Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 17:40 - 85 лейтенанти тръгват днес от Националния военен университет към армейския строй
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През целия период на обучението си курсантите от Випуск-2016 „Тутракански” доказаха, че подборът им преди няколко години е бил действително прецизен, казва началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов. Днес випускниците получават пагоните си.

Спирдон Спирдонов

Г-н бригаден генерал, какви са основните отличителни характеристики на випуска курсанти, които завършват през тази година? Колко лейтенанти ще се влеят в строя на Въоръжените сили и с какви възможности? Осигурени ли са длъжности за всички випускници?

Днес Националният военен университет „Васил Левски” попълва Въоръжените сили с 85 офицери с военно звание „лейтенант”. Всички те получават и висше образование с образователно-квалификационна степен „бакалавър” по гражданска специалност и специалност от професионално направление „Военно дело”. Всички те получиха назначение на щатни длъжности. През целия период на обучението си курсантите от Випуск-2016„Тутракански” доказаха, че подборът им преди няколко години е бил действително прецизен. В хода на своето обучение, успешно се включваха в учебния процес, патриотичното възпитание, научноизследователската дейност, спортната и културната дейност, усъвършенстването на учебно-материалното база, международното сътрудничество, програма „Еразъм”, в дейностите по проектите, по които работи Университета. Във всички тях курсантите участваха с ентусиазъм, но и със знание и умения – индивидуални и групови.

Какво променихте през първата си година като началник на НВУ?

Интересен въпрос! Той има много проекции, много начини, по които може да бъде зададен и възприет. На този въпрос може да се отговори и чисто формално, например – от 1 юли 2016 год. в Университета е в сила ново разписание на длъжностите. Всеки ръководител с опит знае, че това изисква много предварителна подготовка, както и отговорно отношение и професионализъм, тъй като това е и процес на оптимизиране на трудови и служебни правоотношения. А те се уреждат от законодателството по установен ред, който трябва да се спазва. Но чрез разписанието на длъжностите си реализират и определени визии за развитието на Университета

Още при встъпването си в длъжност, като негов началник заявих пред академичната общност, че приемам длъжността с респект. Аз имам удоволствието да работя сред хора, които на свой ред се отнасят с уважение и респект първо към професията си, след това към същността и традициите на учебно-възпитателния процес и институцията, чрез която се идентифицират. Те, заедно с обучаемите от всички категории, устойчиво поддържат среда с академичен дух и организационна култура. И това не е случайно – НВУ „Васил Левски” изпълнява възложените му мисия, цели и задачи, като балансирано прилага Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав в Република България. Много са и поднормативните актове, свързани с тяхното действие. Университетът поддържа конкурентни позиции в различни сектори – образование, наука, иновации, отбрана и сигурност. По-голямата част от функционалните процеси имат няколкогодишен цикъл на планиране, реализиране, отчитане. А след това се осмисля и натрупаният опит. Когато към тези обстоятелства се добавят и изключително динамичните промени във външната за институцията ни среда – във всички аспекти на тази формулировка, се оформя едно разбиране за балансиран подход при въвеждане на изменения, който е базиран на знание, натрупан опит, тенденции и реалистични прогнози. И всичко това да се прави прозрачно, хората да имат информация какво предстои, какви промени се извършват и защо. Въведохме ясни правила за работата на администрацията и основните звена, заложихме по-добра координация по хоризонтала, което като цяло да подобри ефективността ни. Желанието ми е да работим повече като екип, а не като индивидуалности започва да се усеща все по-осезаемо.

Прилагаме също и принципа, който заявих още при встъпването си в длъжност, че ще спазвам в работата си – за балансирано развитие на факултетите на НВУ „Васил Левски”. Разчитам много и на това да се проявява още повече инициативност – лична и групова, в съчетание с творческо и иновативно мислене, което да доведе до разработване и реализиране на нови проекти, нови курсове, нови форми на изява и утвърждаване на престижа на Университета.

Освен това, след като установихме необходимост, заедно с нашите основни потребители – видовете въоръжени сили – Сухопътни войски и Военновъздушни сили, направихме преглед и през тази година изготвихме нови квалификационни характеристики и учебни планове за всички военни специализации. Основната цел на този процес бе да отговорим на новите и високи изисквания на потребителите и да бъдем адекватни на средата за сигурност.

Приемът на курсанти през тази година е сериозно предизвикателство? Така ли е? Какво направихте, за да изпълните заповедта на министъра на отбраната? Какви са резултатите?

