Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 16:33 - Генерал Константин Попов: Не деля армията на вчера и днес
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Сигурен съм, че ни предстои добро бъдеще, защото познавам хората, зная какво чувстват и мислят, зная тяхната енергия, казва началникът на отбраната, в първото си интервю, като четиризвезден генерал. Днес той беше удостоен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев с най-висшето офицерско звание у нас. Поводът за разговора ни бе Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.

 

- Г-н генерал, какво е лично за Вас Българската армия вчера и днес?

- И вчера, и днес Българската армия винаги е била стълб на държавността и амбициите. Бих добавил – тя е обединявала българския народ. Винаги е била част от народа и е работила в негово име и в името на България. Точно за това Българската армия винаги е била уважавана и обичана от нашия народ. Аз не правя разлика между вчера и днес.

 

- Вие какво искате?

- Искам Българската армия да бъде символ на единението и на волята за победа.

 

- В какъв смисъл за волята за победа?

- Волята за това да успяваш в начинанията си, да знаеш, че можеш, да си поставяш високи цели и да знаеш как да ги постигнеш. И преди, и сега ние в Българската армия сме знаели как да го правим и да го постигаме. Важното е народът да ни подкрепи в това начинание, а Българската армия да бъде добър пример за българите. За да могат и тези, които са извън армията, да имат същите цели и амбиции. Да повярват в себе си и да начертаят бъдещето си.

 

- Така ли беше, когато сложихте първите офицерски пагони и станахте лейтенант?

- Мисля, че и тогава беше така. Спомням си този ден през 1984 г. в Долна Митрополия, празничната треска и церемониите. Когато се замисля, най-силно впечатление ми направиха очите на майка ми и на баща ми. Бяха радостни, но видях и нещо друго. Мисля, че знаеха какво ме очаква. И че няма да бъде лесно.

 

- Така и до днес, до началник на отбраната?

- Не е лесно, но е интересно.

 

- С какви чувства си спомняте Вашите командири?

- Моите командири са част от мен. Аз съм това, което научих от тях. Аз съм човек, който винаги е изпитвал респект и уважение, защото знам колко трудно им е било и на тях, колко усилия са полагали за хората си. Няма нито един мой командир, за който да кажа лоша дума. Напротив, винаги се отнасям към тях с уважение и това е най-ценното, на което са ме научили.

 

- В този смисъл смятате ли, че вниманието на държавата и обществото към тези, които след десетки години служба в армията са свалили пагоните, е достатъчно?

- Никога няма да е достатъчно. Струва ми се, че в динамичните времена, в които живеем, в непрекъснатите битки, които водим, ги забравяме. А е хубаво от време на време да се обръщаме към това, което са ни учили. Във всички случаи това ще ни направи по-спокойни и по-уверени. И доста по-мъдри!

 

- Смятате ли, че има условия един командир, например, да се реализира пълноценно в обществото, след напускане на службата?

- Примери, колкото искате. За съжаление, тези примери са извън пределите на България. Един командир, който има високо чувство за отговорност към системата, в която работи, с богат организационен опит, включително за работа с хората, е сериозен потенциал, който се използва в другите държави. И то по един достоен начин. Много важно е, че това е силна мотивация за тези, които са в армията да се развиват и да имат широк поглед. Да знаят, че с излизането им от строя, техният активен живот не свършва. Струва ми се, че и в нашето министерство трябва да се направи нещо по този въпрос. Мисля, че ще се възприеме добре при излизането от редовете на Българската армия, Министерството на отбраната и командирите да дават съответните препоръки в писмен вид, които да послужат по-нататък на военнослужещия за неговото развитие.

 

- Чувате ли се с бившите началници на Генералния щаб и на отбраната? Търсите ли ги?

- С някои от тях – да! Струва ми се, обаче, че съм малко длъжник на тези хора. Имам идея да ги поканим на един разговор, за да обсъдим какво е важно днес за Въоръжените сили и Българската армия и как виждат те бъдещето. Защото техните мъдрост, опит, знания и умения би трябвало днес да се използват в интерес на Българската армия.

 

- Много от тях активно наблюдават какво става с армията, дори пишат и книги.

- Да, което за нас е много ценно.

 

- Какви предизвикателства ще срещнат тазгодишните випускници на военните училища и академията?

- Честно казано, не обичам думата предизвикателства, но, като че ли, няма по-добра. Випусникът го очаква много динамичен и много сложен път. Когато завършвах, не съм имал идея това, което ми се случи. Никога не съм си представял, че ще имам толкова интересен и разнообразен живот. Макар и различен от хората, които са извън Въоръжените сили, е живот, който и младият лейтенант, старши офицерът и генералът са посветили на една голяма кауза. Тази кауза е България! Този живот е осмислен от тази кауза. Заслужава си в името на такава кауза да изживееш живота си.

