Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 21:46 - Полк. Чавдар Борачев: Борбата срещу международния тероризъм е в задънена улица
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тя може да бъде ефективна и резултатна само със съвместните усилия на цялата международна общност под егидата на ООН, смята председателят на Асоциацията на военните разузнавачи. С него разговаряхме по повод вчерашното му участие в кръгла маса "Новото лице на терора-мит и реалност, организирана от Илияна Йотова,  заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент и Института за стратегии и анализи.

 -         Г-н полковник, Вие участвате активно в различни форуми, на които се обсъжда въпросът за съвременния тероризъм, като заплаха за регионалния и световния мир – произход, идеология, финансиране, обучение, въоръжаване, цели и борбата с него. Какви са впечатленията Ви?

-         Позволявам си, в отговор на Вашия въпрос, да направя един тъжен извод. На тези форуми проблемът със съвременния тероризъм се разглежда доста повърхностно. Не искам да обидя никого от участващите колеги – експерти и специалисти по национална и международна сигурност, в областта на противодействието срещу тероризма. „Повърхностно“ в смисъл, че не се стремим да разглеждаме и обсъждаме същностната природа на тероризма, а се плъзгаме по удобната общоприета плоскост на борбата с последствията от действията на международния тероризъм, казано най-общо.

-         Каква е Вашата гледна точка?

-         Ако искаме борбата с тероризма да бъде ефикасна в дългосрочен план, би следвало да признаем, че съвременният международен тероризъм се корени в идеологията на големи и влиятелни страни, като САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Великобритания... Именно тези страни дадоха първоначалния тласък в развитието на днешния тероризъм. Именно те финансираха, обучаваха, въоръжаваха и насочваха действията на терористите – отначало в Афганистан после в Ирак, Сирия, арабските страни от Северна Африка... А една от тези страни – Турция не само изнася тероризъм, но и провежда терористична политика на геноцид срещу една трета от своето население – кюрдския народ. И болшинството от влиятелните западни партньори на посочените държави – ФРГ, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Испания, скандинавските страни – се правят на слепи и неразбиращи тази очавидна иистина. Нещо повече, тези държави провеждат политика, насочена срещу своите собствени национални интереси, проявяват покорна готовност да следват предначертаната от САЩ политика на приемане на големи маси от хора със съвършенно различна религия, бит, обичаи, нрави. Тези хора не крият, че не искат да се съобразяват със законите, традициите, обичаите, бита и нравите на коренното местно население, а точно обратното – искат да го принудят да приеме техните нрави. Тук посочването на примери мисля е излишно.

-         Не сте ли твърде черноглед?

-         Нека да заявя откровено – не съм черноглед, но и не виждам никакви симптоми на положително развитие в борбата с международния тероризъм, докато не се промени глобалното виждане за състоянието на света от страна преди всичко на САЩ – докато те не се откажат от традииционната си агресивна полиитика на налагане на останалата част от света на своите т.н. ценности. Не е тайна, че днес острието на американската агресивност, респективно на НАТО като колективна организация, е насочено най-вече и преди всичко срещу Русия. Това е понятно – Русия е единствената велика ядрена сила, която стои на пътя на САЩ към световно господство. Затова и всички усилия на САЩ и НАТО са насочени не толкова към борба със своето отроче – международния тероризъм, а към противопоставяне на Русия. За никого от непредубедените наблюдатели не е тайна, че информационната война срещу Русия никога не е спирала. САЩ и подчиненото им НАТО се опитват да сринат руската икономика, под измислени предлози НАТО се приближи плътно до границите на Русия.

-         Какви трябва да бъдат решенията в тази ситуация?

-         Ако приемете моите виждания, ще се съгласите, че на практика борбата срещу международния тероризъм е в задънена улица. Това е така, защото тази борба може да бъде ефективна и резултатна само със съвместните усилия на цялата международна общност под егидата на ООН. Но САЩ и НАТО под всякакви измислени предлози не са съгласни за обединяване на усилията на всички страни в борбата с тероризма. Обстановката в Сирия го доказва по най-категоричен начин.

-         Къде сме ние в тази борба срещу международния тероризъм?

-         Най-кратко казано – никъде. През последните 26 години всички управляващи не сториха необходимото за гарантиране на националната сигурност на България. А приемането ни в НАТО, допринесе още повече за задълбочаването на процеса на загуба на национален суверенитет, за опорочаването на самата идея за национална независимост. Те постоянно изтъкват значението на член 5 от Договора за членство в НАТО – принципа за колективната отбрана, като гузно премълчават за наличието на член 3, който задължава страните-членки да предприемат всички необходими мерки за осигуряването на своята национална сигурност и отбранителни способности. Всичкото това доведе страната ни до последното място по социално-икономически показатели в ЕС, до неспособността на българската войска да осигурява охраната и отбраната на държавните ни граници – сухоземни, въздушни и морски. Общо е мнението на колегите – експерти по национална и международна сигурност, че днес България не е в състояние да се противопостави на терористичната заплаха. Бодрите приказки на управляващите в това отношение не са нищо друго освен хвърляне прах в очите на българските граждани.

***

Полковник от запаса Чавдар Борачев е роден на 24 май 1948 г. във Варна. Завършва Английската гимназия в София, ВВИА „Н. Е. Жуковски“ в Москва и Военната академия „Г. С. Раковски“. Повече от 20 години работи в разузнавателното управление на Генщаба на армията. Бил е на задгранична работа в Турция и Ирак. Председател е на УС на Асоциацията на военните разузнавачи.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402895
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031