Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2016 22:12 - Премиерът поиска демилитаризация на Черно море, после се отказа, но БСП настоя за същото
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



 Веднага след срещата на върха на НАТО, която се проведе във Варшава на 8 и 9 юли, премиерът Бойко Борисов поиска демилитаризация на Черно море. Няколко дни по-късно реши, че това не е правилният термин и предложи да го заменим с „неструпване на оръжия“. Иначе трябвало да си унищожим бойните кораби или „не можем да ги докараме на Перловската река да стоят“.

Депутатите от „БСП лява България“ обаче развиха по своему първоначалната идея на министър-председателя. Днес те внесоха проект за решение за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона. Бившият министър на отбраната Ангел Найденов информира, че в най-общия смисъл "демилитаризиране" включва, както варианта нулево въоръжение, така и намаляване до определен минимум. Това не предполагало автоматично закриването на Военноморските сили на България, а демилитаризирането може и да бъде до нивото на българския флот.

Атанас Зафиров от социалистите попита настоящия министър на отбраната дали ще подкрепи проекта за решение на неговата парламентарна група. Николай Ненчев не му отговори по време на заседанието на Комисията по отбрана. Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, т.е. България няма кой знае какво да демилитаризира в Черноморския регион, каза министърът пред журналисти.

Добре би било, според него, този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно, категоричен бе министърът на отбраната.

Най-вероятно не беше се запознал с проекта за решение на социалистите. Председателят на БСП Корнелия Нинова вече беше обяснила, че с „предложеното решение Народното събрание възлага на правителството на Република България да предприеме необходимите действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на председателя на Народното събрание да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество  да представи инициативата на следващото заседание на ПАЧИС.“ Тя попита къде се определя външната политика  на България, кои министри какви ангажименти поемат извън България. По думите й възможните отговори са два: или министрите поемат ангажименти и премиерът не знае, което говори, че не може да си контролира кабинета, или той знае, но си играят на доброто и лошото ченге, което е още по-лошо. Тези хора ще вкарат България във война и искаме ясно решение на българския парламент, което да ги задължи да обявим Черно море за демилитаризирана зона, заяви Корнелия Нинова.

Отново днес, но сутринта, по една от телевизиите на въпрос „Разбрахте ли дали някой се е договарял зад гърба Ви за флотилия в Черно море?“ премиерът отговори така: „То с времето започва да става ясно, че...“ След като водещият го прекъсна с въпроса „И какво Ви се изясни?“ той продължи „...в Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Тя е достатъчно конфликтна и сега.“

В същото интервю Бойко Борисов каза, че ще има някоя и друга рокада в правителството. Щял да разговаря с коалиционните партньори, което подсказа, че ще сменя министри от Реформаторския блок. Не се притеснявам от кадрови промени в правителството, отговори на въпрос министър Ненчев. Все пак останаха съмненията дали ремонтът на кабинета има нещо общо с темата за флотилията и кой как разбира демилитаризацията на Черно море.   

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402785
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031