Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 21:33 - Проектът за нов изтребител: Министър Ненчев не изпълни дадената дума
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 21 май 2015 г. той заяви: До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“ До днес това не се е случило.

На 18 декември трябваше да пристигнат двата полски двигателя за МиГ-29. Така бе записано в ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете правителства за логистичната поддръжка на изтребителите ни. По неофициална информация ги очакваме в дните между Коледа и Нова година. 

Парламентът излезе в дълга ваканция и най-активният по темата депутат от БСП Атанас Зафиров не дочака отговор от министъра на отбраната. На 18 декември той внесе в Народното събрание въпрос: „Доставени ли са тези двигатели, на коя дата и отговорят ли на заложените в договора технически параметри?“ Ако има отговор, той ще бъде, според разпореждането на председателя на парламената Цецка Цачева, на 15 януари. До тогава ще чакаме.

Крайно време е обаче да дочакаме друг депутатски въпрос към министъра на отбраната. Някой народен представител трябва да попита какво става с проекта за придобиване на нов тип боен самолет за нашите ВВС. И защо министърът упорито бави този процес, с което, както казват някои експерти, е на път да приземи българската бойна авиация. И най-важното: „Защо не държи на министерската си дума?“

Ще припомим думата на министър Ненчев от 21 май т.г., т.е. от преди седем месеца. Тогава се проведе Съвет по отбрана, а непосредствено след него министърът участва в заседание на Комисията по отбрана. Тогава той беше категоричен: „До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.“

Николай Ненчев, министър на отбраната, 21 май 2015 г.: „Днес имахме Съвет по отбрана, който продължи приблизително три часа, а може би и повече. Изключително подборно и последователно бяха обсъдени всички въпроси, свързани с авиацията. Бих искал да съобщя, че ние сами, с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност. До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.”

Това е министерската дума. Все още не е изпълнена. Не е изпълнено решението на Съвета по отбрана.  Няма внесен проект в Министерския съвет. Дори и да се случи, смятат експертите, закъснението е почти фатално за бъдещето на изтребителната ни авиация. Обикновено хоризонтът на мисленето на политиците е до края на мандата им. Ако Николай Ненчев е със същата нагласа или ако изпълни министерската си дума с година закъснение, ще излязат прави тези, които пророкуват края на способностите ни сами да охраняваме въздушното си пространство.

Депутатският въпрос трябва да акцентира най-вече върху отговорността. И върху практиката да се дават празни обещания. Защото има и друг пример. Още през май Командването на ВВС пое отговорността за удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никакви финансови средства на МО. В противен случай имаше риск за бойното дежурство. Оставаше Министерството на отбраната и другите институции да поемат своята отговорност. Все още не са го сторили.

Тогава, на 21 май 2015 г., командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев каза: „Спор няма, единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет и дeжурството по Air Policing, е незабавното стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е изходът и с това нещо, и МО и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове, до края на юни т.г., проектът да бъде внесен. Това обаче не означава, че догодина ще имаме самолет. От хода на този проект ще зависи какво трябва да се прави с МиГ-29. Минимум три години, това е ясно. В какви параметри ще се експлоатира този самолет. Ние сме представили много ясно какви финансови параметри на нас ни трябват и тази година, и за следващата.“

Единствено с инициативата на командването на Военновъздушните сили и поемането на огромна отговорност от инженерно-техническия състав бе удължен ресурсът на самолети МиГ-21 и МиГ-29. Така до средата на следващата година бе осигурен ресурс  за носене на дежурство и минимална летателна дейност. Това обаче е крайно рискова мярка и тя има краткосрочен ефект. И една от причините да се случи нещо почти непознато в близката ни военна история. Командирът на ВВС подаде оставка на 1 октомври  Последва среща с премиера Бойко Борисов, повторно запознаване с истинската ситуация в авиацията, защото, очевидно, той не е бил добре информиран, и обещание за отпускане на 80 млн. лв., които бяха заложени в централния бюджет. Тук се очертава друг момент от депутатското питане. Ще бъдат ли загубени тези 80 милиона, като първа вноска за придобиване на нов изтребител, след като министър Ненчев упорито не внася проекта в Министерския съвет? Според запознати ще се случи точно това, което е и една от причините тези средства да не бъдат заложени в бюджета на МО. Изглежда финансовият министър Владислав Горанов добре познава ситуацията и не разчита на доверие в аванс. А министър Ненчев може би разчита, че Командването на ВВС отново ще си сложи главата в торбата и за пореден път ще поеме риска със свои сили да удъжи ресурса на МиГ-29. 

Поради всичко това не ни учудва разпространената в медиите информация за т.нар. кърваво писмо до министъра на отбраната. Бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена, пише командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 г. спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети. Според него, причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър и неговото обкръжение. Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки за излизане от тежката ситуация. „Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет”, пише още генералът. Според него, при тази ситуация и през 2016 г. няма да бъде сключен договор за покупка на нов боен самолет и отпуснатите 80 милиона лева за целта няма да бъдат усвоени.

Така става, след като министрите не си държат на думата. Николай Ненчев хвърли всички сили за реализиране на полската връзка за ремонт на МиГ-29 и забрави за решението на Съвета по отбрана от преди седем месеца, което сам обяви. 2015 година изтича. Факт е, че в Министерския съвет няма проект за придобиване на нов тип боен самолет. А процедурата е минимум десет месеца. Освен, ако министър Ненчев не е решил да сложи подписа си под междуправителствен договор за покупка на изтребител, който той е избрал. Едва ли обаче е реално да очакваме такава степен на отговорност!    

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402875
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031