Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 17:36 - Армията е на границата, но с каква мотивация?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
0



 Втора събота по ред министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще прекарат на българо-турската граница. Утре, както съобщава Пресцентърът на МО, те ще посетят района на Малко Търново и Резово и „ще проведат среща – инструктаж с военнослужещите, които участват в охраната на южната ни граница, за да се уверят лично в изпълнението на плановете и задачите по опазването на външната граница на Европейския съюз от нелегални емигранти”. Миналата събота се запознаха със ситуацията на граничните пунктове и проведоха работни срещи с представители на Регионална дирекция “Гранична полиция” Елхово и военнослужещи. Установиха, че „обстановката навсякъде е спокойна, всички извънредни действия имат превантивна цел, военнослужещите работят в координация и сътрудничество на високо ниво със служителите от „Гранична полиция“. Раздвижването по границите не е в размери, които да налагат незабавни мерки, каза министърът днес в кулоарите на парламента.

По една от телевизиите обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че страната се подготвя за много тежък проблем с бежанската вълна след опита за преврат в Турция. Ако трябва да бъда гадател и оракул, хороскопът на света е лош, каза той. И уточни, че се усеща раздвижване от другата страна на границата с Турция. Според него южната ни съседка изпада в икономическа криза и ще и е все по-трудно да изхранва 3 милиона бежанци. Споразумението между ЕС и Турция е само декларативно и за съжаление нищо не се изпълнява, каза Борисов.

При необходимост имам готовност да изпратя многократно повече военнослужещи от тези, които в момента са на българо-турската граница, каза министър Ненчев. В същото време комплексът от мерки за повишаване мотивацията за военна служба е все още на хартия, става ясно от отговора на му на въпрос на народния представител Ангел Найденов по време на парламентарния контрол. Най-важните от тях са в промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, включително заплащането, чието приемане, по думите на министъра, се отлага до края на септември, а трябваше да се случи поне преди година, за да няма отлив от няколко хиляди души от армията. След като министърът не успя, военнослужещите ще трябва да разчитат на депутатите, за да получават заплати, колкото на колегите си от МВР, с които са на границата. (Б.р. – става въпрос за повишаване на коефициентите за изчисляване на основното месечно възнаграждение, което не бе одобрено от правителството.)  

Функциите и задачите на Българската армия непрекъснато се увеличават, а състоянието на офицерския корпус не се подобрява, констатира председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов. Министър Ненчев изцяло споделя това безпокойство. Попълването на офицерския състав е на 84 процента, уточни той, в отговор на въпрос на генерала. Важно е да се знае, включително и от депутатите, че некомплектът е по-голям за офицери със звания подполковник и капитан III ранг. Има план, има и мерки, каза министърът, за преодоляване на проблема. Въпросът е, посочи председателят на Комисията по отбрана, не да връщаме бащите в армията, а да докараме синовете, които да бъдат офицери с призвание и гордост.  

От друга страна премиерът не е склонен да дава много пари за превъоръжаване, стана ясно от споменатото вече интервю. Търси обаче опора в армията. Срещата му вчера с висшето военно командване с оглед на ситуацията в съседна Турция говори точно за това и той не го отрича. Дори държеше да отбележи, че ще продължи да работи с министър Ненчев, който, впрочем на правителственото заседание в сряда, заяви пълната си лоялност към Бойко Борисов. Не може да се каже, че всичко у нас е изяснено. Премиерът прогнозира, че ситуацията в света става по-опасна дори и от времето на Студената война. В същото време министър Ненчев ходи от парламентарна група на парламентарна група да търи подкрепа за подобряване на социалния статус на военнослужещите, след като не е намерил такава в правителството. И заявява от парламентарната трибуна, че колкото се говори за проблемите на армията, толкова по-добре. А като че ли, отдавна трябваше да свършим с говоренето. Защото, ако няма проблем, министърът и началникът на отбраната няма да ходят всяка събота на границата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403890
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930