Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2016 00:50 - БСП трябва да внимава най-вече с кандидатурата на генерал Радев
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Ръководството на БСП ще бъде отговорно не само пред своите членове, но и пред десетки хиляди кадрови и запасни военнослужещи, ако се провали с кандидатурата на генерал-майор Румен Радев. Ако за останалите номинирани за участие в президентската надпревара, статуквото едва ли ще се промени, що се отнася до политическото и парламентарното им присъствие, за генерала няма да бъде същото.

Дано отлагането на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент не е продиктувано от вътрешно партийни борби, за които в последно време се наслушахме. Самите правни аргументи също не звучат убедително. Законът за отбраната и Въоръжените сили разрешава на всеки военнослужещ да бъде номиниран за кандидат за президент и едва след неговото регистриране се освобождава от военна служба. Изпълнителното бюро на БСП реши да изчака указа на президента за уволнението на генерал Радев. Съобрази се с Изборния кодекс, който очевидно е в противоречие със Закона за отбраната и Въоръжените сили.

На правителственото заседание в сряда – 10 август, е предвидено приемането на предложението на министъра на отбраната за освобождаване от длъжност и военна служба на генерал-майор Румен Радев. Основанията са придобиване право на пенсия по чл. 69 на КСО. Мотивите – несъгласие с правителствената политика за охрана на въздушното простраство. Процедурата ще завърши за ден или два. Тя вече е съгласувана и с президента.

За генерала казусът е повече от ясен. Що се отнася до Мая Манолова, предсрочното й освобождаване от длъжността на омбудсман трябва да стане с гласуване на Народното събрание, т.е. най-рано след края на лятната ваканция. БСП иска тя да напусне поста си четири години преждевременно, само за да е възможно да реши дали ще я номинира или не. Подобно търсене на процедури от едната и другата страна във всички случаи  намалява шансовете на БСП в предизборната кампания. И би могло да доведе до разочарование на военното съсловие във връзка с кандидатурата на генерал-майор Радев.

***

Съобщението от сайта на БСП

ИБ на БСП отложи пленума за издигане на кандидат за президент

Причината – двама от кандидатите към момента не отговарят на изискванията на закона

Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент. Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата  кандидати да отстранят пречките за явяването им.

Това са:

Мая Манолова - на основание  чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Генерал Румен Радев - на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.

 

Чл. 158 от Изборния кодекс: Не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

 

Чл. 14 от Закон за омбудсмана: Длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация. Омбудсманът и заместник-омбудсманът не могат да извършват търговска дейност. 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404143
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930