Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2016 16:13 - Голямата пенсионерска чистка в МО започна
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В. Труд, 2 август, 2016 г.

Наред с мръсната вода, изглежда, Николай Ненчев ще изхвърли и експертизата

Министерството на отбраната получи картбланш (неограничено пълномощие) да подмлади или подмени част от администрацията си. Седмица след като влязоха в сила последните промени в Закона за държавния служител, пресцентърът на ведомството излезе със съобщение, в което благодари на военните пенсионери на държавна служба „за високия професионализъм, добрата работа и коректност на всички, отдали знания и опит в системата на отбраната“.

Николай Ненчев е изправен пред ново сериозно изпитание. От една страна, като министър той трябва да провежда, както се твърди в съобщението, правителствената политика за насърчаване на младежката заетост. Т.е. на мястото на бившите полковници, подполковници и майори да дойдат „млади експерти, завършили престижни учебни заведения в страната и в чужбина, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация“. И още, да се даде път за кариерно развитие на перспективни млади кадри, които в момента са на ниски длъжности в системата на министерството. Разбира се, министърът обещава спазване на всички законови процедури.

От друга страна, Николай Ненчев и неговият екип не бива да допускат и на нота съмнение, че се провежда чистка в администрацията на служители, назначени от някои от техните предшественици. Вероятно освободените ще бъдат няколко десетки. При всички случаи няма да са малко, след като тази дейност се предхожда от специално изявление. Проблемът ще бъде в намирането на подходящи кадри. Още повече че във въоръжените сили има сериозен недостиг на военнослужещи, който едва ли при тази социална политика ще бъде попълнен скоро. Ако подобна „дупка“ се получи и в администрацията, тогава ще пострада изпълнението на постоянно увеличаващите се задачи пред отбраната. Прецизността в назначаването на новите кадри трябва да бъде дотам, че да не бъде компрометирана от устройване на служители по политически причини, каквито опасения вече има.

Оттук нататък офицерът трябва да носи службата и с мисълта, че след уволнението си ще трябва да се реализира преди всичко в частния сектор. Може би за полицията и другите служби от сектор „Сигурност“ подобна адаптация е много по-лесна, което го показаха и последните години. За армейския офицер от запаса на 50-55 години обаче нещата не стоят така. Вярно е, че има гражданска специалност от висшето военно училище, което е завършил, но със заповедта за уволнението си той не получава документ за трудов стаж по нея, което я прави единствено за лична употреба. Ако изобщо му потрябва. Все още Министерството на отбраната няма последователна политика за реализация на офицери в цивилния живот от получаването на лейтенантските пагони до почестите, които му се отдават във връзка с преминаването в запаса. Логично е това да се случи.

Съвсем скоро за други военни пенсионери министърът на отбраната ще придобие право да уволнява веднага. Това ще стане с приемането на поправките на Закона за отбраната и въоръжените сили, които вече бяха одобрени на първо гласуване от комисията по отбрана. Тогава законът ще регламентира, че договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба от министъра на отбраната без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсиониране при условията на КСО. В общия случай предизвестието от едната или другата страна е шест месeца.

Колко от военнослужещите са се възползвали от възможността да получават пенсия, без да се уволняват, бе въпрос, на който министър Ненчев не бе готов да отговори на едно от заседанията на комисията по отбрана преди повече от месец. Най-вероятно след приемането на промените той ще побърза да упражни правото си с оглед на изразените от него впечатления, че има съпротива от по-младите офицери и получаването на заплата и пенсия е законно, но не е морално. Остава да видим как ще кореспондира това решение с липсата на подполковници и майори.

Метлата засяга няколко десетки бивши военни

Една от поправките на закона засяга военните пенсионери държавни служители, както и други от сектор „Сигурност“, които са придобили и упражнили правото си на пенсия по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, т.е. по-рано от общия случай. Тя дава този картбланш на органа по тяхното назначаване да прекрати служебното им правоотношение с едномесечно предизвестие. Вече я няма досегашната защита на КСО, според която началникът имаше същото право, но при навършване от служителя на възраст за пенсиониране при трета категория труд, т.е. при условията на чл. 68 от кодекса.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 402796
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031