Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2016 14:38 - Промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили остават за след...ваканцията
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Законопроект на Велизар Енчев иска на задължителна 6-месечна наборна служба да подлежат младежите, които са навършили 18 години и нямат средно  образование. Останалите да се готвят за защита на родината в системата на средното и висшето образование.

Поредните поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили не влязоха в седмичната програма на парламента. Докладът на Комисията по отбрана за първо четене в пленарна зала е готов от 7 юли. Така очакванията до края на този месец законопроектът да бъде окончателно приет пропадат и остават за след лятната депутатска ваканция, която ще продължи до 28 август. Основната причина, според народни представители, е сериозното закъснение от страна на правителството. Законопроектът е готов от средата на април, а в Народното събрание бе внесен чак на 30 юни. В него има текстове, чието отлагане може да се окаже фатално за кариерното развитие на определени военнослужещи.

Междувременно в парламента бяха внесени още два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Те целят възстановяване под някаква форма на наборната военна служба.  Патриотичният фронт настоява на наборна военна служба да подлежат „за срок от 6 месеца българските граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 28 години”, а тези от женски пол да имат право на доброволна служба за 6 месеца.

Днес независимият народен представител Велизар Енчев внесе втори законопроект за възстановяване на наборната военна служба. Неговият подход е много любопитен. Той предлага на задължителна наборна 6-месечна военна служба да подлежат младежи, навършили 18 години и незавършили средно образование.  (Б.р. - не уточнява пола.) Не само незавършили основно образование, но и тези, които изобщо не са прекрачвали прага на училището.

За времето на обучението си, е записал в проекта си народният представител, наборниците да преминават военна и гражданска подготовка и да придобиват военна и гражданска специалност в областта на строителството и транспорта, като шофьори, монтажници, строители, заварчици и др. Той отваря вратичка и за образованите, които, ако се приеме неговият законопроект, ще имат право на доброволна 6-месечна наборна служба.

В мотивите си Велизар Енчев се аргументира, че на настоящия етап държавата няма необходимите финансови средства за задължителна наборна служба на всички младежи, навършили 18 години. Според него, военна подготовка може да се получава в системата на средното и висшето образование.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404458
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930