Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 18:15 - Реформата увеличи тройно младите пенсионери от армията и полицията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
0



  От парламента питат колко военнослужещи получават заплата и пенсия. И още – кога ще се диференцират длъжностите по съответните закони, съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.

Новоотпуснатите пенсии през първото полугодие на годината при условията на чл. 69 от КСО са 5 684 (12,0% от всички новоотпуснати лични първи пенсии), което е с 3 911 (3,2 пъти) повече в сравнение с отпуснатите през същия период на 2015 г., става ясно от анализ на НОИ.

Тройно увеличеният брой млади пенсионери е резултат от реформата в пенсионната система от лятото на миналата година, която въведе минимална възраст за пенсиониране на военнослужещи и полицаи от 52 г. и 10 месеца, която ще нараства във времето напред.  За компенсация законодателят даде тригодишен преходен период за придобиване право на пенсия по старите условия.  

Колко от упражнилите право на пенсия военнослужещи са се възползвали от възможността да получават пенсия без да се уволняват, не се посочва в анализа. Този въпрос бе поставен на последното заседание на Комисията по отбрана от нейния председател генерал от резерва Михо Михов. Министърът на отбраната Николай Ненчев нямаше готовност да отговори и обеща да направи това на следващото заседание. Според него имало съпротива от по-младите офицери.  

Има още един въпрос, който предстои да създаде допълнително напрежение. Той е заложен в последните промени на КСО. Сега обаче се поставя от Димитър Танев от ПГ на Реформаторския блок във въпрос към министъра на отбраната. Депутатът припомня, че съгласно измененията в КСО, които влязоха в сила от 1 януари т.г., в 6-месечен срок министърът на отбраната трябва да направи пред Министерския съвет „мотивирано предложение за промени в нормативната уредба за диференциране на длъжностите по съответните закони, съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.” Този текст, подчертава народният представител, се отнася за служителите, за които е приложим чл. 69 от КСО, т.е. за военнослужещите, и отбелязва, че срокът е изтекъл. Конкретният му въпрос към министъра е „На какъв етап са подготвяните от Вас законодателни промени? Кога ще бъдат представени за разглеждане пред Министерския съвет?” Като се има предвид, че Димитър Танев е от парламентарната група, излъчила Николай Ненчев за министър на отбраната, самото поставяне на въпроса подсказва предстоящи действия, които, според експерти, едва ли ще бъдат приети добре от определена категория.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403692
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930