Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2016 11:14 - Промениха „План 2020”
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Приведоха го в съответствие с все още неприетите промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Структурата на Въоръжените сили обаче продължава се разминава с приетата от Народното събрание Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г.

Стационарната комуникационно-информационна система няма да бъде част от Българската армия, както предвиждаше приетия в края на миналата година План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Тя отпада и от военните формирования на пряко подчинение на началника на отбраната.

Това става ясно от промяната в План за развитие на въоръжените сили до 2020 г., която е приета с правителствено постановление от 18 юли т.г. и публикувана в днешния Държавен вестник. На пряко подчинение на началника на отбраната, според плана,  остава бригада „Специални сили”.  Стационарната комуникационно-информационна система минава на пряко подчинение на министъра на отбраната.

В плана е записано: „Стационарната комуникационно-информационна система (СКИС) е предназначена да осигури устойчива комуникационна и информационна поддръжка на системата за командване и управление при изпълнение на пълния спектър от мисии и задачи на въоръжените сили на Република България.

Стационарната комуникационно-информационна система е основен доставчик на комуникационни и информационни услуги за видовете въоръжени сили и Съвместното командване на силите и поддържа способности за комуникационна и информационна поддръжка и информационна сигурност в съответствие с изпълнение на задачите, произтичащи от мисиите на ВС.

Необходимостта от изграждане на способности за киберзащита на системата за командване и управление налага извършване на организационно-щатни промени на СКИС, като се създаде структура за киберотбрана.“

На практика промяната на плана се прави заради предложените поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които все още не са обсъждани и гласувани на първо четене в пленарна зала на Народното събрание. Те предвиждат бригада „Специални сили” да излезе от състава на Сухопътни войски и да премине на пряко подчинение на началника на отбраната, в т.ч. като елемент на Българската армия.

Промяната в плана засяга и Централния артилерийски технически изпитателен полигон.  Тя ще даде възможност, след гласуване на поправките в закона, полигонът от военно формирование на пряко подчинение на министъра на отбраната да придобие правосубектност – самостоятелно юридическо лице, структура на пряко подчинение на министъра на отбраната и второстепенен разпоредител с бюджет. По този начин той ще може самостоятелно да договаря извършването на полигонните и лабораторни изпитвания не само за нуждите на въоръжените сили, но и за нуждите на отделни физически и юридически лица, от което да формира приходи.

След като промени Плана за развитие на Въоръжените сили и внесе поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, е логично правителството да предложи на Народното събрание да промени и приетата от него Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. В противен случай трябва да очакваме в състава на Съвместното командване на силите да бъде формиран полк „Сили за специални операции”, както е записал законодателят.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404450
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930