Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 15:43 - ГЕРБ иска бързо проекта за Сухопътни войски в парламента
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На срещата с ръководството на МО и генералите е присъствал и министърът на финансите Владислав Горанов, който според народният представител Валентин Радев е изразил готовност за съгласуване на проекта за новата бойна машина на пехотата.

Министърът на отбраната на отбраната Николай Ненчев, неговият заместник Димитър Кюмюрджиев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС генерал-майор Андрей Боцев, генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Митко Петев представили във вторник пред ПГ на ГЕРБ трите инвестиционни проекта за нови изтребители, патрулни кораби и бойни машини.

Имаше въпроси към командирите, те аргументираха нуждите си, каза народният представител Валентин Радев, заместник-председател на Комисията по отбрана. Изненадващо е, че проектът за Сухопътните войски, който, по думите на командира им, е бил готов първи, все още не е внесен в парламента, дори не е минал през Министерски съвет. Затова от ГЕРБ настоявахме да се запознаем с трите проекта едновременно, независимо, че в парламента са двата за ВВС и ВМС, още повече, че голяма част от отговорностите на армията се носят от Сухопътни войски, уточни народният представител.

Хубавата новина е, че на срещата е присъствал и министърът на финансите Владислав Горанов. Той, посочи Валентин Радев, каза нещо, което много ми хареса. „Да, по принцип не възразяваме, това си е работа на Министерството на отбраната. Ако вътрешно се разберат и преструктурират предложенията си, няма проблеми и този проект, т.е. за Сухопътни войски, да се съгласува и мине през Министерски съвет.” Така и се разбрахме, допълни народният представител. Той лично го е помолил да съгласува проекта за Сухопътни войски, за да може следващият четвъртък трите проекта да влязат за обсъждане в комисиите по отбрана и финанси. От ГЕРБ изрично настояваме трите проекта да вървят заедно в парламента, повтори депутатът.

На срещата с ПГ на ГЕРБ не е обсъждан проблемът с мотивацията на военнослужещите, който бе на вниманието на членовете на Комисията по отбрана по време на последното заседание преди седмица. Тогава на въпрос на Валентин Радев министър Ненчев е информирал, че е насрочил Съвет по отбрана на 1 юни само по този въпрос. Очакваме, каза народният представител, да видим какви решения ще вземат, да ги обсъдим и да им помогнем. Армията е професионална, очевидно е, че влизат в нея за пари, трябва да се има предвид пазарът на труда, е било предупреждението към ръководството на министерството.

Буквално казахме, припомни Валентин Радев, мислете върху заплатите, направете предложение, ако това е решението. Разбира се, има и други възможности за повишаване на мотивацията. Например решаване на жилищния проблем, който в много случаи е свързан и с кариерното развитие на офицера. Необходимо е да се огледа цялата палитра от възможности за стимулиране и мотивиране и да се направят необходимите предложения,     смята заместник-председателят на Комисията по отбрана. Според него, не е нормално да има 300 рапорта за напускане от елитна бригада. Тези социални мерки са особено необходими и в резултат на рязкото намаляване на мисиите зад граница, стана ясно от думите на г-н Радев.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403684
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930