Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2016 16:42 - След 2020 г. – 45-хилядни Въоръжени сили, три механизирани бригади и ракетно-артилерийска бригада
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След 2020 до 2025 г. и малко по-късно трябва да се разшири структурата на Въоръжените сили. Това посочи генерал-майор от запаса Съби Събев, председател на СОР „Атлантик” в заключителното си слово на завършилата днес двудневна нaучно-практическа конференция „Адекватност на българската отбранителна политика в национален и съюзен контекст и необходимо развитие на въоръжените сили на страната до 2025 г.“ 

Очевидно е, че План 2020 ще съхрани сегашната струкутра на Въоръжените сили, смята генералът. Според него в този период трябва да се интегрират танковите батальони към механизираните бригади и цялостно да се оборудва 68-ма бригада „Специални сили”, за да се използва пълноценно. Свое развитие трябва да получи и механизираният батальон във Враца, който в последствие да послужи за нещо друго. В този ред на мисли той прибави и изграждането на съвременните средства за наблюдение на въздушното и морското пространство. Генералът е на мнение, че до 2020 г. разходите за отбрана трябва да станат 1,6 на сто от БВП.

След 2020 до 2025 г. и малко по-късно трябва да се разшири структурата на Въоръжените сили, посочи генерал-майор Събев. За какво става дума?

-          Увеличаване на мирновременния състав на Въоръжените сили до 45 хиляди души. (Б.р. – според Програма 2020 числеността е 37 000 и не повече от 40 000 души.)

-          Формиране на трета механизирана бригада в Сухопътни войски.

-          Изграждане на ракетно-артилерийска бригада с по-далекобойни системи на мястото на днешния артилерийски полк.

-          Изграждане на алпийски полк на основата на днешния 101-ви алпийски батальон в Смолян.

-          Разширяване способностите на на бригада „Логистика”.

-          Формиране на втора ескадрила от многофункционални изтребители, които трябва да започнат да постъпват на въоръжение след 2025 г.

-          Формиране на ескадрила безпилотни летателни апарати и батальон ISTAR за наблюдение, преценка и определяне на цели.

-          Изграждане на ракетна бригада за брегова отбрана.

-          Формиране на дивизион противолодъчни кораби.

-          Изграждане на ескадрила съвременни ударни вертолети.

Всичко това, посочи генерал-майор Събев, ще наложи до 2022 г. отбранителните разходи да нараснат до 1,8 на сто от БВП, а до 2023 г. – 2 процента. Ще трябва

да продължи и модернизацията на Въоръжените сили.

Тя може да се изразява в доставката на нови 18 многоцелеви изтребители, още 3 средни транспортни самолета, безпилотни летателни апарата с оперативно назначение, два нови зенитно-ракетни комплекса със способности и за противоракетна отбрана, танкове, самоходни артилерийски установки, бойни машини  и др. Наред с всичко това, подчерта генерал-майор Събев, е необходимо и ново индивидуално стрелково оръжие. Автомат „Калашников” може да остане на съхранение, за да се използва от допълнителни военни формирования при мобилизация за военно време.  

Конференцията бе организирана от СОР „Атлантик“, 

съвместно с Министерството на отбраната и в партньорство със Софийски форум за сигурност, Асоциация на комуникационните и информационни специалисти, фондация „Център за изследване на националната сигурност“, сдружение „Джордж Маршал“ – България и Център по мениджмънт на сигурността и отбраната в БАН.

Днес бяха обсъдени трите приоритетни инвестиционни проекта

за модернизиране на Въоръжените сили – за батальонните бойни групи на Сухопътни войски, нови изтребители за ВВС и модулни патрулни кораби за ВМС.  Бригаден генерал Калин Кузманов прочете приветствие от името на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Полковник Андрей Мицев от Щаба на отбраната изнесе доклад на тема „Програма 2020 – начален етап за технологична модернизация на Въоръжените сили и перспективи до 2025 г.”.

Докато участниците в конференцията, сред които командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, контраадмирал Емил Евтимов, който предстои да заеме длъжността заместник-началник на отбраната, генерали и офицери от действащата армия, запасни и резервисти, представители на отбранителната промишленост, научната общност и военно-патриотичните съюзи дискутираха,

Министерството на финансите огласи средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.

Сред основните разходни приоритети в нея е секторът на отбраната, като приоритетно са планирани средства за модернизация и повишаване на отбранителните способности на въоръжените сили – за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционални модулни патрулни кораби.

Съветникът на министъра на отбраната генерал-елйтенант от запаса Атанас Запрянов обърна внимание на огласения също по време на форума проект на Национална стратегия за кибер сигурност
Киберустойчива България 2020”.

По този въпрос президентът Росен Плевнелиев свиква на 14 април заседание на Консултативиня съвет за национална сигурност. Проектът на Национална стратегия за киберсигурност е изготвен от Междуведомствена експертна работна група по заповед на министър-председателя на Република България от 20 май 2015 г. Стратегията изразява колективния ангажимент и отговорност на всички заинтересовани страни и волята на ръководството на Република България да осигури модерна рамка и стабилна среда за развитие на националната система за кибер сигурност и постигане на отворено, безопасно и сигурно кибер пространство. Визията за постигане на „Кибер устойчива България 2020“ очертава етапите на развитие и израстване от постигане на базова информационна сигурност и кибер хигиена до зряло информационно общество, способно да устои на кибер и хибридни заплахи във всички сфери. Представен е модел и механизъм за координация на стратегическо, политическо, оперативно и техническо ниво, както и ефективна платформа за споделяне на информация и колективен отговор. Набелязани са цели и мерки в девет основни направления.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402806
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031