземем един старшина. По сега действащия закон след 1 януари 2016 г. навършва 52 години. Компютърът, меко казано, го изплюва, защото е стигнал пределната възраст за военна служба, според званието. Какво прави? Има право да отиде на борсата. Стои там, докато навърши 52 години и 10 месеца. Обаче, ако междувременно прехвърли 2017 г. без да е стигнал тази възраст до края на 2016 г., ще стои до 53 години на борсата. Може да стои до една година на борсата. През това време му върви стаж от трета категория, който се зачита за пенсиониране, без да се взема предвид доходът.

- Влияе ли му на коефициента?

- Не, не му влияе.

- Прехвърлянето на индивидуалните партиди в универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд "Пенсии" или във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на държавното обществено осигуряване е друг процес, който поражда различни коментари. Какви са Вашите впечатления?

- Тук има много светли обещания. Схемата е така направена, че роден през 1960 г., работещ по трудово правоотношение, от 1 януари 2002 г. започва да внася пари в УПФ. Военнизираните от МО и МВР започват от 1 януари 2004 г. Роденият през 1960 г., когато стане на 65 години през 2025 г., ще почне да получава някакви пари от УПФ, а е  внасял от  2002 г. Това са 23 години, в които фондовете само „помпат” пари, без да изплащат нищо.

- Какви са нагласите на военнослужещите?

- Много от тях не са подробно запознати. Само са чули. Казва, че има 6 хиляди лева във УПФ. Ако се откаже от фонда, той ще получава всеки месец 100 лв. чисти пари повече към пенсията си от НОИ. Подарява на НОИ тези 6 хиляди лева и вместо 500 започва да взема 600 лв. всеки месец пенсия. Старшината веднага си прави сметката. За 5 години тези 6 хиляди лева си ги връща от НОИ. От там нататък  той продължава да получава тези 100 лв. повече пожизнено. Ако на 65 години отиде във УПФ, ще му правят схема как да му изплатят тези 6 хиляди лева, но няма да му дадат повече. Българинът е настроен така, че предпочита сега да вземе, каквото може, а да не чака 20 години, например. Отива на село, работи си нещо и си взема по-голямата пенсия. При офицерите вилката става още по-голяма. За един подполковнник, например, около 170 лв.

- Има ли срок за купуването на годините за придобиване на висше образование, като осигурителен стаж?

- Няма срок. След като има възраст за придобиване право на пенсия за военните, обаче това купуване става безсмислено. Който оцелее до тази възраст, ще си направи годините за пенсия. Дори и да купи, той не купува първа категория, а трета. Добре е да се знае, че тези, които са си купували следване от военно училище или от цивилно, като мен, например, имат право да ползват данъчно облекчение в размер на 10 процента от това, което са заплатили като сума. Трябва следващата година да подадат годишна данъчна декларация. За целта е необходимо да си вземат служебна бележка от структурата, в която работят за годишния доход и удържания данък по чл. 45 от Закона за облагане на доходите на физическите лица и да приложат вносната бележка от банката. Сумата се възстановява от НАП. Това важи за 5 години назад. 

 

 

 




Гласувай:
0



1. appen13 - Мутро-Старинката страда, че дори тези "военни" от пародията на "армия" са отвратени от Герб-мутрите и мутресите
16.12.2015 13:56
Мутро-Старинката страда, че дори тези "военни" от пародията на "армия" в евро-германската окупационна територия "България"са отвратени от Герб-мутрите и мутресите и тяхната продажба на националните ни интереси !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403762
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930