Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2016 16:25 - Ще обсъждат промените в образователната политика на Министерството на отбраната
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
0



 Очакват се значителни поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които ще имат пряко отношение към функционирането на военните академии, висшите военни училища и научните институти. Те вече бяха заложени в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. и в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще открие кръгла маса на тема „Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност“. Тя ще се проведе на 14 март в град Велико Търново, от 11.00 ч. в Ритуалната зала на Ректората на Националния военен университет „Васил Левски”, съобщава Пресцентърът на МО.

Народното събрание вече се произнесе по тази тема,

като прие Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. Според документа структурата на военно-образователната система не се променя до 2018г., като се търсят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и възможността за придобиване на комплексно авиационно образование в областите на военновъздушните сили, гражданското въздухоплаване и други граждански специалности.

Предвижда се актуализация на нормативната уредба.

Целта е да се създават условия висшите военни училища да обучават курсанти по професионално направление „Военно дело“ и за нуждите на други министерства и ведомства с отговорности към националната сигурност. Това вече е залегнало в предстоящите промени на два закона – за отбраната и за МВР. За комплектоване на формированията за военно време с младши офицери ще се даде възможност на студентите, обучаващи се във висшите военни училища да преминат военна подготовка и да придобият професионална квалификация „Офицер от резерва“. В предстоящите промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили е залегнало  издаването на правилниците за устройството и дейността на военните академии и висшите военни училища да става от министъра на отбраната, а не от Министерския съвет, както е сега. Очаква се промените да дадат възможност академичният състав да се развива, както в самото висше военно училище или академия, така и в друго висше военно училище или академия от военно- образователната система, както и за заемане на академични длъжности във военните академии и висшите военни училища без конкурс с решение на академичния съвет след придобиване на образователна и научна степен „доктор“.

Докато програмата гарантира

структурата на военно-образователната система

да не се променя само до 2018 г., то Планът за развитие на Въоръжените сили, който е с хоризонт до 2020 г., предвижда организационната структура на военно-образователната система да се запази в целия период, т.е. до 2020 г. В плана, приет от правителството се посочва: ”Военната академия „Г. С. Раковски”, Националният военен университет „В. Левски” и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са висши военни училища, които изпълняват дейности по обучение за придобиване на висше образование по акредитирани професионални направления; обучение на специалисти с висше образование за следдипломна квалификация; професионално обучение на военнослужещи със средно образование; извършване на научноизследователска работа; обучение в областта на сигурността и отбраната на страната, свързани с други задачи, възложени от министъра на отбраната. Организационната структура на военно-образователната система ще се запази, като ще се изработят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и на възможността за придобиване на комплексно авиационно образование.”

Очаквани промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, свързани с военното образование

Бюджетите

Съставянето и изпълнението на бюджетите на военните академии и висшите военни училища ще се осъществява по ред, определен с акт на министъра на отбраната. Смята се, че формирането на издръжката чрез акт на министъра на отбраната ще позволи да се определи необходимият трансфер от бюджета на МО, така че да се осигури изпълнението на поставените задачи в сферата на отбраната без да се нарушават изискванията на Закона за висшето образование.

Правилниците

Правилниците за устройството и дейността на висшите военни академии, висшите военни училища и научни институти ще се издават от министъра на отбраната. Сега те се приемат от Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната, съгласувано с министъра на образованито и науката, което не се изисква от Закона за висшето образование.

Академичният състав

Предлага се в неговия състав, освен военнослужещи и цивилни служители, които заемат академични длъжности, да влизат и други лица по Закона за висшето образование – преподаватели, старши преподаватели и инструктори.

Академичните съвети

на военните академии и висшите военни училища и научният съвет на научната организация ще утвърждават решенията на съветите на основните звена, относно съставите на научните журита и избора на кандидати за заемане на академични длъжности „главен асистент”, „доцент” и професор”. Преминаването от една академична длъжност на същата или на съответна  академична длъжност в друга структура на военната академия или висшето военно училище ще се извършва без конкурс. Преминаването на военнослужещи и цивилни служители от академична длъжност „асистент” на академична длъжност „главен асистент” във военните академии и висшите военни училища ще се извършва без конкурс по решение на академичния съвет след придобиване на образователна и научна степен „доктор”.

Заместник-началниците

по учебната и научната част на военните академии и висшите военни училища, както и заместник-началникът по диагностично-лечебната дейност във Военномедицинска академия, са военнослужещи, хабилитирани лица и упражняват правомощията на заместник-ректор по Закона за висшето образование, е записано в обсъждания вариант за промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Те се назначават и освобождават от длъжност от министъра на отбраната по предложение на съответния началник на военна академия или висше военно училище след решение на академичния съвет.

Началниците на военните училища да служат до 60 години

Нов момент е, че тези, които имат висше офицерско звание и заемат длъжност, за която се изисква хабилитация, могат по решение на министъра на отбраната да служат до 60 години. Например началниците на академии и на висшите военни училища, които са бригадни генерали и генерал-майори и пределната им възраст е 58 години. Също по решение на министъра до 60 години ще могат да служат офицерите с военно звание "полковник или капитан I ранг“, които заемат длъжност, за която се изисква хабилитация.

Във форума, се уточнява в съобщението на Пресцентъра на МО,

ще участват

заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, бригаден генерал Пламен Богданов - началник на Националния военен университет „Васил Левски”, полковник Стоян Стаматов - заместник-началник по администрацията и логистиката на Военна академия „Г. С. Раковски“, капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, експерти от дирекция „Управление на човешките ресурси” на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски”. Поканени са и представители на общинската и областната администрация на Велико Търново. 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404629
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930