Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 18:17 - Военната академия е готова с курсове за антитерористична подготовка
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
-1



 Стоим на спусъка, имаме потенциал и натрупан опит, за да бъдем много полезни както на обществото, така и на целия сектор за сигурност и отбрана, казва началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев.

 

Г-н генерал-майор, законопроектът на правителството за противодействие на тероризма вече е в Народното събрание. Стана ясно, че Въоръжените сили също ще имат определени ангажименти, включително и за участие в антитерористична операция. Как реагира Военната академия на това предизвикателство?

Имаме тази информация. Тя ни даде основание да стартираме няколко процеса. С оглед на това, че учебната година в армията започва на 1 януари, в периода септември – декември Военна академия „Георги С. Раковски” е в състояние да предложи един двуседмичен военно-цивилен или цивилно-военен курс по антитерористична подготовка на стратегическо ниво. И втори триседмичен курс, който е само за офицери на оперативно ниво във факултет „Командно-щабен”. Става дума за подготовката на командири на самостоятелни батальони до командири на бригада или база.

Къде ще се провеждат?

Първият курс ще се проведе във факултет „Национална сигурност и отбрана”. Той ще бъде пилотен. Това означава, че за нас ще бъде много важна обратната връзка, за да разберем доколко резултатите отговарят на целите, които сме си поставили.

Имате ли специалисти?

Във Военна академия има достатъчно специалисти по антитерористична подготовка, завършили у нас  и в чужбина. С това декларирам, че разполагаме с потенциал да отговорим на тази потребност на обществото, на държавата и на Въоръжените сили. Това, което предлагаме с тези два курса е изпреварващ ход, което ще позволи на лидерите на стратегическо ниво в сектора за сигурност и отбрана, в различните ведомства и министерства, в местната и държавната администрация точно да си изяснят какъв да бъде характерът на подготовката, какво да включва и по какъв начин да бъде организирана и проведена. На второ място, тези лидери със своите знания и правомощия да знаят как да ползват потенциала на Военна академия, като консултации, лекционен материал, в т.ч. и решаването на определени казуси.

Какви са особеностите на курса за командирите?

Този курс е за целева квалификация на офицерите от споменатите нива и се нарича „Подготовка на офицерите за участие в антитерористични операции”. На 99 процента той обхваща нормативната база, която регламентира дейността на всички актьори в антитерористичната подготовка: при участие в предотвратяване на тероризъм и при преодоляване на последствията от терористични действия. Според проекта, Въоръжените сили ще получат определени правомощия по Закона за МВР. Веднага направихме справка доколко нашият лекционен фонд и практическите занятия осигуряват актуалността на информацията, която ще поднесем на специализантите.

На какъв етап е подготовката на курсовете?

Ние сме в процес на съгласуване с Министерството на отбраната на пилотния курс. Предполагам, че с преструктуриране на заявките за специализантите ще можем да осигурим Въоръжените сили с достатъчно подготвени офицери, които от 1 януари да могат да провеждат антитерористичната подготовка в българската войска.

Вероятно имате определен опит в това отношение и не стъпвате на празно място?

Разбира се, отделни елементи на противодействrе на тероризма сме отработвали по време на командно-щабни тренировки и командно-щабни учения. На различни семинари са обсъждани казуси, както и в нашия център за квалификация и дистанционно обучение, където с компютърни симулаци и др. се подготвят за участие в мироопазващи операции. Давали сме превес на подготовката за участие в антитерористични действия зад граница. Сега, обаче, нашите експерти и преподаватели работят, за да допълнят с аналогичен опит, с отчитане поуките от практиката и с изучаване на опита на другите страни, знанията по противодействие на вътрешни терористични актове.

Какво ще бъде съдържанието на тези курсове?

Те ще дават знания за съвременните схващания за основите на тероризма, как се заражда, на какъв етап може да бъде пресечено едно терористични действие, как информационните системи могат да засичат подобни намерения. От друга страна, какви са реалните фактори, които предизвикват радикализация на обществото и намерения за терористични атаки. И още – имаме ли достатъчната правна регламентация, в каква степен тя защитава действията на нашите подчинени военнослужещи. Важно е да се знае в какъв обем правомощията на офицерите, сержантите и войниците са правно издържани. Искаме да изправим обучаемите пред предизвикателството да търсят политиките за преодоляване на терористични заплахи, т.е. как да се работи с обществото, за да не се допускат подобни крайни заболявания. В практическата страна залагаме на изучаване и усвояване на инструментариума на ръководителя на определено ниво, за да противодейства на терористичните заплахи, актове и последствия. Имаме още нещо много важно в програмата.

Кое е то?

Това са психологическите и медийните аспекти, които трябва да бъдат разчитани, за да се осигури антитерористична стабилност.

Какво имате предвид по-конкретно за медиите?

Идеята е да се види как цялата общност на медиите може да бъде използвана в противодействието на тероризма. Медийното отразяване на подобни антитерористични действия трябва да доведе до снижаване на нивото на амбиция на потенциалния терорист или организация. Антитерористичната подготовка на обществото по същество е имунната система срещу терористични действия. Ще допълня за информация на интересуващите се, че през последните две седмици презентирахме книгите на полковник Никола Стоянов „Хибридните войни” и на подполковник Петър Маринов „Тероризмът – реалности и абстракции”. Това показва, че стоим на спусъка и с двата курса можем да бъде много полезни.

В последно време се налага мнението, че в сектор „Сигурност” има недостиг от подготвени кадри. Дори се заговори за изграждане на нова образователна институция. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

По този повод мога да заявя, че Военна академия е утвърден национален център за подготовка на кадри в сектора за сигурност и отбрана. В последните години развиваме способности, предлагаме магистърски програми, курсове за допълнителни квалификация, дисертационни трудове, монографии, книги и др. в посока сигурност. При нас се готвят управленческите нива на държавата, като се започне от министерства и ведомства и се стигне до частни структури, които са с голяма отговорност по отношение на националната сигурност.  Работим по новите направления, като киберсигурност, дерадикализация, антитероризъм, индустриална, енергийни  и корпоративна сигурност.  От една година имаме утвърдена нова специалност за цивилния сектор във факултет „Национална сигурност и отбрана”, която е свързана със стратегическото ръководство. Имаме потенциал, активни сме на международно и вътрешно ниво, изследователски проект, включително за адекватно противодействие на терористичните клетки. В този смисъл Военна академия може да осигури потребността на държавата от подготвени специалисти на управленско ниво. Министерството на отбраната знае за нашия потенциал в това отношение.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403860
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930