Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2016 19:05 - Ще валира ли военният санаториум в Поморие?
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2016 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 А с него и държавната болница „Вита“ във Велинград. Комисията по отбрана реши да изисква доклада на министъра на отбраната за състоянието и оценката на санаториума в Поморие и на неговата база да напише писмо с препоръки да работи и по Програмата с НОИ.

Съдбата на военния санаториум в Поморие сериозно разтревожи Комисията по отбрана в Народното събрание. Оказва се, че проблемите са много сериозни, а подозренията за фалит и от там за приватизиране не са били без основание.

Преди десетина дни депутатът от „БСП – лява България” Атанас Зафиров за пореден път би тревога. Веднъж той вече го беше направил в началото на лятото. Тогава и сега се намеси Комисията по отбрана, настоявайки са отговор от министъра на отбраната.

Въпросът за настоящето и бъдещето на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Св. Георги Победоносец“ – Поморие, беше поставен още на заседание на Комисията по отбрана на 9 юни т.г. Тогава председателят ген. Михо Михов поиска министърът на отбраната Николай Ненчев да информира депутатите за решенията по този проблем. Темата беше разширена с предложението на народния представител Христо Гаджев да се проведе разговор по принцип за санаториалното лечение към ВМА. 

На следващо заседание на комисията председателят съобщи, че от името на народните представители ще направи доклад до министъра на отбраната с копие до началника на ВМА, че санаториумът

 

не бива да се ликвидира, закрива и приватизира. 

 

Той, допълни ген. Михов, трябва да си остане публична държавна собственост и след съответна подготовка, може би, да еволюира в посока на търговско дружество с принципал министъра на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов информира членовете на комисията, че по този въпрос има

 

решение на Съвета по отбрана

 

и министърът лично ще ги запознае с него.Санаториумът остава държавна собственост, каза той.

Ние не само ще ви подкрепим в това решение, но и работим за него, каза тогава Атанас Зафиров, народен представител от ПГ на „БСП лява България”. Самият той вече беше давал две пресконференции по тази тема, още повече, че е изпратен в парламента от избирателите в Бургаския район, както и генерал Михов. Той припомни, че има въпрос към министъра в рамките на парламентарния контрол, за който чака отговор.

За „Отбрана” генерал Михов каза, че има предвид писмото на военно-патриотичните организации до него за бъдещето на санаториума. Разбира се, уточни той, там трябва да продължават да се лекуват, наред с военнослужещите и цивилните служители, запасни и резервисти, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

По - рано на

 

запитване на „Отбрана” по този въпрос,

 

където беше приложено и писмото на военно-патриотичните съюзи отговорът на Министерството на отбраната беше следният: „На проведеното на 5 юли 2016 г. редовно заседание на Съвета по отбрана беше взето решение относно преструктуриране на Военно-медицинска академия (ВМА). По неговата сила ще бъде извършено трансформиране на ВМА, като Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Св. Георги Победоносец“ - Поморие ще бъде извадена от нейния състав и апортирана в капитала на търговското дружество „Вита“ ЕООД – Велинград.

С това решение болницата в Поморие ще продължи да бъде държавна собственост, нейният персонал ще остане на работа и ще се запази социалната й функция за достъп на военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерството на отбраната за лечение в нея.”

На 8 юни т.г.

 

военно-патриотичните организации

 

 – СОСЗР, Съюзът на ветерините от войните, Съюзът на военноинвалдиет и военнопострадалите и Съюзът на възпитаницете на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Общественият съвет по въпросите на отбраната и Асоциацията на Сухопътни войски с писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев настояха за запазване на военния санаториум в Поморие. Продажбата на болницата, се посочваше в писмото, известна като санаториум, ще лиши пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите и военнопострадалите, ветераните от войните и техните семейства от тази дългогодишна социална придобивка, от възможността да се грижат за здравето си и да ползват уникалните природни дадености в този край на България. Разбира се, това се отнася и за действащите военнослужещи.

На 9 септември по време на парламентарен контрол

 

Атанас Зафиров пита министър Ненчев:

 

„Какви са причините, поради които е допуснато болницата в Поморие да бъде доведена до сегашното ѝ състояние? Има ли според Вас виновно действие или бездействие от страна на ръководството на Военномедицинска академия? Ако има такова, каква отговорност следва да бъде потърсена?” И прави следната препоръка: „Болницата в Поморие реализира основната част от приходите си от приема и лечението на пациенти по Програмата на НОИ. За съжаление, след като болницата стане част от „ВИТА“ – Велинград, тя няма да може да ползва възможността, предвидена в чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения. Във връзка с това моля за съдействието Ви да се направи всичко необходимо търговски дружества, в които собственик на капитала е Министерството на отбраната и които имат разрешение за лечебна дейност, рехабилитация от министъра на здравеопазването, да могат да работят и по Програмата на НОИ”.

От отговора на министъра става ясно, че срокът, който е поставен в решението на Съвета по отбрана, е пет месеца. В рамките на пет месеца трябва да завърши процедурата по сливането. И още:„ 
Правим всичко възможно, ще осигурим необходимите средства, както вече споменах, вероятно на няколко етапа, тъй като не са предвидени в бюджета на Министерството за тази година. Надявам се в края на годината, ако има излишъци, част от тях да бъдат насочени в тази посока.”

 

Каква е днешната тревога?

 

Заради материалната база и липсващото второ ниво за компетентност болницата в Поморие не може да работи по НЗОК, посочва Атанас Зафиров. Това означава, че там не могат да се лекуват хора с направления. През 2015 г. от 2740 пациенти, които са минали през здравното заведение 1298 са били по НОИ. От Министерството на отбраната са взели решение поморийската болница да мине към структурата на държавната болница „Вита“ във Велинград. Тя обаче от 2009 г. също не работи по НОИ. Това навежда на мисълта, че поморийската болница може да повлече след себе си и велинградската. А проблемът с нея може да бъде решен, категоричен е Зафиров. Според него НОИ формира 50 % от оборота на тази болница. Плюс това там формират допълнителни възнаграждения, които сега ще бъдат премахнати, а персоналът ще започне да напуска. Изходът, според депутата, е да се направи една голяма инвестиция.

Още от подозренията на Атанас Зафиров: „Оказва се, че до преди два месеца всички документи са сочили, че площта върху, която е разположен санаториумът е седем декара и нещо. В един момент се оказва, че той всъщност е разположен върху 12 декара.” 

 

Подкрепя го и ген. Михо Михов:

 

„Тези подозрения са основателни и моят коментар е същият. Аз си позволих, не просто призовах, а посетих Поморие, след като стана известно тук, че се готви или приватизацията или закриването му. И следях и разговорите между двете структури. Първо Поморие отиде във Велинград, след това Велинград отиде с шефа си в Поморие, но в крайна сметка, дори написах писмо до началника на ВМА и министъра от мое име и мисля, че тук единодушно имаме желанието да се спаси Поморие и стигнаха до този извод, че ще ги сливат. Обаче има наистина опасност да се фалират това търговско дружество Велинград и това, което отива в търговското дружество да се фалират напълно. Което като далечна стратегия на някого може и да стане успешно.” 

Комисията решава

 

да изисква доклада на министъра на отбраната за състоянието и оценката на санаториума в Поморие и на неговата база да напише писмо с препоръки да работи и по Програмата с НОИ. Тя настоява и за аргументи  защо болницата не работи по НОИ.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403993
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930