Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2016 20:02 - Армията ни губи достоен генерал, но България може да спечели истински държавник
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Генерал-майор д-р Румен Радев действително е подал рапорт за уволнение, както по-рано съобщиха някои медии. Лично е запознал командния състав на ВВС със своето решение. По наша информация командирът на ВВС отдавна е обмислял тази стъпка, но е предпочел да завърши работата си, като ръководител на работната група по утвърдения от парламента инвестиционен проект за придобиване на нови изтребител. Днес това е станало факт и е последвало подаване на рапорт за уволнение.

Малко по-късно Пресцентърът на МО бе лаконичен в своята информация: „Днес, 1 август 2016 г., в Министерство на отбраната постъпи рапорт от командира  на Военновъздушните сили  генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури.”

Генералът напуска армията поради несъгласие с утвърдена от политическото ръководство на МО концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане. Това е негова последователна позиция, която той защитава вече повече от година, откакто се обсъждаше и по-късно се прие поправката в Закона за отбраната и Въоръжените сили, която дава право и авиации на други държави да охраняват родното ни небе, т.е. да изпълняват задачите по Air Policing. Само преди няколко дни министърът на отбраната Николай Ненчев постави остро въпроса за опасни полети в района на Черно море на руски бойни самолети, които източвали ресурса на нашите изтребители, което подсказваше, че е дошло време да се търси чужда помощ.

В съобщението на Пресцентъра на МО не се посочват мотивите на генерала. Не се опровергават и информациите на медиите. Според тях в мотивите на депозираната от генерал-майор Радев оставка се посочва, че концепцията е "унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации". „За мен, като генерал от Българската армия и командир на ВВС, тази Концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор, защото последният беше наложен на България със сила отвън, докато въпросната Концепция бе инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“, се посочва в рапорта на генерала, според http://offnews.bg/.

От няколко дни стана ясно, че генерал-майор Румен Радев е номиниран от няколко структури в лявото пространство за участие в президентската надпревара. Остава да му пожеламе успех. Вярно е, че Българската армия загуби достоен генерал, но да се надяваме, че България ще спечели един истински държавник.

 









Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404341
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930