Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 18:14 - Правителството и Патриотичният фронт – в надпревара за промяна на военните закони
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
0



 Подобна несъгласуваност в управляващото мнозинство създава допълнителна нестабилност на военната служба.

Миналия четвъртък Комисията по отбрана подкрепи на първо четене предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Същия ден депутатите от ПГ на Патриотичния фонт внесоха законопроект за поправяне на същия закон. Освен това те предлагат промени и на Закона за резерва на Въоръжените сили. Правителството също внесе в Народното събрание изменения на същия закон.

Тази своеобразна надпревара е колкото интересна да се наблюдава отстрани, толкова и нелогична. Означава ли това, че парламентът ще приеме, в най-добрия случай, до края на юли законопроекта на правителството и след това ще започне работа по предложените от Патриотичния фронт промени. Или нещата могат да се решат с едновременно гласуване на двата законопроекта за промени в отбраната и съответно в резерва.

Подобна несъгласуваност в управляващото мнозинство създава допълнителна нестабилност на военната служба. Ето един пример. В резултат на окончателното гласуване на законопроекта на правителството за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили горната възрастова граница за прием на войници пада от 32 на 28 години. Патриотичният фронт обаче държи годините да бъдат 32. Така в разстояние на няколко седмици това изискване би могло да се промени променя. Друг пример е с правото за повторно връщане на военна служба.  Според правителството изискванията са към датата на приемане на военна служба на кандидатите да остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст за военното звание и да са минали не повече от 10 години след като са напуснали армията. Патриотичният фронт обаче запазва сегашния текст, т.е. 3 години до пределна възраст и до 5 години след уволнението.Ако и тази норма я сменяме през месец-два?!

По тези съображения Комисията по отбрана би трябвало, колкото се може по-бързо, да обсъди на първо четене и законопоректа за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Патриотичния фронт, да го внесе заедно с правителствения в пленарна зала за първо гласуване и в зависимост от вота на депутатите да подготви или не общ законопроект за второ четене. И още - логично е промените в  Закона за резерва да се обсъждат и гласуват едва след влизането в сила на поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили, защото трябва да бъдат съобразени с тях. Нелогично е, както от страна на правителството, така и на Патриотичния фронт, едновременното предлагане на промените в двата закона. Между тях има определена зависимост, а главната роля играе Законът за отбраната и Въоръжените сили.       




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402823
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031