Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2016 18:52 - Проблем с обещаните на ВВС 10 нови или ремонтирани двигателя за МиГ-29
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 410 Коментари: 0 Гласове:
0



 Обществената поръчка е прекратена, преминава се към пряко договаряне с един от участниците. Ще се търси по-ниска цена от предложената. Договорът за нов изтребител? До края на годината или в първите месеци на следващата, прогнозира министърът на отбраната Николай Ненчев.

Вчера от МО съобщиха, че „поради заявените намерения от страна на Военновъздушните сили за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 двигатели за самолети МиГ-29, Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите.  Всичко това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС.”

Днес след обяд министърът на отбраната Николай Ненчев даде нарочна пресконференция по този въпрос, в която участваха новият командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началник-щабът на ВВС полковник Димитър Стоянов и и.д. главният директор на дирекция „Отбранителна аквизиция” Борислав Попов.

Какво става с обществената поръчка за двигателите за МиГ-29?

Министър Ненчев: „Поради заявените намерения  от страна на ВВС за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 броя двигатели за МиГ-29, Министерството на отбраната преминава към пряко договаряне с участника в процедурата за доставка на двигателите. Спазени са всички изисквания на Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. С цел постигане на по-добри условия преминаваме към процедура на договаряне без публикуване на обявление, съгласно чл. 164, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя. Нашето желание винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на Въоръжените сили да бъдат публични и прозрачни. Това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС. Знаете, че от самото начало на моя мандат категорично съм поел ангажимент към ВВС да обезпечим всички техни нужди и необходимости, свързани с летателната годност на самолети МиГ-29. Така е било до момента, така и ще продължи. Обявихме обществена поръчка, условията по която бяха ясни, публично обявени. Явиха се три фирми, които кандидатстваха, като една от тях беше допусната до съответната процедура. Преминаваме към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете.”

Има ли тревога за охрана на въздушното пространство?

На този въпрос министърът отговори така: „Нямаме безспокойство от това, дали бихме могли да продължим да изпълняване мисията по охрана на въздушното ни пространство. Това бихме могли да го правим успешно в рамките на следващите няколко месеца.”

С колко самолета МиГ-29 разполагаме?

Министър Ненчев: „За октомври разполагаме с четири самолета МиГ-29, които са в бойно дежурство и общо девет; за ноември – също четири в бойно дежурство и общо девет изправни; за декември – същата бройка – четири и девет в изправност; за януари – четири и девет в изправност, за февруари – четири и девет в изправност; за март, обърнете внимание, един от самолетите ще бъде с изчерпан ресурс, т.е. ще останат осем и през април ще останат седем. Поради тази причина се опитваме да договорим по-добри условия по отношение на сроковете, за да получим съответните двигатели малко по-рано, за да обезпечим изцяло, не толкова за охрана на въздушното ни пространство, колкото да осигурим възможността пилотите да имат необходимия нальот, от който имат нужда.”

Малко предистория

Обществената поръчка е обявена в средата на април т.г. На 2 август в авиобаза Граф Игнатиево в присъствието на премиера Бойко Борисов и пред летателния състав министър Ненчев заяви: „Не само че не приземяваме българската авиация, точно обратното“, имайки предвид твърденията на бившия командир на ВВС генерал-майор Румен Радев. И допълни, че в рамките на ноември, ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша, а до края на годината още десет двигателя. „Това напълно гарантира, че самостоятелно може да изпълняваме мисията по охрана на въздушното пространство. Това е ясен знак към всеки един от вас, че оттук насетне ще бъде сигурен в утрешния ден“, каза още министър Ненчев, обръщайки се към пилотите и инженерите.

Новите двигатели ще закъснеят

От мотивите на решението за прекратяване на поръчката става ясно, твърди БГНЕС, че единственият участник, допуснат до участие в процедурата декларирал доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г. както и ремонтирани такива отново през 2017 г. „Към датата на провеждане на процедурата участникът не може да предложи нито произведени, нито ремонтирани двигатели, които да може да достави”, се казва в доклад на комисия за възлагане на обществената поръчка. Комисията е категорична, че единственият поканен участник не отговаря на изискванията. В доклада й е записано още, че при отваряне на ценовото предложение, комисията констатира, че общата предложена крайна цена е 42 721 202,5 млн. лв., при планирани финансови средства по процедурата в размер на 36 000 000 лв.

За какво ще бъдат преговорите от тук нататък?

Министър Ненчев: „Ние сме обявили поръчка за нови или за отремонтирани, т.е. ние трябва да преценим колко нови могат да бъдат доставени. Затова преминаваме към директно договаряне, за да видим какви биха били условията, Ако са нови, кога биха могли да бъдат най-рано доставени, и ако стари и отремонтирани, с какъв ресурс и кога биха могли да бъдат доставени. За мен е важно да обезпеча ВВС във възможно най-кратки срокове.” Т.е. ще се търси намаляване на цената, което най-вероятно може да стане със закупуване на повече ремонтирани двигатели, а не на нови.

А новият изтребител? Кога?

На въпрос на „Отбрана” дали до края на годината ще имаме някакъв резултат във връзка с подписването на договор за доставка на нови изтребители министър Ненчев отговори така: „ Много силно се надявам и вярвам това да се случи. Работим в много динамична среда. Разчитам на генерал-майор Стойков да прегледа отново цялата документация по отношение на тази поръчка и вярвам, че още в рамките на тази година или в първите месеци на следващата да имаме възможност да подпишем договор.”






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 404224
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930