Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2016 23:20 - ГЕРБ се разбунтува, Ненчев да побърза с внасянето на проектите за модернизация
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все още не е ясно какво точно става във военното ведомство. Положението обаче е тревожно, след като ПГ на ГЕРБ атакува дружество, при което правата на държавата като едноличен собственик на капитала се упражняват от министъра на отбраната. Става дума за   системата на военно-ремонтните заводи, чийто правоприемник е “ТЕРЕМ” ЕАД («ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ» ЕООД, гр. София , «ТЕРЕМ-ХАН КРУМ» ЕООД, гр. Търговище , «ТЕРЕМ-ОВЕЧ» ЕООД, гр. Провадия , «ТЕРЕМ-КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ - ВАРНА» ЕООД, гр. Варна , «ТЕРЕМ-ИВАЙЛО» ЕООД, гр. Велико Търново, «ТЕРЕМ-ГЕН. ВЛАДИМИР ЗАИМОВ» ООД, гр. Божурище  и «ТЕРЕМ-ЦАР САМУИЛ» ЕООД, гр. Костенец)

ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а не на дела, участващи в управлението. Това заяви на брифинг в Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ.

ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание. „ПГ на ГЕРБ ще иска от него да ни обясни докога „опозиционерите” на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и лъжите им, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата”, каза Караянчева. Тя заяви, че ПГ на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Кънев и съпартийците му.

Настояваме прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление, се посочва в декларацията на ПГ на ГЕРБ, прочетена от нейния заместник-председател Цвета Караянчева. Списъкът с назначения на ДСБ във властта е много дълъг, но на първо място, подчерта тя, настояваме прокуратурата да провери цялостно държавното дружество „ТЕРЕМ”, а премиерът да освободи председателя на Съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев. В ПГ на ГЕРБ имало сигнали от служители и работници в дружеството, че то бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отиват в черната каса на ДСБ под надзора на Радан Кънев, каза Караянчева.

От ГЕРБ настояват пред премиера Бойко Борисов да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключен със същото дружество на стойност 2000 лв. на месец. За 2015 г, по данни на ГЕРБ, тази адвокатска кантора е получила 20 000 лв., въпреки, че в дружеството има отделен юридически отдел.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков изброи част от възловите позиции на ДСБ в държавата, които били лични назначения на Радан Кънев: финансовият директор на дружество „Флотски арсенал” Тони Тодоров, Маргарита Христова - управител в същото дружество, Недялко Янков и Радослав Бейков, контрольори в „Терем”. От ГЕРБ питаме, след като Кънев се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията няма ли най-накрая да поиска оставката на Николай Ненчев, запита още Александър Ненков.

Декларацията бе насочена срещу ДСБ и неговия лидер Радан Кънев, който се обяви за опозиция, а не излиза от Реформаторския блок и не отзовава своите кадри от властовите позиции, които заемат. Освен здравният министър Петър Москов на мушката на ГЕРБ попадна и военният. Николай Ненчев е от БЗНС, но преди пет дни той приветства делегатите на форума на ДСБ с думите: „Аз съм вашият министър на отбраната“, което е един от поводите да бъде припознаван от ГЕРБ за министър от ДСБ. И заради назначенията, разбира се, които Александър Ненков изброи.

Депутатите на ГЕРБ очакват отговор и действия от своя лидер. Тази вечер от Брюксел Бойко Борисов заяви категорично, че реформата на Петър Москов ще стигне до край. За военния министър Николай Ненчев, премиерът припомни за обществените поръчки в армията, които Ненчев спря и запита: „Защо когато министър на ГЕРБ спре поръчки има коментари, а когато Ненчев го прави такива не е имало. Мери се с двоен аршин, каза още той. За мен всички министри са ми еднакви – министър Ненчев работи много добре, всичко с мен коментира. И Ненчев, и Москов са министри, които са ми предложени от Реформаторския блок, никой не ги е делял.” Ако някои върши нещо нередно – има служби и те ще си свършат работата, каза още Бойко Борисов.

От Реформаторския блок побързаха да потърсят информация от министър Ненчев. Депутатът Антони Тренчев (ДБГ)  е внесъл в парламента въпрос към министъра. Той пита колко назначения има в „ТЕРЕМ” от 1 януари 2014 до 1 март 2016 г., кои са причините за персоналните промени и какви са финансовите резултати на дружеството към 1 март 2016 г.

Не е тайна, че, включително депутати от ГЕРБ, отдавна не крият недоволството си от политиката на Николай Ненчев. Допълнително усложняване създава ситуацията в главна дирекция „Отбранителна аквизиция”. Дори нейният директор Венислав Цанов бе пуснат в отпуск, за да не пречи на проверката. Още по-лошото е, че всичко това се случва в дните, когато министър Ненчев заяви готовност да внесе три инвестиционни проекта за модернизация и превъоръжаване на армията, в т.ч. и за дълго очаквания многоцелеви изтребител. Трябва обаче да побърза не с дни, а с часове, за внасянето на предложенията. Близката история помни, че на проекта за самолета не му достигнаха няколко дни по време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов бе готов, но под натиска на протестите правителството подаде оставка. Почти сигурно е, че ако дойде нов министър на отбраната инвестиционните проекти ще бъдат преразгледани. И процедурите ще стартират много по-късно.

Що се отнася до „ТЕРЕМ”, председателят на борда на директорите на Стоил Яков ще даде своите отговори на обвиненията на пресконференция в БТА утре от 10 ч.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404240
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930