Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 08:03 - Бойко Борисов настоял Николай Ненчев да остане министър на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
0



 Днес депутатите трябва да пуснат и други авиации да охраняват въздушното ни пространство. Нова ескадрила ще имаме до 3-3,5 годиини, ако може да се вярва на обещанията на министъра на отбраната. Ще купуване нови руски двигатели за МиГ-29, но не от Русия. Депутати питат какво става с 10-процентното съкращение на администрацията на МО. Никаква яснота по темата за началника на отбраната. Дали ще се стигне до скандал? На прага сме коментира Ангел Найденов, член на Комисията по отбрана и бивш министър на отраната.

Промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили и Закона за резерва, както и инвестиционните проекти за модернизиране на армията ни, са част от приоритетите на Реформаторския блок. Това стана ясно от изказването на Найден Зеленогорски при откриването на новата парламентарна сесия.  Тези законови промени бяха заложени в правителствената програма за миналата година, но така и не бяха реализирани. Така че реформаторите, от чийто редици е и министърът на отбраната Николай Ненчев, ни предлагат, както се казва, претоплена манджа. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов дори не включи отбраната в своето изказване в началото на сесията. Този факт не би трябвало да бъде без значение.

Очакванията са за сериозен ремонт на законите за отбраната и за резерва, защото в противен случай както програмата, така и планът за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. ще останат на хартия. Днес депутатите трябва да гласуват една малка, както се изразява министър Ненчев поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Тя наистина е „малка“. Просто ще се създаде нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на Въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на Военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор. Става дума за първо четене на законопроект, който бе внесен от правителството на 6 ноември м.г. В доклада на Комисията по отбрана има следния текст „На проявен интерес, относно направен анализ на резултатите от инициираното от МО обществено обсъждане на промените в ЗОВС, беше даден отрицателен отговор.“ Съдете сами какво послание дава този текст. 

С кого ще охраняваме въздушното си пространство? Няма да е с Турция, защото, както обясни снощи по БТВ министър Ненчев, южната ни съседка има достатъчно проблеми. Водени са обаче неформални разговори с Белгия, Холандия, Италия и Полша. Според министъра това е приоритетен въпрос с оглед на отежнената международна среда. На този етап обаче нямало решение кого ще поканим.

Притесненията от приемането на подобна промяна са свързани с бъдещето на родната ни бойна авиация и със загубата на въздушен суверенитет. Във връзка с това, включително и от средите на управляващите, се поставя все по-тревожно въпросът за забавянето на проекта за придобиване на нов тип основен боен самолет. През май м.г. министър Ненчев обеща публично да внесе проекта в правителството до края на юни. Това не се случи. От вчера, пак от интервюто му по БТВ, научаваме, че комисия работи по въпроса и в края на март тя ще бъде готова с предложението си към какви самолети ще се насочим. Министърът прогнозира, че, ако до края на годината подпишем договора, до 3-3,5 години ВВС ще разполагат с една нова ескадрила от 12 изтребителя. Всичко това е добре, ако не се случи познатата вече история с министерското обещание, че в средата на миналата година проектът трябва да бъде в правителството.  До новите изтребители ще разчитаме единствено на съветските МиГ-29, като три от тях трябва да полеят с ремонтираните в Полша шест двигателя. Още шест двигателя, и то нови, обещава министърът. Те са руски, но няма да ги купим от Русия. Имало неизползвани в Западна и Източна Европа. Така Николай Ненчев изключи Русия от обществената поръчка, която предстои да бъде обявена.

В МО има някакъв проблем и с административните разходи. В противен случай колегите на министър Ненчев от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов нямаше да депозират в деловодството на парламента искане за писмен отговор. Те искат да знаят  окончателния резултат към 31.12.2015г. на изпълнението на планираното намаление на административните разходи на министерството за 2015г.  с 10 на сто. Една от мерките за намаляване на бюджетния дефицит и недопускане на наказателна процедура срещу България за свръх дефицит, припомнят двамата депутати, бе предвиденото намаление с 10 на сто на административните разходи на първостепенните разпоредители с бюджетни средства, включително всички министерства. И питат: „Какъв е реализираният процент на намаление на административните разходи  на МО през 2015г. ? От кои пера и на каква стойност са постигнатите оптимизации на разходите? Ако не са постигнати предвидените с бюджет 2015г. икономии от 10 на сто, какви са причините за това?”

По някои актуални въпроси днес министър Ненчев ще отговаря в Комисията по отбрана. Един от тях, почти сигурно, е за началника на отбраната. Кой ще бъде той след 9 февруари т.г., когато вицеадмирал Румен Николов навършва пределна възраст за военно звание. Вчера в късния следобяд министърът на отбраната все още нямаше конкретен отговор. Каза че в близките дни ще стане ясно. На въпрос на БТВ той отговори така: „Тази процедура ще съгласуваме съвсем скоро. Ще имаме Съвет по отбрана. Вие знаете, че това е сложен процес. Една процедура, която се съгласува на първо място с президента, който издава указ, на второ място – с Министерски съвет.“ По-нататък от неговите думи става ясно, че той лично имал фаворит, но бил от този тип хопа, които търсят консенсус и диалог. За това ще се съобрази своето мнение с това на президента и министър-председателя. Все пак министър Ненчев не скри, че по този въпрос вече има предложения към него. (Въпросното заседание на Съвета по отбрана се очакваше за днес. По непотвърдена информация то е било отложено за понеделник или вторник.)

Бойко Борисов настоял Николай Ненчев да остане министър на отбраната. По време на неотдавнашните сътресения в Реформаторския блок било необходимо, както казва той, да запази поста си и да не минава в опозиция. И призна, че премиерът го е накарал да остане военен министър.

***

Коментар на Ангел Найденов, член на Комисията по отбрана и бивш министър на отбраната по темата за началника на отбраната.

Така или иначе сме на прага на скандал! Няма друг случай, при който да се гради отношение към началника на отбраната въз основа на политически или личностни предпочитания! През годините различни министри са работили с назначени преди тях началници на ГЩ или началници на отбраната и никой не си е позволявал субективност, независимо от своите предпочитания! В това е заложено и разбирането за деполитизация, и уважението към кариерното развитие на офицерите и командирите от БА, и необходимостта от стабилност при ръководството и командването на БА! Сега, при очевидно погазване на ЗОВС на РБ, изискващ най-високото офицерско звание за началник на отбраната (4-звезден генерал/адмирал/), при категоричен мандат от 4 години и при съгласувано от сегашния президент назначение на вицеадмирал Р. Николов без възражения се демонстрира цинична партизанщина от министъра с мълчаливото съгласие на президента! Дали си дават сметка, че създават опасен прецедент!  

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402890
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031