 

- Известно е, че всички випускници ще имат реализация, осигурили сте длъжности.

- Да, ние имаме голяма нужда от офицери, които да са достатъчно подготвени и мотивирани. Разбира се, и мотивацията, и знанието, и опитът, и придобиването на качества не приключват със завършването на военното училище. Затова отговорността на командирите във формированията на Българската армия и на Въоръжените сили е достатъчно голяма. Те трябва да бъдат лидери, които се грижат за хората си, да ги мотивират, да ги възпитават и да ги водят, което е най-важното. Трябва да ги водят като добри бащи!

 

- Действително има липса на офицери, след като през тази година вдигнахте рязко приема на курсанти.

- Да така е, но ефектът ще се почувства след доста години. Офицер не се става за една година. Необходимо е много време. Израстването става в трудни условия и затова казвам, че трябва да има грижа за най-ценното при нас, т.е. за хората. Ако не разберем това, всичките проекти за модернизация и градеж на Българската армия, са обречени на неуспех.

 

- Вашата прогноза?

- Сигурен съм, че ни предстои добро бъдеще, защото познавам хората, зная какво чувстват и мислят, зная тяхната енергия.

 

- Какво мислите за призивите на политически и неполитически сили за връщане на наборната военна служба?

- Наборната служба имаше предимства, но тук трябва да бъдем и реалисти. По-скоро трябва да обърнем внимание върху сегашното състояние на Българската армия. Върху хората, подготовката им, осигуряването, придобиването на нова техника и способности. Мисля, че това е първият приоритет. А за наборна армия ми се струва, че този въпрос днес не е на дневен ред.

 

- Напоследък доста неща се промениха, що се отнася до документи за развитие на армията, придвиждане на проекти за модернизация. Това за повишаване авторитета на военната експертиза ли говори, или за подобрена работа на интегрираното Министерство на отбраната?

- Двете неща не си противоречат. Има различни видове експертиза, което е ценно. Ние военните сме израснали и сме възпитани по друг начин. Има експерти прависти, икономисти, политици и т.н. Важното е да имаме едни цели. Да имаме аргументи, да можем спокойно да обсъждаме нещата и да работим в интерес на Българската армия. Когато говорим за бойни способности и за военнослужещи, естествено, че военната експертиза, трябва да има тежката си дума. И аз мисля, че имаме разбиране по този въпрос. Военната експертиза все повече ще тежи за в бъдеще.

 

- В приетата наскоро от правителството Национална отбранителна стратегия прави впечатление един израз  „в политико-военната област дълготрайният ефект от украинската криза и влошаването на отношенията на Русия с НАТО съдържат потенциал за развитие на тенденцията на завръщане към „политика от позиция на силата“ в Европа”.

- Още като станах началник на отбраната казах, че България все повече ще има нужда от своята армия. Това не е продиктувано от военнолюбиви настроения. В глобален и регионален мащаб нещата се променят изключително динамично. Към армията и Въоръжените сили има все повече задачи. През последните месеци усилено работим по отношение на участието ни в охраната на границата, в противодействието на тероризма и оказване помощ на населението. В края на краищата да не забравяме, че нашият основен приоритет е отбраната на държавата и гарантиране на национален суверенитет. Ако искаме да изпълняваме тази задача, трябва да мислим за способности, както за днес, така и за бъдещето. Защото това, което правим с проектите за модернизация ще даде ефект след много години. Изключително съм доволен, че големи много важни проекти за модернизация преминаха и през Съвета по отбрана, и през Министерския съвет и вече са в парламента. Никога не сме стигали толкова далеч! Разбира се, съм далеч от мисълта да се успокоявам. Предстои много интензивна работа за гласуването на проектите, за вкарването на нови, като този за Сухопътните войски, и от там нататък следва реализирането им, което е най-трудното.

 

- Какво е бъдещето на Силите за специални операции?

- Между военна експертиза и политическо ръководство няма никакво разминаване във връзка с промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили бригада „Специални сили” да бъде директно подчинена на началника на отбраната. Очакваме и парламентарна подкрепа за тези изменения. Това е изключително положително, предвид на спецификата, подготовката и използването на Специалните сили. Те ще бъдат един от приоритетите ни. Те са инструмент, който дава много възможности за доста бърза и ефективна реакция, особено, когато обстановката се променя много динамично.  

 

- Какво ще пожелаете на тези, които са в армията и на тези, които гледат към армията?

- Добре казано. Нека да гледаме в една посока. За всички, които и в момента изпълняват своя дълг – да бъдат горди, храбри и победоносни.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402757
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031