Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2016 00:19 - Едни военни пенсионери ще ги освобождават с едномесечно предизвестие, а други веднага
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Промените в Закона за държавния служител са публикувани в последния брой на Държавен вестник. Един текст от тях засяга военните пенсионери държавни служители, както и други от сектор „Сигурност”, които придобиват право на пенсия по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване. Той дава право на органа по тяхното назначаване да прекрати служебното им правоотношение с едномесечно предизвестие. Вече я няма досегашната защита на КСО, според която началникът имаше същото право, но при навършване на възраст за пенсиониране при трета категория труд, т.е. при условията на чл 68 от кодекса.

За други военни пенсионери министърът на отбраната ще придoбие право да уволнява веднага. Това ще стане с приемането на поправките на Закона  за отбраната и Въоръжените сили, които вече бяха одобрени на първо гласуване от Комисията по отбрана.   Тогава законът ще регламентира, че договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба от министъра на отбраната без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсиониране при условията на КСО. В общия случай предизвестието от едната или другата страна е шест месeца.

Колко от военнослужещите са се възползвали от възможността да получават пенсия без да се уволняват, бе въпрос, на който министърът на отбраната Николай Ненчев не бе готов да отговори на едно от заседанията на Комисията по отбрана преди малко повече от месец. Най-вероятно след приемането на промените той ще побърза да упражни правото си, с оглед на изразените от него впечатления, че има съпротива от по-младите офицери и получаването на заплата и пенсия е законто, но не е морално. Остава да видим как ще кореспондира това с другата му констатация, изразена по време на петъчния парламентарен контрол, че се чувства сериозен недостиг от офицерски кадри и особено от тези, които са със звание подполковник.      




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404074
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930