Да, наистина приемът на курсанти за 2016 год. бе предизвикателство за нас. Без значение от цифрите, погледнато принципно, приемът бе завишен. Няма образователна институция в света, за която това да не е предизвикателство! Нека не забравяме, че приемът е само началото на един 5-годишен процес – процесът на обучение и възпитание. Благодарение на възприетата преди една година нова визия за процесите на набиране и подбор на обучаеми, базирана на разбирането, че рекламата и популяризирането на обучението и специалностите е целогодишен процес, а не кампанийно мероприятие, новите реалности не ни завариха съвсем неподготвени. Рекламна кампания бе планирана и проведена с отчитане на резултатите от последните години, очерталите се тенденции на интерес към професията в различни географски региони и обстоятелството, че през 2016 година завърши най-малкия випуск средношколци за последните 25 години. Тя започна на 15 септември 2015 година и бе развърната в по-голям мащаб, с много по-голяма продължителност – почти една календарна година, и с много по-голям интензитет на мероприятия. Кампанията се проведе в над 100 населени места, като бяха обхванати повече от 400 училища. Така се проведоха много повече информационни срещи за популяризиране на  възможностите за обучение в Университета и реализацията на нашите възпитаници. Друг нов подход бе провеждането на много по-голям брой изнесени предварителни изпити. Населените места, в които това бе направено бяха определени по региони – според търсенето, регистрирано в последните няколко кампании.

В тези условия от около 250 души, заявени за прием през 2016 год., бяха приети над 180курсанти в първи курс. Те бяха подбрани сред малко над 400 кандидати след проверка на медицинската, физическата и психологическа пригодност, общообразователен тест и тест по чужд език. След анализ на данните от последните години, лесно се очертава един извод, който се надявам да се утвърди в следващите години, като устойчива тенденция – висока е мотивацията на младите хора да станат офицери и да учат 5 години, за да придобият военно и гражданско образование по стандартите на Болонския процес. В този контекст, обаче изразявам нашето безпокойство от общото физическо и здравословно състояние на младите хора у нас. Това е проблем не само на сигурността – в най-общата й рамка, а се превръща във все по-трудно разрешим казус и при подбора на кандидатите за курсанти.

Какви са Вашите впечатления от обучението на студенти в НВУ по начална и специална военна подготовка?

Първото впечатление е за изключително високата мотивация на студентите да преминат такъв вид подготовка. Какви са причините за това – предстои тепърва да изследваме. Тъй като до сега такъв вид обучение се провежда от 2014 год., все още не разполагаме с необходимия ни информационен масив. Като подобава на всяка съвременна обучаваща и образователна организация, проучване за това сме направили, но причините за проявените резултати и тенденциите на развитие могат да бъдат представително заявени едва след натрупване на определен опит и база данни. Проявеният интерес към този вид обучение ни кара да съчетаваме класически за военното дело методи и форми на обучение, със съвременни такива. Така пък обогатяваме методическата подготовка на преподавателите и курсантите в Университета, тъй като определени занятия се провеждат от курсанти от горните курсове.

Какви възможности предоставя Военният университет за образование на студенти? Какъв е интересът към специалностите?

Интересът към обучението на студенти в Националния военен университет „Васил Левски”, като възможност, традиционно е комфортно висок. В годините след създаването си, до днес, Университетът е завоювал конкурентна позиция, която отстоява ежедневно. За този резултат допринасят много процеси, обстоятелства и факти. Сред тях са специалностите, по които се извършва обучение. Наши възпитаници се реализират не само в областта на сигурността и отбраната. Потребители на нашите кадри са държавните и местни администрации, институциите, отговорни за защитата на населението при бедствия, аварии и катастрофи, образователните, академични и научни среди, военно-промишленият комплекс, както и организациите, функциониращи в материалното и нематериалното производство. За това се грижат всички членове на академичния състав. В Университета функционира Кариерен център. Чрез него имаме сключен договор за съвместно сътрудничество с Националната агенция по заетостта. Помощта на нашите възпитаници и бившите ни колеги в процеса на набиране на кандидати за обучение е неоценима в прекия и в преносния смисъл. Бих искал да използвам възможността да им благодаря за това!

За интересът към обучението в Университета на всички категории – курсанти, студенти, докторанти, специализанти и кадети, от голямо значение е и мотивацията за трудова дейност и личностно усъвършенстване на всички работещи и учещи в него. На професионален жаргон в маркетинга и теорията на управлението, тя е на ниво, което прави марката „Национален военен университет „Васил Левски” лесно разпознаваема на образователния и трудов пазар. А това е повод за оправдано самочувствие и прагматичен оптимизъм за бъдещето ни!

 

 

 




Гласувай:
0



1. alexs - Брей че много !!!. . . . . . то остана ли ...
22.07.2016 18:21
Брей че много !!!...... то остана ли въобще армия???
Знаете ли колко лейтенанти бълваше военното училище ВНВУ В. Левски по живково време!
http://bultimes/nedonoscheta-zatriha-armiyata-ni-ot-150-000-dushi-300-samoleta-3000-tanka/
цитирай
2. appen13 - ПСИХОПАТ !!!!
22.07.2016 19:20
ПСИХОПАТ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404430
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930